Ειδησεογραφικό site

Μνημόνιο μέχρι νεοτέρας διαταγής αν δεν κλείσει η αξιολόγηση – Κρίσιμο το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου

64

Πραγματικότητα έκαναν πλέον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την «απειλή» της παράτασης του Μνημονίου στη χώρα μας για έως και έξι μήνες ακόμη. Το «περίστροφο» της εξάμηνης παράτασης μπήκε μεν στο τραπέζι από την περασμένη Πέμπτη στο Euroworking Group της 27ης Νοεμβρίου (αμέσως μετά το «ναυάγιο» στο Παρίσι ΙΙ), αλλά η πρώτη «σφαίρα» βγήκε χθες στις Βρυξέλλες, την στιγμή που συνεδρίαζαν ξανά οι βοηθοί των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για να προετοιμάσουν το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Έτσι «έστησαν» οι δανειστές την «ρώσικη ρουλέτα» που θα παίζεται μέχρι την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή και έως τις κάλπες (αν τυχόν προκύψουν πρόωρες εκλογές), ώστε να επιταχύνουν τις αποφάσεις και να «δέσουν» τη χώρα με σκληρούς όρους, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητος που διακρίνουν.

Αν και χθες στο Euroworking Group δεν παρουσιάστηκε εγγράφως πρόταση προς τους υπουργούς Οικονομικών, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ζήτησαν ανοικτά να παραμείνει η Ελλάδα στην «θερμοκοιτίδα» του Μνημονίου για ακόμα και έξι μήνες. Επιπλέον έθεσαν και το πλαίσιο των αποφάσεων που δρομολογούνται.

Άμεσα θα πρέπει πλέον, θα πρέπει από σήμερα κιόλας να αρχίσουν ξανά οι επαφές με την Τρόικα, για να επιστρέψει το ταχύτερο στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ληφούν έγκαιρα οι σχετικές αποφάσεις. Ερμηνεύεται έτσι ίσως ευκολότερα γιατί το ΔΝΤ αλλά και η ΕΚΤ έπαιξαν «κατενάτσιο» τον τελευταίο μήνα για να φέρουν το «παιχνίδι» της διαπραγάτευσης στις καθυστερήσεις και στην παράταση της διαπραγμάτευσης. Στην κυβέρνηση βλέπουν μάλιστα πίσω από την τακτική αυτή και κάποιες «υπόγειες» κινήσεις και διασυνδέσεις του Βερολίνου με την Τρόικα των ελεγκτών.

Η κυβέρνηση αρνείται ακόμα να δεχθεί πολύμηνη παράταση πέραν ολίγων μόλις εβδομάδων (περίπου 4-5), αλλά και να κλείσει όπως-όπως την αξιολόγηση, υποχωρώντας στα όσα πιστικά ζητούν οι δανειστές, για δραστική μείωση σντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας και νέα εισπρακτικά μέτρα το 2015. Απομένει όμως μόλις μία εβδομάδα για να κλείσει η αξιολόγηση, οπότε θα φανεί σύντομα αν θα σημανει άτακτη υποχώρηση της ελληνικής πλευράς με μεγάλους συμβιβασμούς και πρόσθετα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, δεν προλαβαίνει να κλείσει και η κατ΄αρχήν συμφωνία για πολιτική ή τεχνική παράταση του προγράμματος.

Το Euroworking Group (EWG), , στη χθεσινή συνεδρίασή του προέτρεψε κυβέρνηση και Τρόικα να κλείσουν την αξιολόγηση μέχρι τη μεθεπόμενη Κυριακή, ώστε η κυβέρνηση να υποβάλει αμέσως μετά αίτημα ένταξης της Ελλάδας στην αυστηρή πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η υπαγωγή στην ECCL πρέπει να εγκριθεί από επτά κοινοβούλια της ευρωζώνης, τα οποία ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, με αποτέλεσμα να απαιτείται η παράταση του υφιστάμενου Μνημονίου.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο «σύντομη τεχνική παράταση του Μνημονίου για λίγες εβδομάδες και σε καμία περίπτωση παραπάνω από αυτό το διάστημα». Επιπλέον, με αφορμή τα σενάρια που δημοσίευσε το Reuters, πρόσθεταν ότι στο χθεσινό EWG δεν υπήρξε έγγραφη πρόταση για εξάμηνη παράταση.

Η ελληνική πλευρά δέχεται πιέσεις να υποβάλει αίτημα παράτασης του Μνημονίου στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένεται να γίνει πολιτική συζήτηση για την ένταξη στην ECCL, με παράλληλη παραμονή του ΔΝΤ στη χώρα μας.

Όσον αφορά στη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα με την τρόικα, η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει την ανταπάντησή της στο e-mail της τριμερούς. Η ανταπάντηση αυτή περιορίζεται σε εκτενέστερη ανάλυση των προσδοκώμενων εσόδων από τα μέτρα που πρότεινε η Αθήνα, χωρίς να ικανοποιούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτήσεις των δανειστών μας για άμεση θέσπιση όλων των προτεινόμενων παρεμβάσεων και για ακόμα σκληρότερα μέτρα.

Γερμανικός …»δάκτυλος»

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το περιθώριο των υποχωρήσεών της απέναντι στους δανειστές και επέρριπταν τη βασική ευθύνη για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο ΔΝΤ, που επιμένει στην εφαρμογή όλων των νέων μέτρων «σαν να μην υπάρχει αύριο» και δίχως να ενδιαφέρεται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ εκμεταλλεύεται τη στήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να παραμείνει το Ταμείο στην Ευρώπη «για να γαβγίζει όταν τα κράτη ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους».

Τα σχόλια είναι κλειστά.