Ειδησεογραφικό site

Μεϊμαράκης: «Πετύχαμε όταν κάποιοι αμφέβαλαν ότι θα μείνουμε στο ευρώ»

36

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει την «κοινοβουλευτική διπλωματία» ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιχειρώντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει δυνατή από την κρίση, πως ξεκινά η οικονομική ανάκαμψη αλλά και να απαντήσει σε όσους προεξοφλούσαν, εντός και εκτός Ελλάδος, την αποτυχία.

«Επιτύχαμε όταν κάποιοι αναρωτιόντουσαν αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και το ευρώ, αν θα μπορέσουμε να ασκήσουμε δημιουργικά και με αξιοπρέπεια την Προεδρία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος μιλώντας στην 51η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διάστασης της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ ενώπιον 200 εκπροσώπων χωρών μελών της Ε.Ε.

Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε πως πράγματι, «η παρατεταμένη περίοδος ύφεσης και πολιτικών λιτότητας προκάλεσαν όχι μόνο κόπωση και επιφυλακτικότητα στους πολίτες έναντι της Ευρώπης, αλλά απογοήτευση και αγανάκτηση». Όμως, εξήγησε, «καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο συλλογικά. Η λύση δηλαδή είναι περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη συμμετοχή ώστε να μπορέσουμε μέσα από τις αρχές και τις αξίες που υπηρετούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες για τη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών».

«Απέναντι στις «θορυβώδεις» διακηρύξεις των λαϊκιστικών δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό και κυρίως εθνικό επίπεδο, ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι εστίαση στην οικονομική ανάκαμψη με επίκεντρο την απασχόληση και την ανάπτυξη αλλά και ισχυρή ηγεσία με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό όραμα, στόχους και προγραμματισμό» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων σε αυτό το εγχείρημα, είναι καθοριστικός».

Γι’ αυτό θεωρείται Ελληνική επιτυχία το γεγονός πως στην 51η Διάσκεψη της COSAC, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκε η βούληση των εθνικών Κοινοβουλίων να συμμετάσχουν σε δημόσια διαβούλευση για την ευρωπαϊκή θεσμική αρχιτεκτονική στο πλαίσιο των υφιστάμενων Συνθηκών. Δηλαδή, οι εξουσίες που εκχωρούνται από τις Συνθήκες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να ασκούνται πλήρως και θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία του με τα εθνικά Κοινοβούλια.

Επίσης να σημειωθεί ότι η COSAC χαιρετίζει στα συμπεράσματα της, την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου, σχετικά με το Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, καθώς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας σχετικά με το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτές οι συμφωνίες θα παίξουν ζωτικό ρόλο προς την ολοκλήρωση μιας Τραπεζική Ένωσης, η οποία θα βοηθήσει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα ελαχιστοποιήσει την ανάληψη του κόστους των αποτυχιών των τραπεζών από τους ευρωπαίους πολίτες, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και θα επιτρέψει στις τράπεζες να επαναφέρουν την παροχή πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και έτσι να ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινοβουλευτική διπλωματία δεν σταματά επειδή λήγει η Ελληνική Προεδρεία της ΕΕ. Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μεϊμαράκης μετά από την παρουσία του σε Διεθνή Φόρα και τις Επίσημες Επισκέψεις που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια των δυο ετών της Προεδρίας του, είχε την περασμένη Δευτέρα ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ilham Aliyev, στην προσπάθεια συνεργασίας των δύο χωρών και στην εξεύρεση λύσεων σε όλα τα κοινά θέματα που απασχολούν τους δύο λαούς. Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι αποδέχθηκε την πρόταση του Ομολόγου του, να επισκεφθεί επίσημα το Αζερμπαϊτζάν. Είναι ενδεικτική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και Κοινοβουλίων η δήλωση του κ. Ilham Aliyev ότι «η κοινοβουλευτική συνεργασία μας μέσω των Ομάδων Φιλίας, όπως και οι διμερείς μας σχέσεις είναι πολύ επιτυχείς και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς».

Επίσης, ο Πρόεδρος θα υποδεχθεί την Πέμπτη, 19 Ιουνίου τον Πρωθυπουργό του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Keqiang, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε μια σημαντική περίοδο για τη χώρα μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.