Ειδησεογραφικό site

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα»

44

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, αυτό ήταν το μήνυμά μου στις ελληνικές αρχές, σημείωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις επαφές του στην Αθήνα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται υπό αίρεση η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. “Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα”, είπε και τόνισε πως χωρίς την ΕΕ η χώρα με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, θα κατέρρεε.

«Γνωρίζω πως η κρίση έχει κόστος όμως δεν φταίει η Ευρώπη γι’ αυτό, αντίθετα βοήθησε».

Υπάρχει πρόοδος, όμως χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας πως «η προσέγγισή μας είναι φιλική, μα… αποφασιστική».

Όπως είπε δεν είναι ικανοποιημένος από τον ρυθμό απασχόλησης. Είναι κοινωνικά απαράδεκτος, τόνισε χαρακτηριστικά. Είπε όμως ότι στη χώρα γίνονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να συνεχιστούν και εκτίμησε πως ο στόχος για ανάπτυξη 2,9% είναι εφικτός.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως θα υπάρξει τεχνική επέκταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας για δύο μήνες. «Δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε την κατάσταση. Αν επιτύχουμε να τελειώσουμε έως τα τέλη Φεβρουαρίου, η τρόικα θα αποχωρήσει από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η task force είναι αυτή που πλέον θα αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο και στο επόμενο στάδιο θα λάβει υπό την ευθύνη της την τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Το μήνυμά μου προς τον ελληνικό λαό είναι πως οι θυσίες σας πιάνουν τόπο». Ο κ. Μοσκοβισί διαβεβαίωσε πως πρόθεσή του είναι η παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα και δήλωσε πως θα επιστρέψει στην Αθήνα τη νέα χρονιά.

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε πως δεν είναι αρμόδιος για τα εσωτερικά της πολιτικής ζωής στη χώρα. “Είμαι εδώ για μια και μόνο δουλειά: για την αποκατάσταση της Ελλάδας”.

Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις Στουρνάρα περί bank run που τάραξαν τα νερά, απάντησε: «Αυτό που ξέρω είναι πως οι αγορές δεν χαίρονται με τις πολιτικές εξελίξεις, δεν πρέπει όμως να αποφασίζουν αυτές».

Για το γεγονός ότι δεν συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε σχετικά πως αυτή είναι μια επίσκεψη εργασίας «και γι’ αυτό συναντήθηκα με τις εκλεγμένες αρχές της χώρας. Σε άλλη φάση θα συναντήσω τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι πάντα ευπρόσδεκτος στις Βρυξέλλες».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: «Έκπληκτος» ο Μοσκοβισί από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

Τα σχόλια είναι κλειστά.