Ειδησεογραφικό site

Μοσκοβισί στο BBC: Οι Ελληνες έχουν σπουδαίο μέλλον μπροστά τους

21

Συνέντευξη στο BBC παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι θέλει «να ανοίξει μία νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι ώρα να προχωρήσουμε, προκειμένου να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ». Μάλιστα, σχολίασε πως οι Ελληνες, έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, έχουν ένα σπουδαίο μέλλον να εκτείνεται μπροστά τους.

Οπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, είναι ώρα να καλλιεργηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης. Αυτό, βάσει των λεγόμενών του, μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία εθνικών συστημάτων επιτήρησης και μία γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα, όπου το ΔΝΤ θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα για το τέλος του Μνημονίου και τις συνεχείς παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα της χώρες.

«Κάποιες προσπάθειες πρέπει να γίνουν και κάποιες έγιναν με πολύ εντυπωσιακό τρόπο», σημείωσε από την άλλη ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Για να γίνει αυτό κατανοητό «κοιτάξτε το έλλειμμα που έχει μειωθεί κι έτσι τώρα η Ελλάδα είναι και πάλι στην ανάπτυξη με την απασχόληση να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση», πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC.

«Οι προσπάθειες που έγιναν από τον ελληνικό λαό απέδωσαν καρπούς. Δεν είναι ώρα να σταματήσουμε. Είναι ώρα να προχωρήσουμε, ώστε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να έχουμε μία δυνατή Ελλάδα στη νομισματική ένωση. Αυτό είναι το μήνυμα του σήμερα», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μοσκοβισί.

Την ίδια ώρα, στο σχόλιο του δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου ότι ο ελληνικός λαός δεν αισθάνεται αυτή την αλλαγή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε: «Είμαι γνώστης της κατάστασης στην Ελλάδα. Μπορώ να καταλάβω τα δεινά, τις θυσίες και τις προσπάθειες που έκαναν οι Ελληνες. Ωστόσο, αυτό που όλοι κατανοούν λάθος είναι ότι δεν είναι αυτό που αποκαλούμε “λιτότητα” εκείνο που δημιούργησε το πρόβλημα. Υπήρχε ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και μάλιστα δυνατές μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής πλευράς-  κυρίως στην πλευρά των υποδομών. Γιατί; Επειδή το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα δεν ήταν βιώσιμο και χωρίς τις μεταρρυθμίσεις η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη. Σήμερα με τις μεταρρυθμίσεις αυτή η οικονομία μετά από πέντε χρόνια πολύ δύσκολων καιρών βρίσκεται σε πλήρη ανάρρωση και δεν είναι η ώρα, για να το εγκαταλείψουμε αυτό. Είναι ώρα να εμβαθύνουμε τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις».

«Αυτή χώρα έχει σπουδαία ιστορία, όπως επίσης και τεράστια περιουσιακά στοιχεία. [Οι Ελληνες] είναι εργατικοί, πολύ έξυπνοι κι έξοχοι στις επιχειρήσεις, οπότε υπάρχει ένα μεγάλο μέλλον εδώ», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Μοσκοβισί έρχονται μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Στουρνάρα ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσει «ανεπανόρθωτη» βλάβη αν συνεχιστεί η πολιτική κρίση στη χώρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.