Ειδησεογραφικό site

Μόνος κι έρημος έμεινε ο Σαμαράς – Yπουργοί και βουλευτές κρατάνε αποστάσεις

134

Μόνος κι έρημος στο Μαξίμου βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δίνει την ύστατη μάχη για να κρατήσει την κυβέρνησή του, βλέποντας, όσο περνούν οι μέρες, να μη συγκεντρώνει τον αριθμό που χρειάζεται για τους 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός έχει απομονωθεί και μιλά πλέον μόνο με τους στενούς του συνεργάτες, ενώ έχει περιορίσει τον αριθμό των στελεχών που το προηγούμενο διάστημα είχαν επιφορτιστεί με τη λεπτή πολιτική ζύμωση στις δεξαμενές των βουλευτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν την απόφασή του να επισπεύσει την προεδρική εκλογή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της κυβέρνησης. Βουλευτές που γνωρίζουν καλά τα ενδότερα του Μαξίμου λένε στους δικούς τους ανθρώπους ότι σε αυτή τη δύσκολη ώρα ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να αισθάνεται πολιτική μοναξιά, αφού είναι πλέον εμφανές ότι δεν βγαίνει προς τα έξω η εικόνα μιας παράταξης που δίνει σύσσωμη τη μεγάλη μάχη για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Έμπειροι πολιτικοί παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί έχουν εξαφανιστεί από τα παράθυρα της τηλεόρασης, όπου μέχρι πρότινος είχαν σφοδρές κόντρες με πολιτικούς τους αντιπάλους ενάντια στα επιχειρήματα των αντιμνημονιακών δυνάμεων, ενώ και οι βουλευτές που βγαίνουν ακόμα δείχνουν σημάδια ηττοπάθειας μπροστά στο χείμαρρο των εξελίξεων.

ΟΙ ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ

Σήμερα, τα στελέχη που έχουν αναλάβει να βολιδοσκοπήσουν τους βουλευτές που μπορούν να προστεθούν στους ψηφοφόρους του Σταύρου Δήμα είναι μόνο ο Μ. Βορίδης και ο Δημήτρης Σταμάτης, κατά περίπτωση και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Οι εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ διαμαρτύρονται τις τελευταίες μέρες ότι δύσκολα πια επικοινωνούν με το Μαξίμου, ενώ έχει χαθεί και η πιο συστηματική επικοινωνία που υπήρχε με τα επιχειρήματα για την πολιτική αντιπαράθεση με τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης.

Υπουργοί έχουν κατεβάσει μολύβια και επιχειρούν να στήσουν τους μηχανισμούς υποστήριξης του προεκλογικού αγώνα. Ορισμένοι το κάνουν κεκαλυμμένα, φοβούμενοι την αντίδραση του πρωθυπουργού, άλλοι όμως οργανώνονται πιο συστηματικά για να έχουν ένα καλό ξεκίνημα στην κούρσα.

Το κλίμα στα υπουργικά στελέχη της ΝΔ είχε βαρύνει αρκετά μετά και τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, όπου προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα ήταν τότε που για πρώτη φορά «έσπασαν» γραμμές και άγραφοι νόμοι της κομματικής ιεραρχίας, όταν νεοεκλεγέντες ανέβηκαν απότομα σε υπουργικούς θώκους, ενώ παλαιότεροι και πιο έμπειροι πολιτικοί παραμερίστηκαν.

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΠΑΛΙΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ

Πολλοί θυμούνται ακόμη και τα επεισόδια με τη Σ. Βούλτεψη και τον Άδ. Γεωργιάδη στο Υγείας. Η Βούλτεψη είχε αναλάβει υφυπουργός Υγείας, αλλά, όταν έμαθε ότι υπουργός θα ήταν ο νεοεισελθείς από τον ΛΑΟΣ αλλά και νεότερος βουλευτής στη Β’ Αθηνών Γεωργιάδης, παραιτήθηκε. Όμως, η Βούλτεψη πήρε συγχωροχάρτι και έγινε αργότερα και κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά και ο Γεωργιάδης, ο οποίος, όταν αντικαταστάθηκε, είχε πει στον πρωθυπουργό «με ρεζίλεψες», αναβαθμίστηκε σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Με αυτά και άλλα πολλά, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση του νέου Σκρέκα στο Ανάπτυξης και το ξήλωμα διά της… αναβαθμίσεως του Δένδια στο Άμυνας, απονεύρωσαν κι άλλο την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι πρώτες δυνατές γκρίνιες για τον Σαμαρά και τους συμβούλους του. Σήμερα, αυτό που συζητείται ως… κατόρθωμα στη ΝΔ είναι η στρατηγική που έκανε τους υπουργούς όχι μόνο να μη βάζουν πλάτη στον πρωθυπουργό αλλά και να μη μιλάνε μεταξύ τους, όπως επανειλημμένως έχει γράψει το «Καρφί» με τα επεισόδια και τα σπαρταριστά στιγμιότυπα (βλέπε τσακωμό Δένδια-Γιακουμάτου για τα έπιπλα γραφείου) να σπάνε ταμεία.

Σημάδια αυτονόμησης από «Μπένι»

Ένα ακόμη σημάδι απομόνωσης είναι και η σταδιακή απομάκρυνση από την κυβερνητική γραμμή Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Τα πρώτα σημάδια αυτονόμησης από τη γραμμή Σαμαρά ήταν φανερά στις πρώτες δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου στις συναντήσεις του Οκτωβρίου για την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ήταν τότε που ο Βενιζέλος εισηγούνταν την επίσπευση των διαδικασιών διαβλέποντας ότι η τρόικα δεν υπήρχε περίπτωση να προχωρήσει σε συμφωνία με μια κυβέρνηση που σε δύο μήνες θα είχε την προεδρική εκλογή με κίνδυνο να πέσει. Χωρίς, όπως φαίνεται, να έχει πείσει τον Σαμαρά, τον άφησε να προχωρά με τους συμβούλους του και ο Βενιζέλος για πρώτη φορά και μάλιστα έξω από το Μαξίμου μίλησε για την ώρα που «θα πρέπει και ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη».

Τώρα, στο Μαξίμου υποπτεύονται ότι ο Βενιζέλος μπορεί να προχωρήσει σε άλλου είδους σκέψεις στο διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας (23 έως 29 Δεκεμβρίου) εάν διαπιστώσει ότι η υποψηφιότητα Δήμα δεν… τραβάει. Άλλωστε φαίνεται πια καθαρά ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι τόσο ραγδαίες που μπορεί να προλάβουν και αυτές ακόμα τις εκλογές.

Τους νοιάζει μόνο να εκλεγούν…

Πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ, αντί να δώσουν τον υπέρτατο αγώνα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να στηρίξουν την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει ο Α. Σαμαράς, ασχολούνται με τα οργανωτικά της προεκλογικής περιόδου. Οι περισσότεροι έχουν δώσει εντολή στους συνεργάτες τους και τους κομματάρχες να βρουν τα εκλογικά κέντρα που θα στήσουν και να αρχίσουν να οργανώνουν επισκέψεις, ομιλίες, συναντήσεις, βόλτες στα καφενεία κ.λπ. Περισσότερη σπουδή δείχνουν οι βουλευτές της Β’ Αθηνών, που είναι και η μεγάλη περιφέρεια και στην οποία θα γίνει η… σφαγή του Δράμαλη, καθώς από 23 βουλευτές σήμερα η ΝΔ, αν έρθει δεύτερο κόμμα, μετά βίας θα εκλέξει τέσσερις-πέντε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.