Ειδησεογραφικό site

Μόδα είναι… 1 Αυγούστου 2015

46

moda2Ο αποτρόπαιος και βασανιστικός θάνατος του Σέσιλ –του λιονταριού, που αποτελούσε ατραξιόν για όσους τουρίστες επισκέπτονταν το Hwange National Park στη Ζιμπάμπουε και το οποίο ήταν από τα πλέον αγαπητά ζώα της αφρικανικής ηπείρου– έχει προκαλέσει οργή και θύελλα αντιδράσεων τόσο στα ΜΜΕ και σε διάφορες οργανώσεις, φιλοζωικές και μη, όσο και σε χιλιάδες πολίτες ανά τον κόσμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και τα μοντέλα της Victoria’s Secret Κάντις Σουέινπολ και Μπεχάτι Πρίνσλου, που κατάγονται από χώρες της Αφρικής και εξέφρασαν τον θυμό τους γραπτώς και δημοσίως.

Ο δολοφόνος του Σέσιλ είναι ο Αμερικανός οδοντίατρος από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, Γουόλτερ Τζέιμς Πάλμερ, ο οποίος επισκέπτεται την Αφρική για να σκοτώνει άγρια ζώα επί πληρωμή. Ο αδίστακτος οδοντίατρος πλήρωσε 55.000 δολάρια για να σκοτώσει το άτυχο λιοντάρι. Με μια ομάδα ντόπιων παρέσυραν με τροφή ως δόλωμα τον 13χρονο Σέσιλ μακριά από την προστασία του πάρκου και στη συνέχεια ο Πάλμερ τού έριξε ένα βέλος με το τόξο του. Ο Σέσιλ περιφερόταν αιμόφυρτος για 40 ώρες, με τον Πάλμερ και την ομάδα του να τον ακολουθούν. Στο τέλος ο Πάλμερ τον πυροβόλησε με όπλο για να τον σκοτώσει, σύμφωνα με τον Τζόνι Ροντρίγκες, επικεφαλής του Conservation Task Force της Ζιμπάμπουε. Στη συνέχεια, το πτώμα του Σέσιλ αποκεφαλίστηκε και γδάρθηκε.

Πέρα από αγαπητός, ο Σέσιλ ήταν ένα προστατευόμενο λιοντάρι και μέρος έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και φορούσε κολάρο GPS, ενώ ήταν και πατέρας δώδεκα μωρών λιονταριών, τα οποία πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο, αφού τα άλλα ενήλικα αρσενικά λιοντάρια πιθανότατα να προσπαθήσουν να τα σκοτώσουν προκειμένου να πείσουν τις λέαινες να ζευγαρώσουν μαζί τους, δήλωσε ο Ροντρίγκες.

Έξαλλα τα δύο μοντέλα Κάντις και Μπεχάτι έκαναν τις ακόλουθες δημόσιες δηλώσεις.

Η Κάντις Σουέινπολ έγραψε: «Πώς τολμάς, Γουόλτερ Πάλμερ; Ως Νοτιοαφρικανή και ως άνθρωπος, δεν μπορώ να εκφράσω το πόσο βαθιά θλιμμένη είμαι από αυτό το γεγονός. Τι ικανοποίηση παίρνεις από το να κάνεις κάτι τέτοιο; Το να βλέπεις αυτά τα ζώα ζωντανά στο φυσικό τους περιβάλλον είναι τέτοια ευλογία, που πρέπει να είσαι πολύ άρρωστος για να θες να σκοτώσεις ένα τόσο μεγαλοπρεπές πλάσμα του Θεού. Έρχεστε στην Αφρική με τα δολάρια και τα ευρώ σας, νομίζοντας ότι μπορείτε να αγοράσετε εξουσία, εκμεταλλευόμενοι τη φτώχεια της Αφρικής και πληρώνοντας ανθρώπους για να σας βοηθήσουν να σκοτώσετε αθώα πλάσματα. Αηδιαστικό! Εύχομαι να πάρεις αυτό που σου αξίζει».

Η δήλωση της Πρίνσλου ήταν εξίσου καυστική: «Δεν μπορώ καν να εκφράσω με λέξεις τα συναισθήματα που μου δημιουργεί αυτό το γεγονός. Δρ. Γουόλτερ Πάλμερ, από τη Μινεσότα, μείνε μακριά από την Αφρική! Πρέπει να μπει ένα φρένο στους ηλίθιους που υποφέρουν από βαρεμάρα και νομίζουν ότι το κυνήγι ζώων στην Αφρική είναι άθλημα. Πώς μπορούμε να επιτρέπουμε ακόμα στους ανθρώπους να κυνηγάνε αυτά τα απίστευτα ζώα; Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν βλέποντας αυτά τα ζώα στη φύση, όχι στον τοίχο σου. Η Αφρική πρέπει να ενωθεί εναντίον αυτή της πρακτικής».

Αν και το κυνήγι άγριων ζώων δεν είναι παράνομο στη Ζιμπάμπουε, χρειάζεται ειδική άδεια για να θανατωθεί νόμιμα ένα ζώο και επιπλέον θεωρείται προϋπόθεση το να του δοθεί η ευκαιρία σε ένα «δίκαιο κυνήγι». Η παραπλάνηση του ζώου με δόλωμα, ώστε τη στιγμή που τρώει να μπορέσει να το σκοτώσει ο επίδοξος κυνηγός, δεν αποτελεί ούτε δίκαιο κυνήγι ούτε καν… κυνήγι, αλλά ξεκάθαρη ενέδρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.