Ειδησεογραφικό site

Μόντι : Να μην επαναπαυτεί στις δάφνες της η Ελλάδα- Η Γερμανία να είναι πιο υποστηρικτική

40

Στα στερεότυπα που επικρατούν στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά και πολλές φορές θέτουν εμπόδια στη ταχεία λήψη αποφάσεων για την ενίσχυση χωρών του Νότου αναφέρθηκε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι στο πλαίσιο ομιλίας που απεύθυνε σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου είναι σημαντική , ωστόσο στις χώρες του Βορρά συνεχίζουν και υπάρχουν στερεότυπα για την «απειθαρχία» του Νότου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε η Ιταλίας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα του Νότου και επεσήμανε ότι ήταν η μοναδική χώρα που δεν επέλεξε το δρόμο του Μνημονίου.

Ο Μόντι αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχουν υπάρξει στον ευρωπαϊκό Νότο σε δημοσιονομικό επίπεδο, ωστόσο κάλεσε τις Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία να συνεχίσουν την προσπάθεια και να μην «επαναπαυτούν στις δάφνες τους». Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία να είναι πιο υποστηρικτική δεδομένου ότι δανείζεται με μηδενικά επιτόκια.

Το θέμα της ενότητας στην οποία μίλησε ο κ. Μόντι ήταν «Η μεγάλη αναθεώρηση για μια ισχυρότερη Ευρώπη» και σε αυτή μετείχε και ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γάλλος οικονομολόγος δήλωσε πως η ΕΚΤ δεν εισέρχεται στη διάκριση Βορράς – Νότος και ότι μοναδικός της στόχος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των μακροοικονομικών μεγεθών.

Υποστήριξε ακόμη πως πρέπει να επιδεικνύεται εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, κάτι που όπως σημείωσε εξαρτάται και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις κάθε κράτους μέλους. Απαντώντας στον Μάριο Μοντι ανέφερε εμφατικά πως με τον τρόπο αυτό «θα εξαλειφθούν τα στερεότυπα».

Στη βάση αυτή ανέφερε πως η ΕΚΤ έχει αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο επίπεδο του 2% και πως είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να πετύχει αυτό το σκοπό. Τέλος, ξεκαθάρισε πως η τραπεζική ένωση αφορά κυρίως στη δημιουργία ενός καλύτερου ρυθμιστικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.