Ειδησεογραφικό site

Νίκος Φίλης στο «Κ»: Θα δώσουμε νέα μάχη για τις μεγάλες αλλαγές

65

Του Γιώργου Γερόπουλου

Πρόσκληση στους αναποφάσιστους να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, διότι «έδωσε τη μάχη και δεν πούλησε το παιχνίδι, ούτε εξαπάτησε τον λαό», απευθύνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α΄ Αθηνών Νίκος Φίλης. Δηλώνει ανοικτός σε κυβερνητικές συνεργασίες με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η Κουμουνδούρου δεν επιδιώκει νέες εκλογές. Κάνει άνοιγμα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και καλεί το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει εάν θα είναι με τη συντήρηση ή με τις προοδευτικές αριστερές δυνάμεις.

Κύριε Φίλη, μπορεί να απεύχεστε τον εμφύλιο σπαραγμό, αλλά τελικώς μαίνεται ένας αμείλικτος πόλεμος μεταξύ πρώην και νυν συντρόφων. Αυτό είναι το ήθος της Αριστεράς;

O χώρος της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθεί να διατηρήσει το δημοκρατικό του ήθος ακόμη και σε περιόδους έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Κανείς δεν βγαίνει κερδισμένος από «εμφύλιους πολέμους». Πολιτικά κρίναμε τους συντρόφους που αποχώρησαν και ανέτρεψαν την κυβέρνηση της Αριστεράς. Με πολιτικά επιχειρήματα θα συνεχίσουμε να τους αντιμετωπίζουμε, προσβλέποντας, ταυτόχρονα, σε κοινές δράσεις για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Οι διασπάσεις είναι η μόνιμη ασθένεια της Αριστεράς που την οδηγούν τελικώς στις ήττες;

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία υπέρβασης του κατακερματισμού της Αριστεράς, που οδήγησε το κίνημά μας σε μια νέα ενότητα, βάζοντας στο επίκεντρο της προσοχής του τα προβλήματα των πολλών, για χάρη των οποίων υπάρχει η Αριστερά. Δεν κατόρθωσε, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ενιαίο κόμμα. Οι συνιστώσες και η πολυμορφία του, που θα μπορούσαν να είναι δύναμη, αν λειτουργούσε ο δημοκρατικός κανόνας της πλειοψηφίας, υπερκέρασαν την ενότητα, με αποτέλεσμα να παγιωθούν αντίθετες πολιτικές κουλτούρες και πολιτικά σχέδια (όπως η νοσταλγία της δραχμής σε αντιπαράθεση με την αριστερή ευρωπαϊκή προοπτική), που οδήγησαν στην απόσπαση οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπογράφηκε η επώδυνη συμφωνία με τους εταίρους.

Παρά την εικόνα που σκηνοθετούν τα μέσα της διαπλοκής, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η μεγάλη δημοκρατική και οργανωμένη δύναμη του προοδευτικού πόλου, που δεν διανοείται να κυβερνήσει ερήμην της κοινωνίας και γι’ αυτό ζήτησε εκλογές επιβεβαιώνοντας την αξία της ηθικής στην πολιτική. Άλλωστε και με το δημοψήφισμα επιδίωξε να εκφραστεί αυθεντικά ο λαός και αυτή η σχέση κυβέρνησης-λαού είναι η πιο ισχυρή δύναμη πολιτικής νομιμοποίησης. Αυτή η λαϊκή συμμετοχή είναι αναγκαία για να προωθηθεί ένα πρόγραμμα μεγάλων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που συγκροτεί το αντίπαλο δέος στις καταστροφικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού. Κι αυτή είναι η ελπίδα που «με λογισμό και μ’ όνειρο» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντιστοιχία προς την κινητικότητα των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Με την πολιτική μας δημιουργήσαμε μια ρωγμή στην κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό οι ευρωπαϊκοί λαοί, ιδιαίτερα στον Νότο, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εκλογές στην Ελλάδα.

