Ειδησεογραφικό site

Το πινγκ-πονγκ συνεχίζεται – Το Euroworking Group στέλνει στα τεχνικά κλιμάκια το μπαλάκι της διαπραγμάτευσης – Παραμένουν οι διαφωνίες – Δεν διαφαίνεται Eurogroup

51

Σε καλό κλίμα, όπως έλεγε πηγή του υπουργείου Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε το Euroworking Group, αφού όμως νωρίτερα το πρωί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε κείμενο 27 σελίδων στο Brussels Group με εξειδίκευση για όλα τα μέτρα.

«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, καλύτερο από ό,τι περίμενα» έλεγε η ίδια πηγή. Απέφυγε να πει όμως αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν τις 24 Απριλίου. Δεν απέκλεισε μάλιστα να απαιτηθεί και νομοθέτηση των μέτρων, πριν τυχόν εκταμίευση.

Παράλληλα οι δανειστές αυτήν τη στιγμή φαίνεται να απορρίπτουν το σενάριο τμηματικής καταβολής των δόσεων προς τη χώρα μας, έναντι παροχής 2-3 σημαντικών μέτρων, όπως ήταν η ελληνική πρόταση.

Στην ερώτηση πάντως αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να έρθουν τα χρήματα από τις δόσεις, τόσο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές όσο και για μισθούς και συντάξεις, η ίδια πηγή περιορίστηκε να απαντήσει «κανένα σχόλιο».

Βασικές εστίες διαφωνίας που διαπιστώθηκαν με τους δανειστές είναι τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων και το ασφαλιστικό και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Πεδίο συνεννόησης, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πάντως στις αποκρατικοποιήσεις , αλλά προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να επιμένουν στον εισπρακτικό στόχο.

«Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με κάποιο μίνιμουμ απαιτήσεων για επενδύσεις, έστω και αν μειωθεί το τίμημα για να μην πέσει στον «κουβά» του χρέους η είσπραξη, αλλά να ενισχύσει την απασχόληση και το ασφαλιστικό» έλεγε η ίδια πηγή.

Κύκλοι του υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως «ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει επειδή είναι ένας κακός νόμος θα το κάνουμε την ώρα που μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε σωστά, ακόμα και σταδιακά.  Δεν θα δημιουργήσει τρύπα, θα φέρει μικρότερα έσοδα αλλά θα καλυφθεί με ισοδύναμα, περικοπές δαπανών ή άλλα έσοδα».

Όπως λίγο-πολύ αναμενόταν, η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις. Πηγή της ευρωζώνης φέρεται να ανέφερε ότι, στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν σε Αθήνα και Βρυξέλλες.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει από τα τεχνικά κλιμάκια τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία επί μιας συνολικής και ολοκληρωμένης λίστας μεταρρυθμίσεων.

Νωρίτερα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αντιμετώπιζε με αισιοδοξία την τηλεδιάσκεψη, θεωρώντας πως θα υπάρξει σύγκλιση.

Μέλη της μάλιστα έλεγαν πως εισπράττουν το ακριβώς αντίθετο κλίμα από τους θεσμούς, σε σχέση με τις πληροφορίες από πηγές του εξωτερικού για προβλήματα και εμπλοκή.

Στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, κυρία Ελενα Παναρίτη.

Λίγη ώρα νωρίτερα, μάλιστα, στο γραφείο του προέδρου του ΣΟΕ βρέθηκε και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (και στενή συνεργάτης του κ. Γιάννη Στουρνάρα που είχε ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την παλαιά Τρόικα), κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Τα μισόλογα συνεχίζονται, την ώρα που η ελληνική οικονομία στερεύει από ρευστό. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία -έστω συγκρατημένη- ότι θα βρεθεί λύση στις διαπραγματεύσεις, από την άλλη, όμως, τα τεχνικά κλιμάκια, δεν φαίνεται ότι έχουν την ίδια άποψη. Έτσι η αγωνία των πολιτών συνεχίζεται, καθώς όλα βρίσκονται στον αέρα. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Χωρίς προσδοκία για συμφωνία και σύγκληση Eurogroup που θα δώσει το «πράσινο φως» για εκταμίευση της επόμενης δόσης συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η ομάδα εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης. Στην Αθήνα συνεχίζεται η συγκομιδή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια ενώ η κυβέρνηση προτείνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα με σκοπό να καμφθούν οι αντιδράσεις των εταίρων για τον εισπρακτικό χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα με τα στελέχη της ελληνικής διοίκησης, αλλά και οι πολιτικές συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών (Brussels Group) θα βρεθούν σήμερα Τετάρτη στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group).

