Ειδησεογραφικό site

Ραγδαίες και απρόβλεπτες οι εξελίξεις – Αναμένεται διάγγελμα Τσίπρα σε λίγο – Επιστολή του πρωθυπουργού στους θεσμούς για αποδοχή συμφωνίας – Ανεδαφικές οι προτάσεις της Ελλάδας λένε οι Βρυξέλλες

57

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχθεί όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, με ελάχιστες μόνο αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους θεσμούς που εστάλη το βράδυ της Τρίτης και την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times.

12.53: Πηγή της Ευρωζώνης αναφέρει στο Reuters πως υπάρχουν στοιχεία μέσα στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τα οποία πολύ δύσκολα θα δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.

 

12:48 Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται όλους τους όρους των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι αυτό το σαββατοκύριακο και ότι έστειλε τη σχετική δισέλιδη επιστολή του στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μαζί με το αίτημα για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 δις ευρώ.

12:47: Η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανέφερε ότι η πρώτη αντίδραση από τους θεσμούς, στην νέα πρόταση Τσίπρα, είναι αρνητική. «Πρώτη αντίδραση για την νέα ελληνική πρόταση «όχι αρκετή». Μιλάμε για νέο πρόγραμμα με νέους όρους σε μία νέα οικονομική κατάσταση της χώρας» ανήρτησε στον προσωπικό της λογιαριασμό στο twitter.

12.44: Αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters: Η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θεωρητικά, είναι εφικτό να συμφωνηθεί πριν από τις 20 Ιουλίου – κομβική ημερομηνία, καθώς τότε η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει τα 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ΕΚΤ.

12.40 O δημοσιογράφος των Financial Times Ferdinando Giugliano με tweet του σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και αναφέρει πως «ο Τσίπρας μπορεί σήμερα να κατάφερε να επανενώσει την Ελλάα. Οι υποστηρικτές του Ναι και του Οχι είναι εξίσου μπερδεμένοι μετά τη μεταστροφή του».

12.27: Ρίτσαρντ Κουέστ (CNN): Αν ισχύει αυτό που αναφέρουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους, τότε ο Τσίπρας έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού για το τίποτα

12:26 Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης στην πρώτη αντίδραση:

Yannis Maniatis ‏@Yannis_Maniatis

Λογαριασμός Τσίπρα: 25/01: 1,0δις € χωρίς Μνημόνιο – 25/06: 8,0δις €,με Μνημόνιο – 30/06: 40 δις€ (29δις νέο μνημόνιο + απώλεια 11δις ΤΧΣ)

12:25 Telegraph News ‏@TelegraphNews

#GreekCrisis: Athens capitulates as Tsipras prepares to accept all bailout conditions

«Η Αθήνα συνθηκολόγησε και ο Τσίπρας ετοιμάζεται να δεχτεί όλους τους όρους των δανειστών»

12.17: O Guardian επιβεβαιώνει πως η νέα πρόταση που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση που αποκαλύπτουν οι Financial Times, μέσω της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα.

«Too little, too late», η αντίδραση Ευρωπαίων στην προσπάθεια Τσίπρα να συνθηκολογήσει – Το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα έχει τελειώσει, δήλωσε ο Σόιμπλε

Δεν υπάρχει σοβαρή βάση συζήτησης, λένε αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Η πρώτη αντίδραση των δανειστών στην επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους εκροσώπους των θεσμών είναι αρνητική.

Η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που οι υπουργοί της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν, έγραψε μόλις το Reuters σχολιάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο «και πέντε».

Κύκλοι των θεσμών αναρωτιούνται αν ακολουθεί παρελκυστική πολιτική ο κ. Τσίπρας. Εις ό,τι αφορά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που τώρα λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τους πιστωτές, εκπρόσωποι των θεσμών λένε ότι θα τις εξετάσουν.

Οι θεσμοί τονίζουν ωστόσο ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεδαφικές, δεδομένου του νέου δημοσιονομικού κενού που έχει δημιουργήσει το bank run, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και γενικώς η αναγγελία του δημοψηφίσματος.

Διερωτώνται δε κατά πόσο είναι ειλικρινής η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού την στιγμή που η Αθήνα έχει γεμίσει με αφίσες «υπέρ του όχι».

Μήπως ο κ.Τσίπρας παίζει ακόμη παιγνίδια ή θα γυρίσει να πει τώρα «ναι» συνεχίζουν εκπρόσωποι των θεσμών παρατηρώντας ότι αν μη τι άλλο η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση με την οποία υποτίθεται ότι αναζητά συμβιβασμό είναι ασυνεπής με την επιμονή του να τάσσεται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ντάισελμπλουμ: Το πρόβλημα είναι η στάση της κυβέρνησης

Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Τρίτη. Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Τι γράφει στην επιστολή ο Πρωθυπουργός

Η επιστολή των δύο σελίδων, στάλθηκε στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτή την ώρα επεξεργάζεται κατόπιν αιτήματος για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 29,1 δις ευρώ»

Η επιστολή του κ Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ με μία αλλαγή:

  • μια ειδική έκπτωση 30% για τα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ Τσίπρας ζητά αλλαγές.

  • Θέλει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια να μην ισχύσει άμεσα αλλά από τον Οκτώβριο.

Ζητεί, επίσης, το ΕΚΑΣ να μην καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 2019 αλλά πιο σταδιακά από τους πιστωτές.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία αυτή με την επιφύλαξη των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του λήγει [διάσωσης] πρόγραμμα και τη νέα [τρίτο] σύμβαση δανείου για το οποίο η αίτηση υποβλήθηκε σήμερα , Τρίτη 30 του Ιούνη, 2015, «ο κ Τσίπρας, έγραψε. Και πρόσθεσε:

Η επιστολή, έκτασης δύο σελίδων, εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, το βράδυ της Τρίτης. Οι FT εκτιμούν πως η επιστολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times, η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλάγες για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές. Ζητά επίσης, κατά τους FT το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Η αρχή της επιστολής του πρωθυπουργού, όπως δημοσιεύεται στους Financial Times:

122122

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής στα αγγλικά του Αλέξη Τσίπρα

To Eurogroup θα καθυστερήσει γιατί η Ελλάδα έστειλε νέα πρόταση

Η είδηση ότι το σημερινό Eurogroup θα καθυστερήσει (πάει για το απόγευμα) προβλημάτισε αρκετούς. Ωστόσο, ο Ισπανός δημοσιογράφος της El Mundo, Πάμπλο Ροντρίγκεθ εξήγησε μέσω του Twitter ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με τη νέα πρόταση που έστειλε το πρωί της Τετάρτης η ελληνική πρόταση και η οποία εξετάζεται εξονυχιστικά.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.