Ειδησεογραφικό site

Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου για τρόικα και υπουργείο Άμυνας

36

Οι κόκκινες γραμμές απέναντι στην τρόικα, εν όψει της επιστροφής της για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, και ο αντικαταστάτης του υπουργού Άμυνας, καθώς ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου το χαρτοφυλάκιό του στην Κομισιόν, είναι τα βασικά θέματα στο νέο ραντεβού που θα έχουν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντ.Σαμαράς και ο Ευ.Βενιζέλος.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού δεν έχει αποκλειστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το εύρος των αλλαγών, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν ώς το τέλος της εβδομάδας.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα το υπουργείο Άμυνας να αναλάβει ο πρωθυπουργός, αλλά διαβεβαιώνουν ότι ο νέος υπουργός θα προέρχεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Η αξιολόγηση

Στο κυβερνητικό επιτελείο προβάλλουν τον νέο κύκλο αξιολόγησης από τους δανειστές ως τον πλέον κρίσιμο της τελευταίας διετίας, καθώς -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- όχι μόνον μια κόκκινη, αλλά ακόμη και μια κίτρινη κάρτα από τους ελεγκτές της τρόικας μπορεί να μπλοκάρει όλον τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν ότι η επίθεση των διεθνών αγορών μείωσε τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης και επιτρέπει στην τρόικα να αυξήσει τις πιέσεις και τις απαιτήσεις της, προκειμένου να επιτευχθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου μια συμφωνία. Παρά ταύτα, στον άξονα Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει από το περασμένο καλοκαίρι, ιδίως στα εργασιακά, καθώς μπορεί να διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό τοπίο στο εσωτερικό, τορπιλίζοντας επίσης τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το μήνυμα είναι ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να πείσει την τρόικα για την ανάγκη να παραμείνουν εκτός ατζέντας ορισμένα κρίσιμα ζητήματα.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη γίνει κινήσεις από τον κ. Σαμαρά, ενώ οι ίδιες πηγές αφήνουν να διαφανεί ότι η τρόικα αποδέχεται στην παρούσα φάση να μην ανοίξει θέμα Ασφαλιστικού, μεταθέτοντας τις σχετικές συζητήσεις για την προσεχή άνοιξη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, η πλευρά των δανειστών έχει ζητήσει από την Αθήνα να παρουσιάσει από τώρα ένα πλάνο παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα μπορούσε να εφαρμοστούν από τα μέσα του 2015, εφόσον μέσα από την αξιολόγηση του ισχύοντος καθεστώτος κριθεί αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Οι απολύσεις

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στο αίτημα για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ προειδοποιούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων, το οποίο έχει ήδη τροποποιηθεί εντός του 2014. Επιπλέον θα επιδιώξει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για το λοκάουτ, προβάλλοντας και τη σχετική έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.

Σε αντιστάθμισμα, η κυβέρνηση αποδέχεται να γίνουν ευρύτατες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με ουσιαστική περικοπή στα λεγόμενα συνδικαλιστικά προνόμια, καθώς κρίνει ότι για το ζήτημα αυτό δεν θα υπάρξουν σοβαρές ενστάσεις στη Βουλή, ενώ μπορεί να καταγραφεί και ως μεταρρυθμιστικό βήμα με κοινωνική αποδοχή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.