Ειδησεογραφικό site

Μουσικό σεργιάνι «Στις γειτονιές των αθανάτων»

61

Ωθούμενος από την επιθυμία του να προβάλλει μεγάλους συνθέτες – δημιουργούς του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στις γειτονιές που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και δημιούργησαν, ο μουσικοσυνθέτης Σπύρος Πολυκανδριώτης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον πατέρα του, τον μεγάλο δάσκαλο Θεόδωρο Πολυκανδριώτη (1923 – 2004), με τίτλο «Στις γειτονιές των αθανάτων».

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ιωνικών Γιορτών, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Νέας Σμύρνης, στο άλσος Νέας Σμύρνης, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Τα τραγούδια του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη και ρεμπέτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη, ο οποίος υπήρξε δημιουργός δεκάδων λαϊκών επιτυχιών και συνεργάστηκε με σημαντικούς λαϊκούς τραγουδιστές, ερμηνεύει ο Σπύρος Πολυκανδριώτης με την ορχήστρα του, ενώ αναφορά στη ζωή και το έργο του θα κάνει ο δημοσιογράφος Γιάννης Καννελάκης.

«Κοινωνική παροχή και όχι περιττή πολυτέλεια»

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Νέας Σμύρνης, αντιδήμαρχος Βαγγέλης Χατζητουριάν, αναφέρει: «Ο πολιτισμός είναι για εμάς κοινωνική παροχή και όχι περιττή πολυτέλεια, γι’ αυτό και, φέτος, στις Ιωνικές Γιορτές, που ξεκίνησαν στις 29 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Οκτωβρίου, δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ψυχαγωγηθεί σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία και, μάλιστα, με το πολύ χαμηλό αντίτιμο των 5 ευρώ».

Με σκοπό την ανάδειξη της μουσικής λαϊκής παράδοσης

Γεννημένος στο Αιγάλεω Αττικής, το 1952, ο Σπύρος Πολυκανδριώτης είναι ο μικρότερος γιος του μεγάλου δασκάλου του ρεμπέτικου, Θεόδωρου Πολυκανδριώτη. Σε ηλικία 10 ετών, έκανε την πρώτη του εμφάνιση μαζί με τον πατέρα του, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Γιώργο Ζαμπέτα. Στη συνέχεια της καριέρας του, ερμήνευσε τραγούδια μεγάλων συνθετών και συνεργάστηκε με μεγάλους τραγουδιστές.

Το 1981, εγκαταστάθηκε στην Αμερική, κάνοντας εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις, αλλά και περιοδείες σε Κορέα, Ιαπωνία, Βραζιλία και άλλες χώρες. Το 1992, δημιούργησε στη Νέα Υόρκη τη μπουάτ «Ακρόαμα», όπου βρήκε τον χώρο της η Ομογένεια και, παράλληλα, δίδασκε μπουζούκι σε Ελληνόπουλα μετανάστες.
Το 1995, επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τις εμφανίσεις του σε καταξιωμένα ρεμπετάδικα της Αθήνας. Έχοντας βαθειά ριζωμένες οικογενειακές μνήμες και καταβολές στην παραδοσιακή μουσική ασχολήθηκε συστηματικά με τη διατήρηση του ρεμπέτικου και σμυρναίικου τραγουδιού. Έτσι, το 1998, δημιούργησε το δικό του παραδοσιακό μουσικοχορευτικό συγκρότημα και περιόδευσε ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, με σκοπό να διαδώσει τον πλούτο της μουσικοχορευτικής παράδοσης, τον οποίο ο Ελληνισμός της Διασποράς κατόρθωσε να διατηρήσει αναλλοίωτο έως τις μέρες μας.

Το 2003, ίδρυσε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μουσικής Παράδοσης – ΜΚΟ, με σκοπό την ανάδειξη της μουσικής λαϊκής παράδοσης μέσα από ανταλλαγή παραδοσιακών ακουσμάτων και διδασκαλία μουσικών οργάνων της Ευρώπης. Κάθε χρόνο, πραγματοποιεί με το συγκρότημά του εμφανίσεις σε δήμους, νομαρχίες και κοινότητες ανά την Ελλάδα, για να προβάλει το ρεμπέτικο και τους συνθέτες του μέσα από όλα τα είδη του παραδοσιακού τραγουδιού, (δημοτικού, σμυρναίικου, νησιώτικου) με φολκλορικό χορευτικό σχήμα με παραδοσιακές εμφανίσεις.

Πληροφορίες
Άλσος Νέας Σμύρνης: Ελευθερίου Βενιζέλου και Εφέσου – Νέα Σμύρνη. Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήρια του Άλσους Νέας Σμύρνης (9.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.