Ειδησεογραφικό site

Με τον Μέσι στους «16» η Αργεντινή – Πρώτη με «Χ» η Γαλλία

40

Αργεντινή και Νιγηρία πρόσφεραν ακόμη ένα ποδοσφαιρικό υπερθέαμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, με την ομάδα του Μέσι να επικρατεί 3-2 των Αφρικανών στο «Εστάντιο Μπέιρα-Ρίο» του Πόρτο Αλέγκρε.

Η Αργεντινή ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον 6ο όμιλο με τρεις νίκες σε ισάριθμες συναντήσεις, τερμάτισε πρώτη και στη φάση των «16» θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο από τον 5ο όμιλο, ενώ παρά την ήττα η Νιγηρία κατετάγη δεύτερη και θα παίξει με την πρώτη ομάδα του ίδιου ομίλου, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Γαλλία.

Το ξεκίνημα του αγώνα προοιωνιζόταν και την εξέλιξή του, αφού μόλις στο 4ο λεπτό το σκορ ήταν 1-1 (!). Ο Λιονέλ Μέσι «άνοιξε λογαριασμό» στο παιχνίδι στο 3΄, παίρνοντας το ριμπάουντ από το σουτ του Ντι Μαρία στο δοκάρι, αλλά στην επόμενη επίθεση οι «πράσινοι αετοί» ισοφάρισαν με ωραίο, τεχνικό σουτ του Αχμέντ Μούσα.

Η «αλμπισελέστε» κυριάρχησε στη συνέχεια, είχε έντονη επιθετική δραστηριότητα κι έχασε ευκαιρίες με τους Ιγκουαΐν, Αγουέρο και Ντι Μαρία, πριν ο Μέσι φτάσει τον Νεϊμάρ στην πρώτη θέση των σκόρερ σημειώνοντας το τέταρτο τέρμα του στο Μουντιάλ, με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους η Νιγηρία ισοφάρισε και πάλι με τον Μούσα (47΄), που τελείωσε άψογα τη φάση, αλλά οι «τρύπιες άμυνες» έδωσαν την ευκαιρία στον Μάρκος Ρόχο να γράψει (με προβολή) το 3-2 στο 50΄, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Έφυγε με ψηλά το κεφάλι η Βοσνία

Η Βοσνία αποχαιρέτησε με νίκη το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, επικρατώντας με 3-1 του Ιράν στην «Αρένα Φόντε Νόβα» του Σαλβαδόρ στο πλαίσιο της τρίτης και τελευταίας αγωνιστικής στον 6ο όμιλο.

Οι Βαλκάνιοι μετέβησαν με υψηλές προσδοκίες στη «χώρα του καφέ» αλλά προσγειώθηκαν ανώμαλα στην πραγματικότητα, καθώς το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ υψηλό, τουλάχιστον όμως απέφυγαν την τελευταία θέση στον όμιλο, στην οποία έμειναν τελικώς οι Ιρανοί.

Η Βοσνία πήρε από την αρχή τον έλεγχο της συνάντησης, επέβαλε το ρυθμό της και διατήρησε συντριπτική κατοχή της μπάλας, που σε κάποιο σημείο του πρώτου ημιχρόνου έφτασε στο 70%. Με τους Ιρανούς σε παθητικό ρόλο το γκολ ήταν θέμα χρόνου και τελικά το πέτυχε ο Τζέκο στο 23ο λεπτό, ανοίγοντας λογαριασμό στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Σε μια από τις ελάχιστες επιθετικές εξάρσεις τους οι Ασιάτες έφτασαν κοντά στην ισοφάριση δύο λεπτά αργότερα, αλλά η προσπάθεια του Μασούντ σταμάτησε στο δοκάρι του Μπέγκοβιτς.  Στο 59΄ ήταν η σειρά του Πιάνιτς να χριστεί σκόρερ, όταν ο μέσος της Ρόμα εκμεταλλεύτηκε το λάθος στην ιρανική άμυνα και πλάσαρε εύστοχα για το 2-0.

Το Ιράν μείωσε με το πρώτο τέρμα του στη διοργάνωση, το οποίο σημείωσε ο  Γκουσανετζχάντ στο 82΄, αλλά δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στο παιχνίδι αφού στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Βρσάγεβιτς έγραψε το 3-1 διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Πρώτη με «Χ» η Γαλλία

Την πρώτη θέση του 5ου ομίλου «σφράγισε» η Γαλλία, παρά το 0-0 με τον Ισημερινό, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του Μουντιάλ. Οι «τρικολόρ», που είχαν την πρώτη απώλεια βαθμών στη διοργάνωση (προέρχονταν από δύο νίκες), θα αντιμετωπίσουν στην φάση των «16» την 2η του 6ου ομίλου, Νιγηρία.

Στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο οι δύο ομάδες έπαιξαν ανοικτό ποδόσφαιρο και με βάση τις ευκαιρίες που χάθηκαν εκατέρωθεν το τελικό αποτέλεσμα δεν συμβαδίζει με την εικόνα του ματς.

