Ειδησεογραφικό site

Με μηνύσεις κατά του ΕΟΠΥΥ «απαντούν» οι κλινικάρχες λόγω καθυστέρησης των πληρωμών

67

Μηνύσεις ετοιμάζεται να καταθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) εναντίον όποιου προσώπου ή στελέχους του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας συμβάλλει με πράξεις ή παραλείψεις του στη μη ολοκλήρωση του ελέγχου των νοσηλίων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και, συνεπώς, στη μη αποπληρωμή των ποσών που τους οφείλει ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου του ΔΣ του ΣΕΚ τη Δευτέρα, δεν είναι γνωστό το σύνολο των οφειλών προς τις ιδιωτικές κλινικές, παρότι έχουν ζητηθεί και με εντολή εισαγγελέα τα στοιχεία.

«Από τα 530 εκατ. ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ έχει πληρωθεί το 35% με 45% ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα και την ιδιωτική κλινική. Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει το 10% των χρημάτων για το 2012, όπως και το αντίστοιχο του 2013, από το οποίο έχουν πληρωθεί μόνο έως τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα  έως το Μάρτη του 2014» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Βασίλειος Μπαρδής, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ήταν μνημονιακός όρος να εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες και για τον λόγο αυτό άλλωστε δόθηκε 1,5 δισ. ευρώ στη χώρα μας, πλην όμως τα χρήματα που αναλογούσαν στις ιδιωτικές κλινικές παραμένουν δεσμευμένα».

«Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να κινηθούμε νομικά εναντίον όποιου συμμετέχει σε αυτήν την κωλυσιεργία της ελεγκτικής διαδικασίας και τη λασπολογία του κλάδου των κλινικών, εναντίον όποιου θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου μας» είπε ο κ. Μπαρδής.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών υποστηρίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ υπονομεύει τη διαδικασία του ελέγχου των χρεώσεων των ιδιωτικών κλινικών, «προκειμένου να μην ολοκληρωθεί και, φυσικά, να μην πληρώσει αυτά που οφείλει».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή, οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει να ελέγξουν τα παραστατικά των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών για λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, βρίσκονται αντιμέτωπες από τον περασμένο Μάιο που ξεκίνησε η διαδικασία με «τεχνητά εμπόδια» που μεταθέτουν συνέχεια χρονικά την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Εν τω μεταξύ, η Εισαγγελία έχει αναλάβει να ξεδιαλύνει την υπόθεση με τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υπολογίζονται σε 130 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Η εισαγγελική παρέμβαση αφορά στη διερεύνηση της τέλεσης απάτης στρεφόμενης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ (κακούργημα).

Ο πρόεδρος του ΣΕΚ ανέφερε πάντως, ότι πρώτος ο ΣΕΚ ζήτησε να γίνουν οι έλεγχοι των τιμολογίων από το 2011 και από ανεξάρτητες ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες που να πληρούν τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό της βούλησης και της πρόθεσης του ΣΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Μπαρδή, είναι ότι οι ίδιες οι ιδιωτικές κλινικές ανέλαβαν να πληρώσουν τις ελεγκτικές εταιρείες με την ολοκλήρωση του ελέγχου και την παράδοση του πορίσματος.

«Ας βγει επώνυμα και αποδεδειγμένα ο ΕΟΠΥΥ να πει ποιες κλινικές έχουν πραγματοποιήσει ατασθαλίες και όχι να ρίχνει σφαίρες στον αέρα. Είναι ανεπίτρεπτο και παράνομο αυτό» σημείωσε ο κ. Μπαρδής.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι, έπειτα από συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, θα διατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες παρόχους το ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.