Ειδησεογραφικό site

Μια αγκαλιά για ορφανά παιδιά

384

Της Μαρίας Καστρινάκη
 
Μια μεγάλη αγκαλιά για τα ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά όλης της χώρας δημιουργείται τους επόμενους μήνες στην ορεινή Ροδόπη. Ένα παροπλισμένο ακριτικό φυλάκιο μετατρέπεται σε ένα μικρό παραδοσιακό οικισμό, ο οποίος θα φιλοξενεί ορφανά παιδιά από όλη την Ελλάδα. Το όνομα αυτού;  «Ακρίτα». Πρόκειται για μία έκταση 150 στρεμμάτων σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που παραχωρήθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου, η οποία έχει στο πλευρό της τον σύζυγό της Γιάννη Φριτζαλά αλλά και δεκάδες εθελοντές.
Η κόρη του πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασίλη Νικόπουλου, πριν από περίπου δύο χρόνια ίδρυσε το πνευματικό κέντρο «Η Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη» στην Κομοτηνή. Ένα σύγχρονο «κρυφό σχολειό» στο οποίο προσφέρονται καθημερινά δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε 186 παιδιά γυμνασίου και λυκείου άπορων οικογενειών, χριστιανών και μουσουλμάνων της περιοχής, ενώ πραγματοποιούνται δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, φαρμακευτική περίθαλψη, διανομή τροφίμων και ρουχισμού.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Η νέα προσπάθειά της στη Θράκη είναι η διαμόρφωση ενός παραδοσιακού οικισμού στα Πομακοχώρια, που θα γίνει τόπος ζεστασιάς και διαμονής για ορφανά και εγκαταλελειμμένα βρέφη. Μια κιβωτός που θα στηρίζεται όσο το δυνατόν στις δικές της δυνάμεις. «Θα στηριζόμαστε σε ό,τι θα παράγουμε οι ίδιοι από την κτηνοτροφική και αγροτική μονάδα που θα δημιουργηθεί στον οικισμό. Σε συνεργασία με γεωπόνους θα δούμε τι μπορούμε να καλλιεργήσουμε ώστε να έχουμε τους λαχανόκηπους και το αλεύρι που απαιτούνται ετησίως ώστε να είμαστε μια αυτάρκης κοινωνία» δηλώνει η Χαρά Νικοπούλου στο «Καρφί».

ΜΕ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
«Το χωριό θα είναι στο πρότυπο των Παιδικών Χωριών SOS, αλλά για πρώτη φορά στη χώρα μας θα υπάρχει μέσα σε αυτό το πατρικό πρότυπο. Οι γονείς των παιδιών θα είμαστε εγώ και ο σύζυγός μου, ενώ οι 43 εθελοντές της κιβωτού θα είναι οι συγγενείς των παιδιών».
Όπως μας τόνισε η Χαρά Νικοπούλου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μετακομίσει με το σύζυγο της στον οικισμό και τους επόμενους μήνες θα έρθουν και τα βρέφη. «Ο στόχος μας είναι να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Θέλουμε να γίνουμε η αγκαλιά για αυτά τα παιδιά, όχι ένα ακόμα ίδρυμα. Μέσω των εισαγγελέων ανηλίκων και της άδειας που δίνεται από την πρόνοια, τα βρέφη, τα οποία δυστυχώς είναι αρκετά στα αζήτητα των νοσοκομείων, θα έρχονται σε εμάς. Με βάση την επιστημονική ομάδα που έχει εκπονήσει τη μελέτη για το εγχείρημα αυτό μπορούμε να υιοθετήσουμε έως και 40 βρέφη».

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ
Σύμφωνα με τη Χαρά Νικοπούλου, η στήριξη του κόσμου είναι συγκινητική και πέρα από κάθε φαντασία. «Απλοί άνθρωποι μέσα από το υστέρημά τους  καθημερινά είτε καταθέτουν χρήματα στο λογαριασμό του πνευματικού μας κέντρου, είτε προσφέρουν υλικά αγαθά. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση ανακαίνισης των κτιρίων. Πριν από λίγες μέρες είχαμε μία μεγάλη προσφορά, αφού ανέλαβαν εντελώς δωρεάν όλα τα υδραυλικά θέματα των κτιρίων. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες προς όλους τους Έλληνες που θέλουν να βοηθήσουν να χτίσουμε αυτή τη μεγάλη αγκαλιά για τα παιδιά όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά το νέο εγχείρημα της «Κιβωτού» μπορούν να καταθέτουν την προσφορά τους στον τραπεζικό λογαριασμό  6670-109859-581 ΙΒΑΝ: GR5001716700006670109859581 στην Τράπεζα Πειραιώς.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα : 6948781892 – 6936868634

Τα σχόλια είναι κλειστά.