Ειδησεογραφικό site

Μπαράζ κυβερνητικών συσκέψεων για τα «ανοιχτά θέματα» – Ενοχλημένος ο Σαμαράς για την καθυστέρηση στο ζήτημα των 100 δόσεων

43

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θέμα της σύσκεψης, που έγινε μετά την αναταραχή στις αγορές και εν όψει των stress tests της ΕΚΤ στις τράπεζες, ήταν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της επανόδου της τρόικας στην Αθήνα.

Μετά από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Βρούτση, Χαράλαμπου Αθανασίου και Νίκου Δένδια με θέμα τις δόσεις στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς του επίσπευση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε με την επιστροφή της τρόικας αρχές Νοεμβρίου να έχει υπάρξει προσυμφωνία με τους δανειστές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν δεν σημειωθεί χειροπιαστή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και δεν καταρτιστούν τεκμηριωμένα σχέδια για τα ανοιχτά κρίσιμα θέματα, δεν βλέπουν τον λόγο να επιστρέψουν για να συνεχιστούν εκ τους σύνεγγυς οι διαπραγματεύσεις.

Η τρόικα εμφανίζεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της – κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία της να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία υπό αυτή τη μορφή και με αυτές τις εξουσίες – αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» να ολοκληρωθεί στην ώρα της η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, καθώς και να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» μετά το τέλος του προγράμματος.

Άλλωστε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ξεκάθαροι ότι μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των stress tests των τραπεζών μπορεί να υπάρξει ασφαλής εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια και το χρέος.

Ενοχλημένος ο Σαμαράς για το ζήτημα των 100 δόσεων

Ο πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στο οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο για τις συνεχείς καθυστερήσεις για την ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ ζήτησε να «τελειώνουν άμεσα» με το θέμα αυτό.

Έντονα ενοχλημένος φαίνεται να είναι ο πρωθυπουργός με το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο καθώς δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα των πολυαναμενόμενων 100 δόσεων.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκουν συνεχώς προσκόμματα και δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις.

Χαρδούβελης, Βρούτσης, Σταικούρας, Σαββαίδου και ο συντονιστής από το Μαξίμου Πτωχός, βρίσκονται κυριολεκτικά αποσυντονισμένοι και παρά την οργισμένη εντολή Σαμαρά πριν από λίγο, “τελειώνετε άμεσα”, δεν είναι σε θέση να πουν πότε τελικά θα είναι έτοιμο το επίμαχο νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η ευρεία διυπουργική σύσκεψη, η οποία συνεκλήθη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας σχετικά με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η σύσκεψη συνεκλήθη αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να επιζητεί την εύρεση της «κοινής συνισταμένης» με την τρόικα στο «φλέγον» θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες, ειδικά προς το Δημόσιο, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 1 δισ. ευρώ και υπερέβησαν τα 70 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει αφ’ ενός να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση (που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις), προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να «μεταπηδήσουν» στη νέα, και αφ’ ετέρου η νέα ρύθμιση να «κουμπώνει» με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο της τρόικας βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα, επιθυμώντας να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα και, παράλληλα, να μην θεωρηθεί αυτό ως «μονομερής ενέργεια» της Ελλάδας.

Εκ των πραγμάτων, οι ρυθμίσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού, επί παραδείγματι, για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ για το Δημόσιο μόνον διαγραφή σε προσαυξήσεις. Όμως, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην παρουσιάζεται κάποια από τις ρυθμίσεις ως πλέον συμφέρουσα από τις άλλες και όσοι οφείλουν και σε τράπεζες και σε Δημόσιο να επιλέξουν μόνον τη μία ή την άλλη ρύθμιση, με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός.

Τα σχόλια είναι κλειστά.