Ειδησεογραφικό site

Με ευρωπαϊκή επιτήρηση στην εποχή μετά το Μνημόνιο η Ελλάδα-Στο Μιλάνο επικυρώθηκε η συμφωνία

129

Στη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης της χώρας κινείται πλέον η χώρα.

Η συμφωνία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επικυρώνει εμμέσως το σχέδιο για ένα είδος ευρωπαϊκής «χαλαρής» επιτήρησης, μετά το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το Μιλάνο όπου βρίσκεται, επικοινώνησε και ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για τις προθέσεις της Αθήνας.

Πριν από περίπου 20 μέρες ο κ. Ντράγκι είχε πει ανοιχτά ότι, για να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, πρέπει να βρίσκεται η Ελλάδα σε κάποιου είδους πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, και ο κ. Στουρνάρας είχε έρθει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, πριν κλείσει η συμφωνία με τον Ντράγκι χθες στη Φρανκφούρτη.

Η νέου τύπου επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας, πάντως, αναμένεται να έχει χαρακτήρα ανάλογο με την παρακολούθηση που ισχύει πλέον για όλα τα κράτη-μέλη με υπερβολικά ελλείμματα.

Θα περιλαμβάνει στοχοδιαγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθίσεων, τα οποία θα ελέγχει η Κομισιόν σε αραιά διαστήματα (ανά εξάμηνο, πιθανότατα), χωρίς να απαιτούνται επιτόπιοι έλεγχοι.

Νωρίτερα, το Bloomberg μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, ότι «δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει σε νέους κανόνες για τα ελληνικά ομόλογα». Ωστόσο, πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος επέμεναν ότι επήλθε σχετική συμφωνία με την ΕΚΤ χθες το βράδυ.

Ρέγκλινγκ: Όσο η Ελλάδα εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο

Το ελληνικό χρέος είναι «απολύτως βιώσιμο», εάν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Market News International την Πέμπτη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να περιμένουν την πέμπτη αξιολόγηση για να πουν αν είναι νωρίς ή όχι η χώρα μας να φύγει από το ΔΝΤ.

«Χάρη στις πολύ καλές συνθήκες δανεισμού από εμάς το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο, κάτι που θα ισχύει για όσο διάστημα η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις», είπε, προσθέτοντας ότι λόγω των καλών αυτών συνθηκών το 2008 η Ελλάδα έπρεπε να πληρώνει 13 δισ. ευρώ σε τόκους δανεισμού, ενώ το 2013 κατέβαλε 5 δισ. ευρώ για τόκους από τα δάνεια που έχει λάβει.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι κατά πάσα πιθανότητα η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης κάτι που θα ήταν, όμως, μια βιώσιμη και εφεδρική λύση σε περίπτωση ανάγκης, ενώ τόνισε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.