Ειδησεογραφικό site

Νέο ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου-Στο τραπέζι οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Πώς προέκυψε η απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης

112

Νέα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στις 9 μ.μ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά πληροφορίες, στην συνάντηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις.

Κατά την χθεσινή τους συνάντηση Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης επιχειρώντας να πατήσουν φρένο στην εκλογολογία και την γκρίνια στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η συνάντηση πραγματοποιείται πριν από τη νέα συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη (16:30) και τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση (18:30).

Ο υπουργός Εργασίας, δύο ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, στις επαφές με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους, θα επιχειρήσει να αποσύρει από την ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα τα παρακάτω θέματα:

Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία των εργοδοτών)
Τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, με επιχείρημα τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων

Ωστόσο απέναντι τους οι κ.κ. Χαρδούβελης και Βρούτσης θα έχουν στελέχη της τρόικας που ζητούν ήδη από τη συνάντηση του Παρισιού να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις.

Πώς προέκυψε η απόφαση για ψήφο εμπιστοσύνης

Παραχωρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός με την αποδοχή της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ολοκληρώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους πολιτικούς σχεδιασμούς στο χώρο. Σφοδρές αντιδράσεις στο χώρο του Μαξίμου.

Πολιτικός ελιγμός,  που συνέλαβε και σχεδίασε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής από τις ΗΠΑ και τελικά πρότεινε, του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση Σαμαρά, να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, πριν από τον προϋπολογισμό, που εν δυνάμει πιστοποιεί την εμπιστοσύνη της Βουλής στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πηγές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος “έψαχνε” από καιρό να βρει μια φόρμουλα “εξόδου” από τη δίνη της αδράνειας στην οποία είχε περιπέσει η κυβέρνηση αλλά και της εσωτερικής αμφισβήτησης που κλιμακωνόταν στα δύο κόμματα, που θα μπορούσε να βάλει φραγμό στην εικόνα διάλυσης που διαμορφωνόταν για την κυβερνητική συμμαχία.

Παράλληλα η πρωτοβουλία για ψήφο εμπιστοσύνης, ωφελεί σημαντικά και τον ίδιο καθώς του παρέχει τον απαραίτητο χρόνο στο δρόμο προς το Συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη και την ένταξη σε αυτήν του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο τα “φαινόμενα” αποσυντονισμού ιδιαίτερα μετά τους επεισοδιακούς “εορτασμούς” των 40 χρόνων έχουν λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα ακούγονται, δεν πιστεύει ότι σε αυτή την συγκυρία θα υπάρξει “διαφοροποίηση” γραμμής από το περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου, ιδιαίτερα εφόσον ο πρώην Πρωθυπουργός έχει σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης τόσο απέναντι στον “λαϊκισμό” του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην “καραμανλική” ΝΔ.

Το ίδιο όμως δεν ισχύει για αρκετά παπανδρεϊκά στελέχη που έχουν βγει στο “αντάρτικο” και πυροβολούν κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μωραϊτης, Σκανδαλίδης, Χρυσοχοίδης και άλλοι, έχουν θέσει ανοιχτά θέμα ηγεσίας, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, αλλά και επίσπευσης των εκλογικών εξελίξεων, και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η στάση τους στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, μάλιστα το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρότεινε “ολική αναστροφή” στον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, με “έξοδο αλλά-ΔΗΜΑΡ” από την κυβέρνηση και νέο ξεκίνημα από μηδενική βάση σε σχέση με πιθανές συνεργασίες.

Ο κ. Σαμαράς σύμφωνα με πηγές του ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ, αιφνιδιάστηκε από την πρόταση Βενιζέλου, καθώς ενημερώθηκε γι’ αυτήν μόλις το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίς το απόγευμα στο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή λάμβαναν γνώση και οι στενοί του συνεργάτες ( Σταμάτης, Μπούρας ) οι οποίοι άρχισαν αμέσως τα τηλεφωνήματα ενημέρωσης σε βουλευτές της ΝΔ, “ανεξάρτητους”, αλλά και πολιτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο Αντ.Σαμαράς δεν ενθουσιάστηκε με την πρόταση, καθώς και ο ίδιος δεν επιθυμούσε αυτήν την περίοδο, να αναμετρηθεί σε μια ακόμα αντιπαράθεση στη Βουλή, στην οποία αναγκαστικά θα προσέλθει, ενώ μάλιστα θα ακολουθήσει και νέα “υποχρεωτική” παρουσία του λίγες ημέρες μετά στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αντιστάθηκαν έντονα στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ ένας εξ αυτών επανέφερε στον πρωθυπουργό και παλαιότερη πρόταση του για “εκλογές εδώ και τώρα“.

Εν τούτοις ο πρωθυπουργός συμβιβάστηκε, σε μια τελευταία χειρονομία στήριξης προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να κερδίσει “ζωτικό” χρόνο για την “επιβίωση” του πολιτικού εγχειρήματος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Αν οι κινήσεις αυτές, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, τότε ο πρωθυπουργός θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με αφορμή την “μη – εκλογή” Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, ήταν ο κ. Βενιζέλος εκείνος που έπεισε, τελικά, τον κ. Σαμαρά να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές. Εδώ και πολύ καιρό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι είναι εναντίον των πρόωρων εκλογών. Η θέση αυτή του κ. Βενιζέλου ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου έτοιμο να φέρει σε πέρας μια εκλογική αναμέτρηση, ενώ και η «δημοκρατική παράταξη» δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί.

Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν «να πάνε μαζί μέχρι το τέλος»,  ενώ σε μια κίνηση καλής θέλησης ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ενημερώσει κατ’ ιδίαν σήμερα τους δύο “διαπραγματευτές” του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πρωτόπαπα και Κυριάκο Πιερρακάκη για τις διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.