Ειδησεογραφικό site

Μπαίνουν θεμέλια στη Δημοκρατική Παράταξη-«Μαγιά» οι 300 του κινήματος που θα συγκροτήσουν την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου

53

gap-benToυ Γιώργου Γερόπουλου

Εναρκτήριο λάκτισμα  στο ξενοδοχείο Caravel, για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, με την πανελλαδική σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα προσπάθεια συμπόρευσης των εναπομεινασών δυνάμεων στο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, μετά την καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας με τη σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου, επιχειρεί να θέσει το στελεχικό δυναμικό σε εγρήγορση εν όψει ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, ενώ «άγνωστος X» παραμένει η στάση του πρώην πρωθυπουργού.

«Μαγιά» για τη Δημοκρατική Παράταξη θα αποτελέσουν περίπου 300 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι πρώην βουλευτές, οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του 2012, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών χώρων, οργανωτικά και περιφερειακά στελέχη, τα οποία θα συγκροτήσουν μαζί με εκπροσώπους άλλων κινήσεων του χώρου την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

Ο Ευ. Βενιζέλος θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του για το «άνοιγμα» της προσπάθειας, απευθύνοντας πρόσκληση «στη βάση της συλλογικότητας και της ισοτιμίας, προς όλες τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης και κυρίως προς όλους τους πολίτες που ανήκουν στην κοινωνική βάση της παράταξης, για να συμμετέχουν στην οργάνωση του συνεδρίου και στις σχετικές διαδικασίες».

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει επαφές με τον Γιάννη Τούντα και τον Νίκο Μπίστη, καθώς και στελέχη της Ελιάς, ενώ θα υπάρξει και θεσμική συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις που συμμετείχαν στην Ελιά. Δεδομένη θεωρείται η ενεργός συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος ενδιαφέρεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο εγχείρημα, ενώ ο Ν. Μπίστης, σε συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σημίτη, επιχείρησε την ενεργοποίηση όλων των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικών στελεχών.

Η δυστοκία που παρατηρείται για την επιτάχυνση των διαδικασιών αφορά τις διαφωνίες εντός ΠΑΣΟΚ για το εύρος της κοινωνικής ανταπόκρισης του εγχειρήματος. Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα επισημαίνουν ότι ήδη ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΕΘ μίλησε για συμπαράταξη δυνάμεων, παραπέμποντας στις καλένδες το νέο κόμμα, ενώ στο συνέδριο έδωσε χαρακτήρα πολιτικό-προγραμματικό και όχι ιδρυτικό. Στόχος του να αντιμετωπίσει την πίεση των διαφωνούντων, οι οποίοι, όπως η κίνηση των «75», ασκούν κριτική καταθέτοντας και προτάσεις επί συγκεκριμένων πολιτικών, όπως για τη φορολογία και την αναδιανομή των πόρων.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΙ ΒΟΥΛΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το τι θα πράξει ο Γιώργος Παπανδρέου και εάν θα προχωρήσει σε κινήσεις προ των εκλογών. Η όλη στάση του το τελευταίο διάστημα προδιαθέτει για μια ενεργότερη συμμετοχή του στην εσωτερική πολιτική ζωή και συγκρότηση ενός στελεχικού πυρήνα έτοιμου να τον ακολουθήσει στο ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικής κίνησης ή κόμματος. Είναι γνωστό ότι η έκθεση του Ιστορικού και Αρχειακού υλικού θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις, ενώ παράλληλα θα οργανωθούν τραπέζια συζητήσεων με νέους επιστήμονες, που θα αποτελέσουν τη βάση για το αύριο του πρώην πρωθυπουργού.

Δύο σενάρια επεξεργάζεται ο Γιώργος Παπανδρέου. Το πρώτο αφορά την ενεργοποίησή του με προσεκτικά βήματα εντός του σημερινού ΠΑΣΟΚ, με στόχο την επαναδιεκδίκηση της πρωτοκαθεδρίας, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα κινηθεί αποφασιστικά μετά τις εκλογές. Το δεύτερο αφορά τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλιστικού κόμματος, που θα κάνει την εμφάνισή του πριν από τις εθνικές εκλογές. Γι’ αυτό το τελευταίο πιέζουν στελέχη και παράγοντες από πολλές πλευρές, καθώς επιζητούν πολιτικό σωσίβιο και επιβίωση για την επόμενη περίοδο, αφού διαπιστώνουν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη απόλυτος κυρίαρχος είναι ο Ευ. Βενιζέλος.

Άγνωστο είναι το τι θα πράξει τελικώς ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα είναι σίγουρο, ότι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου πλέον στο ίδιο κόμμα δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

ΦΛΕΡΤ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΔΗ

Οι εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ με την εικόνα της πολυδιάσπασης και η ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Λυκούδη με την ταυτόχρονη αποχώρηση της Μεταρρυθμιστικής Τάσης θα καθορίσουν εν πολλοίς το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ήδη ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ έχει δεχτεί ένα αφόρητο φλερτ από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με στόχο να συμμετάσχει στις τελικές διαδικασίες. Ο Ευ. Βενιζέλος έχει συνομιλήσει μαζί του προκειμένου να τον πείσει ότι η υπόθεση της Δημοκρατικής Παράταξης δεν θα περιοριστεί στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Ανάλογες δημόσιες δηλώσεις έχει κάνει και ο εκπρόσωπος Τύπου, Δ. Καρύδης, ενώ η καθυστέρηση της ανακοίνωσης της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου δίνει περιθώριο χρόνου προκειμένου να ωριμάσουν οι διεργασίες μεταξύ της τάσης Λυκούδη και των ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών Βασίλη Οικονόμου και Χρ. Αηδόνη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται έτοιμοι για δημιουργία κίνησης. Ο κ. Λυκούδης έβαλε προς το παρόν «πάγο» στα σχέδια της Χαριλάου Τρικούπη, αφού σε αυτή τη φάση προσβλέπει στη δημιουργία μιας κίνησης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και φιλοδοξεί να αποτελέσει διάδοχο σχήμα του Ποταμιού. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και δύσκολα θα αντέξει στην πόλωση των εθνικών εκλογών για να αποτελέσει ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.