Ειδησεογραφικό site

Νέα τραγωδία με νεκρούς μετανάστες ανοικτά της Λαμπεντούζα

142

Νέο ναυάγιο με μετανάστες στα ανοικτά της Σικελίας σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Στο σκάφος επέβαιναν 400 άτομα, όπως μεταδίδουν το τηλεοπτικό δίκτυο SKYTV24, όταν αυτή βυθίστηκε στη Λαμπεντούζα, το μικρό νησάκι της Σικελίας που αποτελεί σταθμό για τους παράνομους μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην Ευρώπη από αυτή την οδό.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ακόμα πως έχουν πνιγεί δεκάδες άνθρωποι και δεκάδες πτώματα έχουν ανασυρθεί, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μεταδίδει πως έχουν διασωθεί 200 άτομα μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο SkyTV24 και το Ansa, τα πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής περισυνέλεξαν πολλές σορούς από τη θάλασσα, περίπου 100 ναυτικά μίλια (160 χιλιόμετρα) από τις νότιες ακτές της Λαμπεντούζα.

Όπως μετέδωσε το Ansa, πολλά πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Mare Nostrum και εμπορικά πλοία έχουν σπεύσει στην περιοχή.

«Είναι ακόμα άγνωστο πόσοι άνθρωποι επέβαιναν, αλλά οι επιζώντες λένε ότι ήταν εκατοντάδες» είπε ο διοικητής του λιμένα της Λαμπεντούζα Giuseppe Cannarile στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούσι Νικολίνι, δήλωσε στην εφημερίδα La Stampa ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 14 νεκροί. Τον αριθμό επιβεβαιώνει το ιταλικό Ναυτικό, κάνοντας λόγο για 200 διασωθέντες.

Εκπρόσωπος του ιταλικού ναυτικού είχε νωρίτερα δηλώσει ότι στο σκάφος υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 200 άτομα, ωστόσο ιταλικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για 400 επιβάτες.

Μόλις χθες ένα άλλο πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Στενό της Σικελίας, ενώ το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στις ακτές της Σικελίας 61 μετανάστες από τη Σομαλία, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν παιδιά…

Από την αρχή του έτους υπολογίζεται πως 25.000 άνθρωποι έχουν φτάσει σε ολόκληρη την Ιταλία.

«Να δράσει η ΕΕ»

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε «σοκαρισμένη» από το νέο ναυάγιο.

Ευχαρίστησε την Ιταλία για την κινητοποίησή της και ζήτησε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

«Είναι ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δείχνουν αλληλεγγύη και να δρουν ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να σημειώνονται τέτοια δράματα», επεσήμανε. «Έχει έρθει η ώρα να γίνουν τα λόγια πράξεις», υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο γερμανός σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς – υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –, δήλωσε επίσης «σοκαρισμένος» από τη νέα τραγωδία με μετανάστες και κάλεσε την ΕΕ να δράσει για να τους προστατεύσει.

Η Μάλμστρομ επιθυμεί να γίνει μια συζήτηση για τις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση στη Μεσόγειο στη διάρκεια της επόμενης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 5 και 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Η επίτροπος υπενθύμισε ότι υπέβαλε στις αρχές Δεκεμβρίου ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων προτάσεων το άνοιγμα διόδων για τη νόμιμη μετανάστευση, η παροχή αδειών εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και η επανεγκατάσταση αιτούντων άσυλο ώστε να αποφευχθεί να στραφούν σε δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Αν κάθε χώρα της ΕΕ δεχόταν να επανεγκαταστήσει στο έδαφός της μόλις μερικές χιλιάδες ανθρώπους, αυτό θα είχε σημαντική διαφορά για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν προστασία και θα μείωνε την εισροή μεταναστών στη Μεσόγειο» υπογράμμισε η Μάλμστρομ.

«Όμως οι χώρες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον για τα μέτρα αυτά», κατήγγειλε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Τα σχόλια είναι κλειστά.