Ειδησεογραφικό site

Νέα κακουργηματική δίωξη κατά Λαυρεντιάδη – Για διπλή αγοραπωλησία της «Νεοχημικής»

59

Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της Proton Bank και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, η εισαγγελία ασκεί και νέα ποινική δίωξη σε βάρος του για κακούργημα.

Αυτή τη φορά πρόκειται για την υπόθεση της πώλησης της εταιρείας «Νεοχημική» από τον κ. Λαυρεντιάδη στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είχαν καταθέσει μήνυση το 2012 οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε και σε βάρος πέντε στενών συνεργατών του Λαυρεντιάδη αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε έχει συναινέσει και η Εισαγγελία Εφετών δια του Εισαγγελέα Παν. Καψιμάλη, ενώ ήδη η υπόθεση έχει ανατεθεί στην 10η ειδική ανακρίτρια η οποία και θα καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκομένους.

Το ιστορικό

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την πατρική του εταιρεία και επιχειρηματική του ναυαρχίδα τον Μάιο του 2008. Η «Νεοχημική», εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από τα ίδια κεφάλαια περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.  Στις τράπεζες φέρεται να κατατέθηκε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο με βάση την εμφανιζόμενη κερδοφορία της εταιρείας, όμως λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».  Η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.