Ειδησεογραφικό site

Άλλαξε το κλίμα στις Βρυξέλλες – Μοσκοβισί: Πιστεύω σε συμφωνία περισσότερο από ποτέ

27

Από την πλήρη απαισιοδοξία και το μουντό κλίμα των τελευταίων ημερών, αρχίζει και πάλι να εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές ένας συμβιβασμός, έστω και πιο επώδυνος απ´ όσο θα φανταζόταν κανείς όταν άρχιζε η διαπραγμάτευση. Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τη διαπραγμάτευση, το κλίμα αισιοδοξίας ενισχύει και η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αργά το απόγευμα της Τετάρτης πως «πιστεύει περισσότερο από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας. Μια δήλωση που αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς ο κύριος Μοσκοβισί είναι ο Επίτροπος που έχει ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο ειδήσεων MNI μεταδίδει ότι Ελλάδα και Κομισιόν εργάζονται για συμφωνία, υπό την έγκριση του Eurogroup και οι πληροφορίες – αν και ανεπιβεβαίωτες ακόμα, καθώς οι κρίσιμες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη – κάνουν λόγο για συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% για το 2015. Πάντως, μέσω Twitter, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ενημέρωνε πως δεν υπάρχει συμφωνία στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει απάντηση στις προτάσεις της επί του θέματος.

Η αποψινή τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ θα είναι προφανώς καθοριστικής σημασίας για το εάν η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει μια σοβαρή, έστω ενδιάμεση, λύση για το θέμα του χρέους και το αναπτυξιακό πακέτο. Εάν συμβεί αυτό τότε ο κ. Τσίπρας θα αναλάβει την ευθύνη να φέρει την επώδυνη συμφωνία στην κυβέρνηση, το κόμμα και τη Βουλή, παρά τις όποιες διαφωνίες έχουν εκφραστεί ότι πρόκειται για συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.

Η αιφνιδιαστική επαναπροσέγγιση που σημειώθηκε νωρίτερα στις Βρυξέλλες μεταξύ του Αλέξη Τσιπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επίτευξη μιας συμφωνίας. Οι δυο άνδρες θα βρεθούν εκ νέου αύριο Πέμπτη και κατά τα φαινόμενα θα συζητήσουν επί νέου κειμένου – σχεδίου συμφωνίας, στη βάση των νέων υποχωρήσεων που έκανε η κυβέρνηση, ιδίως στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς δείχνει να αποδέχεται το στόχο του 1% που έχουν θέσει οι δανειστές.

Την ίδια ώρα πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία στο 1%, με την ανταποκρίτρια της Wall Street Journal να μεταδίδει πως το ποσοστό ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως εξετάζεται σύγκληση έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι για τις 18 Ιουνίου.
Κυβερνητικές πηγές: Εχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται – Είμαστε πιο κοντά από ποτέ

Τα σημάδια προόδου που διαφαίνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, που δηλώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει «πράξει ότι χρειάζεται από τη πλευρά της και αναμένει πως θα βρίσκεται πιο κοντά σε συμφωνία από ποτέ όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα».

Η ταχύτατη αυτή αντιστροφή του -αρχικά δραματικού- κλίματος στις Βρυξέλλες διαφαίνεται στην αυριανή διμερή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αλλά και την τριμερή συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ μετά το δείπνο αρχηγών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η ίδια κυβερνητική πηγή δηλώνει πως η συζήτηση από τη πλευρά της κυβέρνησης γίνεται πάνω στο πλαίσιο των προτάσεων που απέστειλε στους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες και πως πλέον υπάρχει μικρή δυνατότητα περαιτέρω υποχωρήσεων από τη πλευρά της. Πάντως «βλέπει» καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές και πιθανή σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις.

Πάντως έχει καλυφθεί «μεγάλο έδαφος» ως προς τη συζήτηση των ισοδύναμων δημοσιονομικών μέτρων, και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ειδικά στα θέματα του ΦΠΑ και στο χρέος.

Με το βλέμμα στο Eurogroup 18 Ιουνίου

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος παραμένει αυτή που προτάθηκε στους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή μια ενιάμηνη παράταση του προγράμματος ώστε να λυθεί επαρκώς το ζήτημα των επικείμενων χρηματικών υποχρεώσεων του κράτους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Αν και δεν επιβεβαιώνεται, το Eurogroup της 18ης Ιουνίου αναμένεται να είναι καθοριστικό ως προς την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας, καθώς επιτρέπει τη λήψη μιας απόφασης που θα δίνει αρκετό χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια –εντός και εκτός συνόρων- να την επικυρώσουν, χωρίς να παραβιαστεί η λήξη της τρέχουσας παράτασης στις 30 Ιουνίου.

Μοσκοβισί: Εφικτή «περισσότερο από ποτέ» η συμφωνία με την Ελλάδα

Εφικτή «περισσότερο από ποτέ» είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω, περισσότερο από ποτέ, ότι είναι δυνατή μια συμφωνία εάν όλοι συμμερίζονται την πολιτική βούληση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα» είπε ο Επίτροπος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Μοσκοβισί υπενθύμισε ωστόσο ότι υπάρχει μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της «μια διαφωνία όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται» στην πρόταση που υπέβαλαν τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη οι ελληνικές αρχές. Είπε μάλιστα ότι επικοινώνησε με «τον εκπρόσωπο των ελληνικών αρχών το απόγευμα (της Τρίτης) για να του αναφέρω εξ ονόματος της Επιτροπής ότι είχαμε διαφωνίες για τους προτεινόμενους δημοσιονομικούς στόχους».

«Οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται», κατέληξε ο Γάλλος Επίτροπος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.