Ειδησεογραφικό site

Κίνδυνος αποχώρησης της Eldorado μετά την ανάκληση άδειας για τις Σκουριές

41

Νομικά αστήρικτη χαρακτηρίζει η Eldorado Gold σε ανακοίνωσή της την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε ανάκληση της θεώρησης της της Αρχιτεκτονικής και της Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης της «Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προειδοποιεί επίσης ότι «εάν η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας-εάν δεν αναθεωρηθεί -εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος- ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας και του διευθύνοντος συμβούλου έχει ως εξής:

«Η θυγατρική της Eldorado Gold Ελληνικός Χρυσός ενημερώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακαλεί την υπουργική απόφαση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίες στις Σκουριές. Στην ειδοποίηση του υπουργείου, ωστόσο, αφήνεται να εννοηθεί ότι το υπουργείο μπορεί να ανακαλέσει την απόφασή του μόλις συμπληρώσει την εσωτερική διαδικασία ελέγχου. Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο.

«Η εταιρεία πιστεύει ότι η απόφαση του υπουργείου δεν έχει νομική βάση και θα υπερασπιστεί, εάν κριθεί απαραίτητο, τα νομικά δικαιώματα της εταιρείας, των υπαλλήλων και των μετόχων της. Αυτή τη στιγμή, η ανάκληση των εγκρίσεων δεν έχει ουσιαστική επίδραση στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου στις Σκουριές και η δραστηριότητα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η εταιρεία λαμβάνει την ευκαιρία να υπενθυμίσει σε όλους τους εταίρους ότι το σύνολο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)-η βασική περιβαλλοντική έγκριση των έργων σε Χαλκιδική και Βορεια Ελλάδα- έχει επικυρωθεί από τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας του ανώτατου δικαστηρίου για διοικητικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται και δήλωση του Chief Executive Officer της Eldorado Πολ Ράιτ στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Δύο χιλιάδες άτομα εργάζονται άμεσα για εμάς και τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία της χώρας εν μέσω καιρών που είναι γεμάτοι προκλήσεις. Από το 2012 έχουμε επενδύσει περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και ανάπτυξη των δύο μεταλλείων στην Ελλάδα, σε Σκουριές και Ολυμπιάδα. Όταν τα δύο αυτά μεταλλεία εγκαινιάσουν το στάδιο της εμπορικής παραγωγής, η Ελληνικός Χρυσός θα γίνει μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν κατά βάση χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμές στους Έλληνες εταίρους, όπως οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών, οι συνεργάτες μας  και η κυβέρνηση (η ελληνική πολιτεία έχει εισπράξει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους από το 2012). Επομένως, τα οφέλη της επένδυσής μας είναι προφανή σε όλους. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υπεύθυνη ανάπτυξη του έργου μας στην Ελλάδα και ανακοινώσαμε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζουμε να επενδύσουμε 310 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα το 2015 που θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα.

Ωστόσο, η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Ενέργειας-εάν δεν αναθεωρηθεί -εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος- ενδεχομένως να ωθήσει την Eldorado να επανεξετάσει τα επενδυτικά της πλάνα στην Ελλάδα. Η Eldorado, η Ελληνικός Χρυσός, οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα σωματεία εργαζομένων και οι εταίροι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τάσσονται υπέρ της μεταλλευτικής δραστηριότητας επιθυμούν να εμπλακούν σε ένα δημιουργικό διάλογο με την νέα κυβέρνηση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.