Ειδησεογραφικό site

Νίκος Δένδιας στο «Κ»: Το κλίμα άλλαξε, μπορούμε την πρωτιά

68

Συνέντευξη στον Δ. Γιαννακόπουλο

Την εκτίμηση ότι, αν η ΝΔ εκλεγεί πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές, ενδεχομένως να μη χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ο Νίκος Δένδιας. Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών επισημαίνει ότι το κόμμα του «δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της τεχνητής όξυνσης που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ θεωρεί ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Κύριε υπουργέ, τα γκάλοπ δείχνουν κάλυψη της διαφοράς με ΣΥΡΙΖΑ. Τι στάση θα πρέπει να ακολουθήσει η ΝΔ μέχρι τις εκλογές ώστε να κόψει πρώτη το νήμα;

Είναι αλήθεια ότι όχι απλώς έχει αλλάξει η εικόνα πολιτικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε μέχρι πριν δύο μήνες, αλλά και ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον σημαντικές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση. Το συγκεκριμένο συμπέρασμα δεν προκύπτει μόνο από την πρόθεση ψήφου, αλλά και από την ανάλυση των αποκαλούμενων «ποιοτικών» χαρακτηριστικών των δημοσκοπήσεων. Αυτό που χρειάζεται είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην πέσουμε στην παγίδα της τεχνητής όξυνσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καταφεύγει λόγω της απόγνωσης από τη χαμηλή του συσπείρωση, και να καταδείξουμε με σαφήνεια τις τεράστιες προσωπικές ευθύνες του κ. Τσίπρα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας και το τεράστιο χάος επί επτά μήνες.

Ο κ. Τσίπρας αποκλείει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία με τα κόμματα του «παλαιού πολιτικού συστήματος». Εσείς είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε σε ένα ενιαίο κυβερνητικό σχήμα με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές;

Φοβούμαι ότι ο κ. Τσίπρας έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας στα λεγόμενά του και όσα λέει έχουν πλέον σχετική σημασία. Ο κ. Τσίπρας ήταν που έταξε τα πάντα στους πάντες με το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», το οποίο φυσικά ουδέποτε εφάρμοσε. Και ο κ. Τσίπρας ήταν επίσης αυτός που έλεγε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια για να επιβάλει το χειρότερο μνημόνιο και τη χειρότερη συμφωνία, εξαιτίας της κάκιστης διαπραγμάτευσης από την πλευρά του. Εμείς από την πλευρά μας, ως Νέα Δημοκρατία, θα κάνουμε και πάλι το καθήκον μας για να βγει η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι, αν η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα, όπως επιδιώκουμε και όπως ελπίζουμε ότι θα το πετύχουμε, ενδεχομένως να μην είναι απαραίτητη η κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι απαντάτε στο σενάριο περί μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα κόμματα πλην της Νέας Δημοκρατίας;
Είναι προφανές ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί τεχνηέντως να απομονώσει τη Νέα Δημοκρατία. Όσο και να προσπαθήσει όμως, κυβέρνηση που θα διατηρήσει το κεκτημένο της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη, χωρίς το κατεξοχήν κόμμα της ευρωπαϊκής προοπτικής, δύσκολα θα μπορέσει να πετύχει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο. Αυτό ας το έχει υπόψη του ο τέως πρωθυπουργός αλλά και όχι μόνο αυτός.


Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στη ΝΔ αν ο κ. Μεϊμαράκης χάσει τις εκλογές;

Αυτή η ώρα είναι η ώρα της μάχης και δεν χωρούν ούτε υστερόβουλες σκέψεις ούτε εσωστρέφεια. Οφείλουμε όλοι μας ανυπόκριτα και με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον κ. Μεϊμαράκη προκειμένου να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Είμαι παράλληλα υποχρεωμένος να επισημάνω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία αν είχε εγκαίρως διεξαχθεί, αμέσως μετά την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου, μια συζήτηση για τα αίτιά της και για το τι πρέπει να αλλάξει στο κόμμα. Δυστυχώς, παρότι εγώ ο ίδιος αλλά και άλλα στελέχη επιμείναμε σε αυτή την πρόταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε και οδηγήθηκε η παράταξη στο οδυνηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλά με αρχηγό τον κ. Μεϊμαράκη ήδη έχουν αλλάξει πολλά και η Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά εμφανίζεται τόσο συσπειρωμένη, από την εποχή του Κώστα Καραμανλή.