Οι εργασίες του Brussels Group ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα, με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων στην Αθήνα. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες που σχετίζονται με τη χορήγηση στοιχείων στους θεσμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Θάνου Αθανασίου και το real.gr, νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, τα οποία δεν υπήρχαν στην περίφημη λίστα θα παρουσιάσει, σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, η κυβέρνηση στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης που θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 16:00 με τηλεδιάσκεψη.

Τα μέτρα έχουν σκοπό να καλύψουν τις τρύπες που διαπίστωσαν Κοστέλο και Γκογιάλ στην λίστα μέτρων που εξέταζαν από την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να συνοδεύονται από την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Θα λειτουργήσουν περισσότερο ως μια πολιτική δήλωση “πως η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να φέρει εις πέρας την αξιολόγηση”. Το EWG δεν σκοπεύει να παρακάμψει τη διαδικασία και θα παραπέμψει τις ελληνικές αρχές και πάλι στους τρεις θεσμούς για διαπραγμάτευση.

To euro working group δεν πρόκειται να προτείνει σήμερα την σύγκλιση eurogroup για εκταμίευση τμήματος της δόσης των 7,2 δισ., καθώς δεν συντρέχει η μία και μοναδική προϋπόθεση, δηλαδή η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στην Αθήνα για το συγκριμένο θέμα δεν έχουν βάση (σύγκλιση EWG και eurogroup αύριο Μ. Τετάρτη των Καθολικών, ή μέσα στην Μ. Εβδομάδα), ενώ θεωρείται πολύ πιθανότερο αυτό να συμβεί την Μ. Τετάρτη των Ορθοδόξων. Ακόμα όμως και για αυτή την ημερομηνία πρέπει να έχει προηγηθεί μια συμφωνία που σήμερα δεν υπάρχει.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του προέδρου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ από τη Μαδρίτη, πως δεν βλέπει λύση πριν από τα τέλη Απριλίου, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ήδη αναζητά εναλλακτικές μεθόδους αποπληρωμής των δόσεων της 8ης και 9ης Απριλίου.

Αυτά μεταφέρουν στο real.gr ανώτατες πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου, το δηλώνουν όμως και επώνυμα δύο εκπρόσωποι τύπου της Κομισιόν στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών.

Οι συνομιλίες μάλιστα θα συνεχιστούν και στην Αθήνα καθώς δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει στις Βρυξέλλες και οι ελεγκτές θα προβούν στις καθιερωμένες απαραίτητες ενέργειες επί του ελληνικού εδάφους για όσο καιρό χρειαστεί (fact finding mission – αυτό που μέχρι πρότινος ονομαζόταν αποστολή της τρόικας στην Αθήνα).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση το βασικό πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα της κυβέρνησης οφείλουν να κλείσουν τρύπες κοντά στα 4,5 δισ., ενώ ως χθες η πρόθεση ήταν για 3 ως 3,7 δισ. Η διαφορά είναι σημαντική και αφορά κυρίως τον ΕΟΠΠΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ακόμα όμως και με τις καλύτερες των προθέσεων οι προθεσμίες στενεύουν και οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μαγικές λύσεις και πολιτικές αποφάσεις “πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση”.

Δεν βλέπουν συμφωνία οι ξένοι

Η ανησυχία αναφορικά με το μέλλον την χώρας μας εντείνεται αφού τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, με δηλώσεις τους σε διεθνή ΜΜΕ, τονίζουν πως δεν «βλέπουν» συμφωνία για την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο γερμανικό «Euro Insight» και σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία με Ελλάδα εντός του Απριλίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην οικονομική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα ο αξιωματούχος, η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει κάνει ακόμα αρκετά για να φτάσουμε σε συμφωνία και αυτό δημιουργεί ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πάρει κάποια από τα χρήματα που έχουν απομείνει στο πρόγραμμα διάσωσης».

Μάλιστα, η ίδια πηγή η οποία θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε ακόμη ότι «η γενική αίσθηση είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί τι απαιτείται για να φτάσουμε σε συμφωνία, έστω και σε γενικές αρχές» και υπογράμμισε πωςστις διαπραγματεύσεις του Brussels Group η πρόοδος είναι πολύ «φτωχή» και αυτό «αυξάνει τον κίνδυνο να μην υπάρξει εκταμίευση χρημάτων εντός του Απριλίου».

