Ειδησεογραφικό site

Μνημόνιο 3 για τα επόμενα δύο χρόνια «βλέπει» η Bank of America

61

Tην μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα τρίτο μνημόνιο για τα δύο επόμενα χρόνια (νέο επίσημο πρόγραμμα), ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ επισημαίνει σε έκθεση της η Bank of America (Μeryll Lynch).

Παρόλο που δεν προτάσσεται το συγκεκριμένο σημείο στην ανάλυση με τίτλο «Η Ελλάδα στο μεταίχμιο», στην τρίτη σελίδα της έκθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η ώρα της αλήθειας την οποία υποστηρίξαμε για τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι, περίμεναν οι αγορές. Πρώτον, η οικονομική κατάσταση έχει περιοριστεί τους πρόσφατους μήνες και θα χειροτερεύσει περαιτέρω κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, εξαιτίας της παρατεινόμενης αβεβαιότητας και των ανησυχιών για τα ρίσκα που έρχονται (βλέπε τις αναθεωρημένες προβολές). Δεύτερον, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί νέο επίσημο πρόγραμμα για τα ένα-δυο επόμενα  χρόνια (τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ) που θα απαιτήσουν συμφωνίες σε μεσοπρόθεσμες πολιτικές που θα πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο στην Ελλάδα, αλλά και τα κοινοβούλια σε μερικές από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Και τρίτον, οποιαδήποτε συμφωνία, είναι πιθανό να συμπεριλάβει μαζί περισσότερη λιτότητα και μέτρα στην Ελλάδα και ζημιές για την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε καθαρή παρούσα αξία απο την ωρίμανση στα δάνεια».

Η Bank of America, στο πόσο των 20 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνει φυσικά τις ανάγκες της χρηματοδότησης (17,5 δισ. ευρώ) ενω όπως προσθέτει «υποστηρίζουμε ότι μια καλή ισορροπία απαιτεί ισχυρή δέσμευση στις μεταρρρυθμίσεις. Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση φθάσει σε ένα deal μαζί με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τα προβλήματα θα επανέλθουν αν η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων μένει αδύναμη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.