Ειδησεογραφικό site

Μητσοτάκης προς Παπούλια: «Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί»

39

Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, διεμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για μικρούς διαξιφισμούς στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης ενός συγκροτημένου σχεδίου μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.

«Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων σε αυτή την προσπάθεια, οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης, είναι αρκετά σημαντικό, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά είχαμε μια οριζόντια αξιολόγηση όλων των Υπουργείων με καινούργιους Οργανισμούς σημαντικά πιο λιτούς, σημαντικά πιο μαζεμένους και, κατά συνέπεια, πολύ πιο λειτουργικούς.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει στην εισαγγελία Αρείου Πάγου τις εκθέσεις των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τους δήμους που δεν επιτρέπουν τον έλεγχο μετατροπής συμβάσεων.

Όπως είπε, οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε δέκα δήμους που είχαν το μεγαλύτερο αριθμό μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. «Σε πέντε δήμους δεν επετράπη η είσοδος στους ελεγκτές. Έχω τις εκθέσεις από το Σώμα Ελεγκτών και θα τις διαβιβάσω στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στηλίτευσε για μία ακόμη φορά τη στάση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και υποστήριξε πως υπάρχει ένα «πολιτικό μέτωπο δημάρχων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και λένε όχι στον έλεγχο».

«Η νομιμότητα δεν είναι α λα καρτ. Νομιμότητα είναι να εφαρμόζεις τους ψηφισμένους νόμους της Βουλής. Τι είδους νομιμότητα είναι αυτή όπου έρχεται μία Περιφερειάρχης και λέει ότι αρνείται να εφαρμόσει τον ψηφισμένο από τη Βουλή νόμο;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι «όταν εκλέγεσαι σε θέση ευθύνης πρέπει να αναλαμβάνεις και τις ευθύνες αυτού του αξιώματος».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις της υφυπουργού Διοικητής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Μιλώντας στον Αθηνα 9,84, διαβεβαίωσε πως το σύστημα της αξιολόγησης είναι αποσυνδεδεμένο από διαθεσιμότητα και απολύσεις, επισημαίνοντας πως όπως προβλέπει πλέον ο νόμος, κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή.

Πρόσθεσε πως οι περισσότεροι δήμοι άνοιξαν τις πόρτες τους για να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι για τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων, ενώ οι περιπτώσεις δήμων που δεν επέτρεψαν στα ελεγκτικά όργανα να κάνουν τους ελέγχους, αποτελούν θέμα της δικαιοσύνης.

«Δεν διενεργούμε τους ελέγχους για να προβούμε σε απολύσεις, αλλά για να ξεκαθαρίσει ο δημόσιος τομέας από την παρανομία» σημείωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου, που διεμήνυσε πως ο νόμος θα ισχύσει και οι έλεγχοι θα γίνουν.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τρίτης, μετά από μια τεταμένη συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.