Στο ίδιο κλίμα είναι και τα όσα ανέφερε σήμερα μέσω Twitter και ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε «όχι» σε ένα νέο Eurogroup για την Ελλάδα πριν από τις 24 Απριλίου.

«Κανένα σημάδι για συμφωνία για την Ελλάδα στον ορίζοντα», έγραψε χαρακτηριστικά στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχόλια του Σπίγκελ «επιβεβαίωσαν» και οι δηλώσεις του εκρποσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ο οποίος σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τετάρτης, είπε ότι έχει «μέτριες προσδοκίες» από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν περιμένει κάτι περισσότερο πέρα από μια προσωρινή εκτίμηση για την κατάσταση της Ελλάδας.

«Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την Ελλάδα, είναι μόνο μια ενδιάμεση αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Reuters.

Πυρετώδεις συσκέψεις πριν το Euroworking Group

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένει με αισιοδοξία την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, θεωρώντας πως θα υπάρξει σύγκλιση. Μάλιστα, μέλη της έλεγαν πως εισπράττουν το ακριβώς αντίθετο κλίμα από τους θεσμούς, σε σχέση με τις πληροφορίες από πηγές του εξωτερικού για προβλήματα και εμπλοκή.

Ήδη, πάντως, στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη.

Λίγο πιο πριν, μάλιστα, στο γραφείο του προέδρου του ΣΟΕ βρέθηκε και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών (και στενή συνεργάτης του κ. Γιάννη Στουρνάρα που είχε ενεργό συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την παλαιά Τρόικα)  κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για άμεση συμφωνία και εκταμίευση πόρων, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα θα κλείσει η συμφωνία. Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για μία «άμεση συμφωνία που μπορεί να εκταμιεύσει και πόρους».

Σε εντελώς άλλο μήκος κλίματος είναι οι πληροφορίες που δίνουν οι δανειστές. Πηγές των «θεσμών» έλεγαν πως στο Brussels Group εξέφρασαν φρικτά παράπονα για τις συνομιλίες στο… Athens Group. «Η πρόοδος των συζητήσεων είναι ελάχιστη. Όχι μόνον δεν μας ενημερώνουν, αλλά εκπρόσωποι δύο υπουργείων δεν έρχονταν καν στο ραντεβού μαζί μας. Δεν μας έχουν δώσει στοιχεία πού θα βρεθούν τα χρήματα από την έλεγχο των τριγωνικών συναλλαγών, τις άδειες ηλεκτρονικού τζόγου και την φοροδιαφυγή. Χρήματα εισπράττετε μόνον από προαιρετική συμμετοχή στις ρυθμίσεις χρεών. Οι εφορίες δεν χρειάζονται γιατί δεν εισπράττουν τίποτα από έλεγχο. Δεν είδαμε καμία σοβαρή πρόταση για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Από την λίστα των 20 προτεραιοτήτων, πρόοδος καταγράφεται μόνο σε έναν ή δύο τομείς» λένε χαρακτηριστικά πηγές των «θεσμών».

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες από ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα περιμένουν να έρθουν έστω και την τελευταία στιγμή (έως 8 Απριλίου) 500+500 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και το πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η όλη συζήτηση τίθεται ως εξής: η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι «τα χρήματα αυτά είναι δικά μας» και προβάλλει την απειλή ότι μπορεί να μην πληρωθούν τα 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις  9 Απριλίου -αν τα λεφτά τότε δεν επαρκούν και προκειμένου να πληρωθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις. Και οι δανειστές από πλευράς τους υπόσχονται να προσπαθήσουν να δώσουν κάτι στην Αθήνα για να κάνει Πάσχα και να μην ξεσπάσουν άλλου είδους προβλήματα.

Μέχρι να εγκρίνουν πάντως τα μέτρα της κυβέρνησης οι δανειστές και να έρθουν χρήματα στη χώρα, ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης ρίχνει γέφυρες στην PIMCO για να σπεύσει να αγοράσει ελληνικά έντοκα τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια, στις δημοπρασίες των επομένων ημερών. Μετά τη δίωρη επίσκεψή τους στον υπουργό Οικονομικών χθες, Τρίτη, τα στελέχη του μεγαλύτερου ίσως διαχειριστή κεφαλαίων στον κόσμο θα έχουν συνάντηση σήμερα στον ΟΔΔΗΧ για να ενημερωθούν για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς τρεις ή έξι μήνες, πριν αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα επανεξεταστεί το μέγεθος της ρευστότητας που χορηγείται μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) στις ελληνικές τράπεζες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.