Ειδησεογραφικό site

Μυτιλήνη: H Λαμπεντούζα της Ελλάδας

25

 

Τη στιγμή που το προσφυγικό κύμα γιγαντώνεται καθημερινά απειλώντας να πνίξει στο πέρασμά του τις χώρες της Ευρώπης, ο ιταλικός Τύπος κατακεραυνώνει την Γερμανία για την ελιτίστικη στάση της απέναντι στην μεταναστευτική κρίση.

Ο δημοσιογράφος Φραντσέσκο Ντε Πάλο της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano σε κείμενο-γροθιά αναφέρεται στην Μυτιλήνη, η οποία έχει αλλάξει πρόσωπο τον τελευταία καιρό, συγκρίνοντας την με την Λαμπεντούζα της Ιταλίας, όπου εκατοντάδες ανθρώπων καταφθάνουν καθημερινά από τις χώρες της Βορείου Αφρικής.

«Η Λαμπεντούζα της Ελλάδας είναι η χαριτωμένη Μυτιλήνη, στην οποία ακόμα και σήμερα υπάρχουν 20.000 πρόσφυγες με μόνο δύο ασθενοφόρα και 30 αστυνομικούς που εργάζονται για την ταυτοποίησή τους. Έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή του λιμανιού, δεν χρησιμοποιούν τουαλέτες, αλλά τον δρόμο, δεν έχουν φαγητό πέρα από αυτό που προσφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και άλλες τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ περιμένουν το πλοίο που θα τους μεταφέρει στον Πειραιά», αναφέρει το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Όπως τονίζει ο Ντε Πάλο, την ώρα που η Ελλάδα βιώνει τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης, η Ευρώπη «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταναστευτικό δράμα μόνο αφού η Γερμανία ένιωσε την αγωνία από την εισροή μεταναστών στο σπίτι της. Αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του πώς οι ελίτ αποποιήθηκαν των ευθυνών τους. Αν διαμαρτύρεται η παραγωγική Γερμανία τι θα έπρεπε να πει η φτωχή και αποκαρδιωμένη Ελλάδα;».

Ο Ιταλός δημοσιογράφος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο, γνωρίζοντας εξαιρετικά καλά όσα συμβαίνουν στη χώρα επισημαίνει πως η μαζική φυγή προσφύγων ήταν προδιαγεγραμμένη.

«Εδώ και ένα χρόνο […] πολλές ήταν οι μαρτυρίες που ανακοίνωναν το βιβλικό σενάριο που επιβεβαιώθηκε τις περασμένες εβδομάδες. Όλοι γνώριζαν πως στις ακτές της Τουρκίας ήταν έτοιμοι να φύγουν περίπου 500.000 πρόσφυγες, ακόμα και αν σήμερα οι αριθμοί είναι πιο μεγάλοι», εξηγεί ο Ντε Πάλο.

Περιγράφει, μάλιστα, την εγκατάλειψη της Μυτιλήνης από τις κυβερνήσεις, καθώς όπως αναφέρει από τον περασμένο χρόνο υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς «οι ειδικοί που είναι παρόντες στα άλλα νησιά αυτό το έτος έχουν σταλεί στα νοσοκομεία των πιο τουριστικών νησιών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Σαν να λέμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νησιά κατηγορίας Α και κατηγορίας Β, με τους κατοίκους να πληρώνουν το τίμημα για το πολιτικό και διοργανωτικό βραχυκύκλωμα».

Από τη μία, συνεχίζει το δημοσίευμα υπάρχει η ελληνική πολιτική που δεν «κουνάει το δάχτυλό της» και από την άλλη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που κάνουν ότι αγνοούν τα «διάτρητα» τουρκικά σύνορα.

Καταλήγοντας ο Ντε Πάλο αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «υπάρχει έλλειψη Ευρώπης και έλλειψη Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό πρέπει να αλλάξει».
Ωστόσο, ο Ιταλός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Αναρωτιέται κανείς σε ποιον πλανήτη έζησε και εργάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια».

Τα σχόλια είναι κλειστά.