Πώς σχολιάζετε τον ρυθμό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ;

Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικά και σε αυτόν τον τομέα, καθώς δεν έχουν καταφέρει επί ένα ολόκληρο επτάμηνο να απορροφήσουν έστω ένα ευρώ, παρότι το διάστημα που διατέλεσα υπουργός Ανάπτυξης καταφέραμε να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εμπροσθοβαρή καταβολή 4,5 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ. Όπως επίσης είχε συνταχθεί μελέτη για την άμεση λειτουργία αναπτυξιακής τράπεζας, χωρίς και πάλι να γίνει οτιδήποτε το ουσιαστικό, την ίδια ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στέναζαν από την έλλειψη ρευστότητας. Και ενώ δεν έκαναν τίποτα για να επιλύσουν το πρόβλημα που προϋπήρχε λόγω της 6ετούς κρίσης στον τραπεζικό τομέα, οδήγησαν τελικά σε ασφυξία την πραγματική οικονομία με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls.

Τι θα μπορούσε να κάνει τώρα η ΝΔ ως κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τη φορολογική λαίλαπα του προσεχούς διαστήματος;

Από την εμπειρία μου ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αλλά και ως υπουργός Ανάπτυξης, έχω συμπεράνει ότι οι εταίροι μας, όταν αποδείξεις ότι στόχος σου είναι να επιτύχεις ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ότι έχεις συγκεκριμένο σχέδιο και ότι δεν έχεις πρόθεση να τους εξαπατήσεις, και αλλαγές δέχονται και βοήθεια σου δίνουν. Κύριε Γιαννακόπουλε, όταν τον Ιούνιο του 2012 επισκέφθηκα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιμετώπισα φοβερή κακοπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς στελεχών της, εξαιτίας λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό. Ένα χρόνο αργότερα τα ίδια στελέχη έκαναν διθυραμβικά σχόλια για την αποτελεσματική πολιτική που εφάρμοσε η Ελλάδα. Αλλά και ως υπουργός Ανάπτυξης, όταν συνάντησα τον θεωρούμενο «σκληρό» στη χώρα μας υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2014 και του παρουσίασα το τεκμηριωμένο σχέδιο για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δέχθηκε να βοηθήσει και με το παραπάνω. Αυτό πιστεύω ότι θα συμβεί και τώρα. Αν αποδείξουμε ότι είμαστε
προσηλωμένοι στον στόχο της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να αυξήσεις τα δημόσια έσοδα πέραν της υπερφορολόγησης, πιστεύω ότι θα δεχθούν επιμέρους αλλαγές.

Μια και αναφερθήκατε στο μεταναστευτικό, πώς σχολιάζετε τη διαχείρισή του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Επιεικώς τραγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς οι ΑΝΕΛ να διαχωρίσουν τη θέση τους, είχε πυξίδα στην πολιτική του τις ιδεοληψίες του περί «ανοικτών συνόρων», την ίδια στιγμή που σε οργανωτικό επίπεδο δεν έκαναν τίποτα και χρειάστηκε ο ίδιος ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Δ. Αβραμόπουλος να υποδείξει στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια. Παράλληλα, με εντελώς «κουτοπόνηρο» τρόπο, ταύτισαν τους πρόσφυγες από τη Συρία (οι οποίοι όντως δικαιούνται διεθνούς προστασίας) με τους παράνομους μετανάστες για να δικαιολογήσουν στην κοινή γνώμη την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι όλα αυτά παρότι βρήκαν σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, που περιελάμβανε από αναμορφωμένες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου μέχρι προαναχωρησιακά κέντρα και το οποίο ουσιαστικά διέλυσαν στην πράξη. Τα αποτελέσματα αυτής της απαράδεκτης έλλειψης πολιτικής και σχεδιασμού τα ζούμε ήδη στα νησιά και σταδιακά στα αστικά κέντρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.