Ειδησεογραφικό site

Μητσοτάκης εμπλέκει Μητρόπουλο σε «φάμπρικα» παράνομων προσλήψεων σε δήμους

68

Εκνευρισμό στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε πόρισμα που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και το οποίο εκθέτει τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους ελέγχους για παράνομες μετατροπές συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, που σήμερα  έχει αναλάβει την ενορχήστρωση της επίθεσης κατά της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, ζητώντας να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι που, παράνομα, μετέτρεψαν τις συμβάσεις τους, το 2005 ως εργατολόγος είχε αποφανθεί ότι οι όποιες μετατροπές είναι παράνομες!

Αντιδρώντας, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε: «Δεν τους είπα είστε παράνομοι, αλλά δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις του Διατάγματος της κυβέρνησης Καραμανλή, γιατί σας εκμεταλλεύτηκε» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει στην ιστορία του έθνους πολιτικό προσωπικό που ορκίστηκε στον κατακτητή και εσείς ορκιστήκατε για 150.000 απολύσεις».

Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει ευθέως εάν οι εν λόγω μετατροπές συμβάσεων έγιναν νόμιμα ή παράνομα.

Ειδικότερα, το πόρισμα αφορά στο Δήμο Δραπετσώνας και, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «το συνέταξε ο σύμβουλος επιθεωρητής του ΑΣΕΠ. Το πόρισμα είναι κόλαφος, διότι καταδεικνύει με ξεκάθαρο τρόπο τι συνέβαινε στους δήμους εκείνη την εποχή και επιβεβαιώνει ότι οι συμπαιγνίες έγιναν σε πλήρη γνώση υπαλλήλων και δημοτικών αρχών. Το πόρισμα αναφέρει πως αναζητήθηκε τεκμηριωμένη  επιστημονική γνώμη για το αν πληρούνται τα κριτήρια και απευθύνθηκαν σε εσάς, κ. Μητρόπουλε. Λογικό, είστε εργατολόγος. Τους απαντήσατε λοιπόν εσείς ότι ουδείς πληροί τις προϋποθέσεις του Προεδρικού Διατάγματος».

Και συνέχισε: «Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο δήμαρχος παραδέχθηκε ότι καμία μονιμοποίηση δεν μπορούσε να γίνει, γι’ αυτό και αποφάσισε να πάει στον εργατολόγο κ. Μητρόπουλο».

Όπως είπε ο υπουργός, στο πόρισμα καταγράφεται και η αναφορά μιας υπαλλήλου, που λέει ότι «πήγα και εγώ στον κ. Μητρόπουλο να μου πει την άποψή του και μου απάντησε εν ψυχρώ ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη μονιμοποίησή μου».

Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Δάσκαλε που δίδασκες… Βάλανε λοιπόν άλλα στοιχεία και παραπλάνησαν το ΑΣΕΠ. Αυτό που έγινε στη Δραπετσώνα, έγινε και αλλού… Ποιος πρέπει λοιπόν να πληρώσει; Όλοι παραπλανημένοι είναι σε αυτό τον τόπο; Έχει ευθύνη η δημοτική αρχή και ερευνάται σε βαθμό κακουργήματος. Κατά το πόρισμα η ζημία είναι 2,1 εκατ. ευρώ από αυτή την ιστορία και αφορά μόνο ένα δήμο. Ξέρατε τα πάντα. Μας λέτε για φουκαράδες, αλλά και κάποιοι άλλοι φουκαράδες έμειναν απ’ έξω, που δεν μπόρεσαν να κάνουν χρήση του Διατάγματος. Αυτή είναι η Αριστερά των ίσων ευκαιριών;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, που υποστήριξε πως υπήρξε συναλλαγή «δημάρχου και πολιτών, όπου ο πρώτος με παράνομη πράξη αγόρασε την ψήφο τους, χρεώνοντας το λογαριασμό στον Έλληνα πολίτη».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε: «Δεν τους είπα είστε παράνομοι, αλλά δεν πληρείτε τις προϋποθέσεις του Διατάγματος Καραμανλή, γιατί σας εκμεταλλεύτηκε».

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «ορκίστηκε στον κατακτητή να προχωρήσει σε 150.000 απολύσεις» και εξήγησε πως «επειδή η τρόικα σας έδεσε στο δουλικό όρκο, πάτε σε Κερατσίνι και Ασπρόπυργο να ελέγξετε ανάπηρες εργαζόμενες… Δεν μπορεί όλοι μας -που χρεοκοπήσαμε την πατρίδα μας- να βάζουμε μοιρογνωμόνιο δέκα χρόνια μετά και να τους λέμε ότι πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο. Ούτε στην κοινωνία των πιθηκανθρώπων δεν γίνονται αυτά».

Τέλος, επισήμανε ότι το ΑΣΕΠ έχει ήδη αποφανθεί οριστικά για τις συμβάσεις που έχουν μετατραπεί με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να βάλετε ρύθμιση τώρα, ώστε αυτομάτως για κάθε έναν που φεύγει από τον έλεγχό σας, να μπαίνει κάποιος από εκείνους που έμειναν τότε απ’ έξω».

Τα σχόλια είναι κλειστά.