Ειδησεογραφικό site

«Μπαράζ» από Σαμαρά και Βενιζέλο κατά Τσίπρα – Του καταλογίζουν εξτρεμισμό και λαϊκισμό

65

Με μία συντονισμένη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος επιχειρούν να συσπειρώσουν το εσωτερικό των κομμάτων τους και τους ανήσυχους βουλευτές τους ενώ παράλληλα ετοιμάζονται για μία πολιτική μάχη με αφορμή την επικείμενη αξιολόγηση της Τρόικας που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εθνικές εκλογές καθώς υπάρχει μπροστά και η διαδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντάς του εξτρεμισμό και λαϊκισμό ενώ ο κ. Βενιζέλος μετά από την συνάντηση που είχαν οι δύο στο Μέγαρο Μαξίμου του χρέωσε την ευθύνη για “εθνικό διχασμό”.
Σημαδεύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του μία ημέρα μετά την εμφάνισή του στην ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “ Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ότι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις που αν εισακουστούν θα γυρίσουν την χώρα στις χειρότερες ημέρες του 2011. Όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού”.
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ανέφερε: «Υπάρχει Εθνικός διχασμός γιατί η αντιπολίτευση έχει επιλέξει τον εύκολο ρόλο δημαγωγίας, παροχολογίας. Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, ενώ το σωστό και δίκαιο είναι να έχουμε εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση. Στα τελειώματα είναι τα δύσκολα: Εθνική διαπραγμάτευση και εθνικό καθήκον αλήθειας”.
Αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης Σαμαρά-Βενιζέλου σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν “ο συντονισμός εθνικής προσπάθειας για οριστική και ασφαλή έξοδο από κρίση”. Αναφερόμενος στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τρόικα είπε ότι “έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος, ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο. Δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας γιατί έχουμε οφθαλμοφανή επιτεύγματα δημοσιονομικά αλλά και σημαντικά διαρθρωτικά». Έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της συγκυβέρνησης λέγοντας: «οι ΚΟ έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετούμε όλα τα αιτήματα αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που έχουμε κτίσει».
Τέλος άνοιξε θέμα εκλογικού νόμου το οποίο συνέδεσε με την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η κυβέρνηση σκέπτεται την αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να μειώνει το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος και να επιτρέπει τους συνασπισμούς κομμάτων. Και μόνο που ανοίγει τώρα τέτοιο θέμα δείχνει ότι αφενός δεν αποκλείει εκλογές παρότι τις ξορκίζει και αφετέρου φοβάται την ήττα και επιχειρεί μία διαφορετική καταγραφή των δυνάμεων στην επόμενη βουλή που να δυσκολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κυβέρνηση. Φυσικά για να ισχύει ο νέος εκλογικός νόμος χρειάζεται την συγκατάθεση και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση θα βγουν κερδισμένοι: είτε θα πετύχουν έναν πιο ευνοϊκό για τους ίδιους εκλογικό νόμο είτε θα εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα αρνηθεί μία αλλαγή στην κατεύθυνση του πιο δίκαιου και περισσότερο αναλογικού. Πάντως ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο όπως η κα Ντόρα Μπακογιάννη η οποία χθες με δηλώσεις της εξέφρασε την διαφωνία της.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι προετοιμάζεται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση όχι μόνο τεχνική αλλά και πολιτική με την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους με ανοικτή την κατάληξή της. Εκφράζονται φόβοι ότι οι εταίροι θα ζητήσουν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, θα αποτρέψουν φιλολαϊκές παροχές και το χειρότερο ότι θα μεταθέσουν την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους για το 2015. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση σκέπτεται να επιταχύνει τις εξελίξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να μην παραταθεί η πολιτική ανασφάλεια που προκαλεί κυβερνητική αποσταθεροποίηση.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.