Ειδησεογραφικό site

Με το φως των κεριών η διαμαρτυρία για τα Γλυπτά

45


Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, πλήθος κόσμου θα συγκεντρωθεί έξω από το μουσείο της Ακρόπολης

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπό το φως των κεριών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ. έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης από δημάρχους και πολίτες που ζητούν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.

Τη στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει πρόθυμο να «πακετάρει» τα Γλυπτά του Παρθενώνα για να τα δανείσει σε άλλα μουσεία του κόσμου, που ζητούν να τα φιλοξενήσουν σε εκθέσεις τους, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και επικεφαλής των διεθνών δημοσίων σχέσεων της ΚΕΔΕ Ηλίας Ψινάκης, απηύθυναν κάλεσμα στους συναδέλφους τους και τους πολίτες προκειμένου να συμμετέχουν στην συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Όπως επισημάνθηκε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δήμαρχοι την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου, πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πανελλαδικό κάλεσμα ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιστροφή των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Κυριακή επελέγη συμβολικά καθώς εκείνη την ημέρα επιστρέφει το άγαλμα του Ιλισσού στο Βρετανικό Μουσείο. Οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου είχαν δανείσει το Γλυπτό στο Μουσείο του Ερμιτάζ στην Ρωσία, όπου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών του ρωσικού μουσείου. Το επιχείρημα των Βρετανών, ότι τα Γλυπτά του πανανθρώπινου και αξεπέραστου σε κάλλους μνημείου δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να είναι «αμετακίνητα», φαίνεται ότι ισχύει μόνο για την χώρα μας. Πράγμα που επιβεβαίωσε έμμεσα, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, που δήλωσε πρόσφατα: «Εμείς θέλουμε να δανείσουμε τα γλυπτά, σε όποιον θέλει να μας τα επιστρέψει πίσω» είχε πει.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.