Ειδησεογραφικό site

«Σαφάρι» ελέγχων στην αγορά ενόψει Χριστουγέννων – Ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων

29

«Σαφάρι» ελέγχων στην αγορά ξεκινούν οι αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο της εορταστικής περιόδου, μιας και ξεκίνησε ήδη από χτες Σάββατο το εορταστικό ωράριο της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων ζήτησε με επείγουσα εγκύκλιο προς τις περιφέρειες και τις αρμόδιες διευθύνσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών πρέπει να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο ,κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λ.π.) με την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ∆ΟΕ, Υπουργείο Υγείας κ.λ.π), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών», σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιο.

Ειδικότερα θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:

– Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

– Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη ) -ενδείξεις.

– Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.

– Την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων.

– Την ελλιπή στάθμιση.

Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στο Νόμο 4177/2013, στη με αριθμ. πρωτ. Α2- 718/31-07-2014 απόφαση.

Επί διαπιστωμένων παραβάσεων, επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με νόμο και, εφόσον προβλέπεται, οι υποθέσεις αποστέλλονται και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Ανάλογα εφαρμόζονται και οι διατάξεις του νόμου «Περί προστασίας του ελευθέρου ανταγωνισμού», και όπου διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά (εναρμονισμένες πρακτικές, μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές δραστηριότητες, δεσπόζουσα θέση κ.λ.π.) παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«∆εδομένου ότι λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και Νέου Έτους, αναμένεται αυξημένη διακίνηση των καταναλωτών, μέσω επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και υπεραστικών λεωφορείων, οι έλεγχοι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και ως προς τη διαπίστωση εφαρμογής του άρθρου 137 της με αριθμ. πρωτ. Α2-718/31-07- 2014 απόφασης (Κανόνες ∆Ι.Ε.Π.Π.Υ), με το οποίο ορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης σε ορισμένα είδη σε χώρους που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός», αναφέρει η εγκύκλιος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Οι έλεγχοι θα γίνονται με στόχο την αποφυγή παραβατικών συμπεριφορών και κάθε αθέμιτης ενέργειας, με σκοπό την κερδοσκοπία, το παρεμπόριο και την φοροδιαφυγή (υπερτιμολογήσεις, υποτιμολογήσεις, πλαστά και ανειλικρινή παραστατικά, μη έκδοση παραστατικών, ελληνοποιήσεις εισαγωγών, κ.λ.π.) και επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο τα όργανα ελέγχου έχουν και την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για κάθε είδους φορολογική παράβαση, που θα διαπιστώσουν, κατά την διάρκεια των ελέγχων.

Ακόμη, οι υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος, στις οποίες κοινοποιείται το παρόν, οφείλουν εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στους χώρους αρμοδιότητάς των (λιμάνια, πλοία κ.λ.π).
«Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι των ελεγκτικών υπηρεσιών του άρθρου 17 του Ν. 4177/2013, πέραν των καθηκόντων του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής ∆ικονομίας, ασκούν ανάλογα και τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του φορολογικού ελεγκτή όπως αυτές προβλέπονται στο άρθρο 39 του Ν. 3959/2011-ΦΕΚ 93/Α/20-04-2011», καταλήγει η εγκύκλιος.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών το προτεινόμενο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είναι:

– Σάββατο 13 και 20 Δεκεμβρίου 2014, 09.00 – 18.00 και το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014, 09.00 – 20.00.

– Κυριακή 14 και 21 Δεκεμβρίου 2014, 11.00 – 18.00 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου κλειστά (με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπεται λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και στις 28 Δεκεμβρίου).

– Δευτέρα έως Παρασκευή 15 – 19 Δεκεμβρίου, Δευτέρα 22, Τρίτη 23 και – – Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014, 09.00 – 21.00

– Τετάρτη 24 και 31 Δεκεμβρίου 2014, 09.00 – 18.00

– Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014 είναι αργία καθώς και την – Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015.

– Tην Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 21.12.2014.

Για την λειτουργία της Κυριακής 14.12.2014 θα δοθεί εκ περιτροπής στο προσωπικό μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης.

Στη Θεσσαλονίκη, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ από τις 18 του μηνός τίθεται σε ισχύ το εορταστικό ωράριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής:

Στις 18, 19, 22, 23, 29 και 30 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Τα Σάββατα, 20 και 27 Δεκεμβρίου, θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα και τις Κυριακές 21 και 28 του μηνός θα ανοίξουν την ίδια ώρα και θα κλείσουν στις 6.

Την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Ανήμερα των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς και στις 26 Δεκεμβρίου και τη δεύτερη μέρα της χρονιάς τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η αργία αυτή αποφασίστηκε σε αντικατάσταση της εργασίας την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, ο ΕΣΘ διευκρινίζει ότι επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μόνο τα καταστήματα, που έχουν συνολική επιφάνεια εμβαδού μέχρι 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων (εξαιρουμένων των περιπτώσεων franchising), δεν λειτουργούν σε κατάστημα εντός καταστήματος («shop-in-shop») και δεν βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα ή σε εκπτωτικά καταστήματα ή χωριά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.