Πρώτη φάση για τη Γαλλία στο 10ο λεπτό με το πλασέ του Γκρισμάν από το ύψος της μεγάλης περιοχής να φεύγει λίγο άουτ. Το παιχνίδι πήρε πολύ γρήγορο ρυθμό από το ξεκίνημά του και δεν έπεσε καθόλου στο πρώτο 45λεπτο.

Οι παίκτες του Ισημερινού διεκδίκησαν επί ίσοις όροις τις ελπίδες πρόκρισης που είχαν, δεν κλείστηκαν καθόλου στην άμυνά τους, ενώ από την πλευρά τους οι Γάλλοι, παρά το γεγονός ότι παρατάχθηκαν με αρκετές αλλαγές (έμειναν εκτός οι Ζιρού, Βαλμπουενά, Καμπάιγ), ήθελαν να κλείσουν με το 3Χ3 την φάση των ομίλων.

Οι δύο ομάδες είχαν από μία κλασική ευκαιρία στα πρώτα 45 λεπτά. Πρώτα η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ στο 37΄, με την κεφαλιά του Πογκμπά μετά το κόρνερ του Γκρισμάν, να διώχνει με υπερένταση σε κόρνερ ο Ντομίνγκες, ενώ πέντε λεπτά μετά, ήταν η σειρά του Ισημερινού να «αγγίξει» το γκολ, με την κεφαλιά του Ένερ Βαλένσια να διώχνει ενστικτωδώς ο Λιορίς.

Με τον Γκρισμάν να πλασάρει στο 47΄ και μετά την απόκρουση του Ντομίνγκες η μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι, ξεκίνησε το β΄ μέρος. Στο 50΄ η ομάδα του Ισημερινού έμεινε με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Αντόνιο Βαλένσια (αντιαθλητικό μαρκάρισμα στο Ντίνιε), ωστόσο, τρία λεπτά μετά, ο Μίντα βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά αστόχησε.

Η ομάδα του Ντεσάμπ εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της υπεροχή πίεσε για να πετύχει το γκολ της νίκης. Έχασε δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Πογκμπά, αλλά και οι παίκτες του Ισημερινού «άγγιξαν» τη δεύτερη νίκη τους στο 82΄ με το Λιορίς να κάνει μεγάλ,η επέμβαση στο σουτ του Ιμπάρα. Στο 84΄ ο Ντομίνγκες απόκρουσε το βολέ του Μπενζεμά

Ονδούρα – Ελβετία 0-3

Κάτι παραπάνω από μισή ώρα χρειάστηκε η Ελβετία για να ξεπεράσει το εμπόδιο τη Ονδούρας και να πάρει την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή. Η ομάδα του Οτμαρ Χίτσφελντ επικράτησε 3-0 στο Μανάους, με τον Τσερντάν Σακίρι να πετυχαίνει χατ-τρικ (6΄, 31΄, 71΄).

Το ματς είχε μονόπλευρο ενδιαφέρον καθώς οι Ελβετοί ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη για να προκριθούν ως δεύτεροι τοου 5ου ομίλου, πίσω από τη Γαλλία, τη στιγμή που η Ονδούρα είχε ήδη αποχαιρετήσει τη διοργάνωση.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν αγχώθηκαν και ιδιαίτερα, αφού μόλις στο 6΄ ο Σακίρι εξαπέλυσε κεραυνό και άνοιξε το σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιτυχία του Ελβετού με το νούμερο «23», έχουν ήδη πετύχει γκολ όλες οι φανέλες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκτός από το «1».

Ο 22χρονος άσος της Μπάγερν ήταν σε σπουδαία μέρα και στοο 36΄ έκλεψε τη μπάλα από τον Μπερνάρντες στο χώρο του κέντρου, προχώρησε και με νέο εξαιρετικό σουτ έγραψε το 2-0 στο 31΄.

Από τη στιγμή εκείνη, τα πάντα στο Μανάους είχαν κριθεί και τα… smartphone στον πάγκο των Ελβετών ήταν «καρφωμένα» στις εξελίξεις από το Ρίο, όπου ο Ισημερινός αντιμετώπιζε τη Γαλλία.

Από την πλευρά τους οι παίκτες της Ονδούρας επιδίωξαν να ξαναμπούν στο παιχνίδι, αλλά ο Αργεντινός διαιτητής τους στέρησε την ευκαιρία αυτή, όταν αρνήθηκε καθαρό πέναλτι και αποβολή του Τζουρού, όταν ο Τζέρι Παλάσιος βρέθηκε μόνος με τον Μπενάλιο στο 62΄.

Λίγο αργότερα, ο Τσερντάν Σακίρι ολοκλήρωσε τον ελβετικό θρίαμβο με το τρίτο προσωπικό του γκολ, μετά από ασίστ του Σερ στο 71΄. Στο σημείο εκείνο τελείωσε και η υπόθεση-πρόκριση, αφού για να χαθεί θα έπρεπε στον άλλον αγώνα ο Ισημερινός να νικήσει με δύο γκολ διαφορά τη Γαλλία. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ…

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.