Ειδησεογραφικό site

Μηνύματα-φωτιά της Μέρκελ: «Ναι» στην Αλβανία για είσοδο στην ΕΕ, «ναι» σε Grexit

38

Ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ αλλάζει ρόλους με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εμφανίζεται ως η σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, μιλώντας ανοιχτά πλέον ακόμη και για Grexit, την ίδια ώρα περιοδεύει στα Βαλκάνια και αφήνει ελπίδες για ευρωπαϊκή πορεία στην Αλβανία.

Κι όμως, την ώρα που δηλώνει έτοιμη να ωθήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, διαβεβαιώνει τα κράτη των Βαλκανίων ότι η ευρωπαϊκή τους προοπτική είναι εξασφαλισμένη.

Μία ημέρα έπειτα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα και το τελεσίγραφο που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Μέρκελ ξεκίνησε διήμερη περιοδεία σε Αλβανία, Σερβία και Βοσνία και δεν παρέλειψε να… εξακοντίσει τα βέλη της προς την χώρα μας.

«Ένα βήμα πριν την είσοδο στην ΕΕ η Αλβανία»

Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Μέρκελ είδε το απόγευμα της Τετάρτης τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι η Αλβανία θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά επεσήμανε πως και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο της. Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολύ θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν οι αλβανικές Αρχές και εξέφρασε τη στήριξη της χώρας της στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Μάλιστα, αναφερόμενη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, επισημαίνοντας ότι ο όγκος των οικονομικών ανταλλαγών ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Σερβία δεν θα γίνει… Ελλάδα»

Αμέσως μετά την Αλβανία η κυρία Μέρκελ επισκέφτηκε το Βελιγράδι και συνάντησε τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κι ενώ επαίνεσε τη σερβική κυβέρνηση για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει, η κυρία Μέρκελ αποφάσισε να κάνει μερικά σχόλια για την χώρα μας, προκειμένου να τονίσει πως η Σερβία δεν θα γίνει… Ελλάδα, αν ακολουθήσει την δύσκολη οδό και λάβει τα σωστά μέτρα.

Πιο αναλυτικά, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Βούτσιτς και απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν προτίθεται να βοηθήσει την χώρα, ώστε να μην επαναληφθεί το «ελληνικό σενάριο», η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι η κατάσταση στη Σερβία «είναι εντελώς διαφορετική απ΄ ότι στην Ελλάδα».

«Εδώ έχουμε μία κυβέρνηση που επιθυμεί να διαβεί μία όχι και τόσο εύκολη οδό και αυτό θα αποδώσει καρπούς, όπως στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ, σημειώνοντας μάλιστα πως δεν είναι αισιόδοξη πλέον για την πορεία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με την Σερβία, «τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πηγαίνουν καλά», ενώ μεταξύ άλλων η καγκελάριος είπε πως η κατάσταση στην χώρα μας «υποδεικνύει ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα χρέους».

Ακόμη, η καγκελάριος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στη Σερβία δεν γίνονται για να «κολακευτούν κάποιοι», αλλά για να μην συνεχίσει η χώρα να δανείζεται πληρώνοντας υψηλά επιτόκια όπως και για να δημιουργηθούν συνθήκες για επενδύσεις.

«Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός Βούτσιτς το πράττει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, αναφερόμενη στη σερβική οικονομία.

Διευκρίνισε βέβαια, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των χωρών στην ΕΕ, είναι να καλύπτονται οι όροι που έχουν τεθεί για τη δημόσια διοίκηση και το δικαστικό σύστημα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται τις τρεις χώρες προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτελεστεί, καθώς και να συζητήσει για οικονομικά και ενεργειακά θέματα.
Πριν λίγες ημέρες, η Άγγελα Μέρκελ ενέκρινε ποσό 107.500.000 ευρώ προς την Αλβανία, προκειμένου να επενδυθούν στους τομείς της ενέργειας και της ύδρευσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.