Ειδησεογραφικό site

Νέο σχέδιο Τσίπρα για να «σωθούν» οι συντάξεις – Το φέρνει αύριο στους πολιτικούς αρχηγούς

43

Σχέδιο για την «ανακεφαλαιοποίηση» των αποθεματικών των Ταμείων λέγεται τώρα ότι θα παρουσιάσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς, καλώντας τους να έρθουν σε συνεννόηση, με στόχο να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις.

Αντί των μειώσεων, θα προτείνει, ως ισοδύναμο, να εφαρμοστεί δομική αλλαγή του ασφαλιστικού με δικαιοσύνη και προοπτική βιωσιμότητας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θα επιχειρήσει, με τον τρόπο, αυτό, να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση της σύσκεψης των αρχηγών, καθώς και για την ατζέντα της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ασφαλιστικό.

Η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος, όρος που ακούστηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, την Τετάρτη, στοχεύει στην κάλυψη μέρους των απωλειών των Ταμείων που προκλήθηκαν από το PSI, τα δομημένα ομόλογα, την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, την ύφεση, την ανεργία, καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι απώλειες των τελευταίων ετών αθροιστικά φθάνουν στα 40 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο προβλέπει:

– αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για δύο έτη

– υιοθέτηση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων

– αξιοποίηση μέρους της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται και να αντιμετωπίζεται ως περιουσία των νέων γενεών

– θέσπιση ειδικών φορολογικών ζωνών με απαλλαγές και στόχο την πρόσληψη ανέργων και την αύξηση των εσόδων των ταμείων από εισφορές.

– έσοδα από νέες πηγές, όπως τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.