Ειδησεογραφικό site

Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο «Καρφί»

54

Η εφημερίδα εξασφάλισε μια μοναδική προσφορά για τους αναγνώστες της στην έκδοση των 3 ευρώ

Βιβλίο:  Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης  

Mέρος Α’

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης, µιας πόλης που έγινε το σταυροδρόµι των πολιτισµών ανάµεσα σε Ανατολή και ∆ύση, αυτής που ονοµάστηκε «χύτρα» των Βαλκανίων, εκεί όπου ενώθηκαν λαοί, πολιτισµοί, ήθη και έθιµα για να δηµιουργήσουν µια κουζίνα µεγαλειώδη, αστική, στιβαρή, πικάντικη, κιµπάρικη.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στη Στοά Μοδιάνο, τη µεγαλύτερη αγορά τροφίµων της Θεσσαλονίκης και γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Αµέτρητα µπαχαρικά, τουρσιά, σουτζούκια, παστουρµάδες, τυριά και φρέσκα λαχανικά συνθέτουν ένα απαράµιλλο ψηφιδωτό χρωµάτων και αρωµάτων, που ξεδιπλώνει το µεγαλείο του στα αµέτρητα ουζερί της πόλης µε τα λαχταριστά, πικάντικα µεζεδάκια.

Κουλούρι αχνιστό µε σουσάµι, µπουγάτσα φρεσκοψηµένη µε τραγανό φύλλο, αφράτη γέµιση και πασπαλισµένη µε µοσχοβολιστή κανέλα, γύρος και µπιφτεκάκια, αφράτα σουτζουκάκια µε µπόλικο µπούκοβο και δροσερό γιαούρτι, ντολµαδάκια κάθε λογής και µπουρέκια, πεϊνιρλί µε σουτζούκι και παστουρµά, πατσάς για όλες τις ώρες, σεφαραδίτικα ουέβος χαµινάδος και µύδια πολλά, τηγανητά, σαγανάκια και πιλάφια.

Γεύσεις υπέροχες, που σφραγίζουν ανεξίτηλα τις γευστικές µνήµες και «µελώνουν» µοναδικά µέσα στα αρωµατικά αµυγδαλωτά, τους φρεσκοψηµένους λουκουµάδες, τα κάθε λογής σιροπιαστά, το σεκέρ παρέ και τα καζάν ντιµπί, τα τρίγωνα µε την αφράτη κρέµα, τα µοσχοβολιστά τσουρέκια.

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται µερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές συνταγές της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας. Μιας παράδοσης που αγκάλιασε την κουλτούρα και τη σοφία της ∆ύσης και της Ανατολής, αξιοποίησε και αξιοποιεί όλα τα πολύτιµα αγαθά της µακεδονικής γης και δεν σταµατά να εξελίσσεται. Οι συνταγές που επιλέξαµε παρουσιάζονται απόλυτα προσαρµοσµένες στα σύγχρονα απαιτητικά δεδοµένα, µε εύκολα και προσιτά υλικά, πρακτικές συµβουλές και µυστικά για την επιτυχία τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.