Τι διαφορετικό προτείνετε εντέλει στον λαό, πάρα την εφαρμογή μνημονίων;

Η ΝΔ, όπως υπερηφανεύονται ορισμένα στελέχη της, υπήρξε μνημονιακή πριν από το μνημόνιο. Και είναι φυσικό, γιατί η ιδεολογία της είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η παράδοση των πάντων στην αγορά. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να υπογράψει μια συμφωνία, αναμφισβήτητα με δύσκολα μέτρα, υπό το κράτος του αδίστακτου εκβιασμού που επιχείρησαν οι πιστωτές, να οδηγηθεί δηλαδή η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία και να υπεξαιρεθούν οι καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών. Το μνημόνιο που υπογράψαμε, μέσα σε ένα πλαίσιο αφόρητων εκβιασμών, εμπεριέχει μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, παλεύοντας να αμβλύνουμε τις πιο αρνητικές τους συνέπειες, μέτρα τα οποία θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν μετά από διαπραγμάτευση και αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες και εμείς προτείναμε. Με δυο λόγια το μνημόνιο με εμάς στην κυβέρνηση θα είναι ένα πεδίο διαρκούς αγώνα και διαπραγμάτευσης υπέρ των λαϊκών τάξεων και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ως έχει. Οι άλλοι και κυρίως οι «πρόθυμοι» και οι δεδομένοι της ΝΔ έχουν αποδείξει ότι μόνο βάρη στα βάρη είναι ικανοί να προσθέσουν.

Εσείς προκρίνετε κυβερνητικές συνεργασίες ή αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις;

Δεν επιδιώκουμε να υπάρξουν νέες εκλογές. Με την ψήφο του λαού και μόνο με αυτήν μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Μην προδικάζουμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αποτελούν τη δημοκρατική εγγύηση για την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη της χώρας με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή. Με το δάνειο των 83 δισ. ευρώ διασφαλίσαμε μία τριετία ομαλής χρηματοδότησης του εξωτερικού χρέους και αδιαμφισβήτητης παρουσίας της χώρας στην ευρωζώνη. Με τη διαπραγμάτευση για το χρέος που πετύχαμε να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, μπορούμε να διαμορφώσουμε συνθήκες για να ανασάνει η ελληνική οικονομία και να μπει στο ξέφωτο της ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα 35 δισ. του πακέτου Γιούνκερ και τις άλλες επενδύσεις που θα γίνουν με βάση το δημόσιο συμφέρον. Η αυτοδυναμία λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ ή η συγκρότηση κυβέρνησης με πρόγραμμα και κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά τη μοναδική ελπιδοφόρα κυβερνητική προοπτική.

Γιατί να προτιμήσει εσάς ο απογοητευμένος αναποφάσιστος και όχι κάποιο άλλο εκλογικό σχήμα;

Οι αναποφάσιστοι πολίτες προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και είναι εύλογο. Αν, όμως, στη δυσκολότερη στιγμή του ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει συσπείρωση 50% και είναι πρώτο κόμμα, τότε είναι σίγουρο ότι μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο ψηφοφόρος, παρά τις όποιες απογοητεύσεις ένιωσε, έχει συνειδητοποιήσει ότι ο Τσίπρας έδωσε τη μάχη και δεν πούλησε το παιχνίδι, ούτε εξαπάτησε τον λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ευθύνεται για τα σαράντα χρόνια που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό κατάντημα. Εκπροσωπεί το νέο απέναντι στο μνημονιακό κατεστημένο και στο σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που έχουν κύριο εκφραστή τους τη Δεξιά.

Ακόμη και μέσα στις ιδιόμορφες συνθήκες του μνημονίου οι διαφορές είναι ευδιάκριτες και το πολιτικό ένστικτο του λαού ενεργό.

Μήπως οι σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης είναι ο φυσικός σας πολιτικός σύμμαχος και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα;

Υπάρχουν δείγματα στον ευρωπαϊκό χώρο ότι ένα τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας δείχνει να συνειδητοποιεί πού οδήγησε την ιστορική αυτή παράταξη η πρόσδεσή της στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού. Η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο εκ μέρους ενός μεγάλου μέρους της σοσιαλδημοκρατίας που οδήγησε τον κ. Τουσκ να μιλήσει για ένα απολύτως διχασμένο Eυρωκοινοβούλιο είναι ενδεικτική. Όμως, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να κατανοήσει ότι το δίλημμα «συντήρηση ή πρόοδος» παραμένει δραματικά επίκαιρο στην Ελλάδα. Η κ. Γεννηματά ζητεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας και όχι, όπως θα ήταν η φυσιολογική αντιστοίχηση προς τις κοινωνικές ανάγκες, μια κυβέρνηση προοδευτικού προσανατολισμού με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.