Ειδησεογραφικό site

Μετεκλογικό χαστούκι για όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους-Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων και μειώσεις δόσεων!

39

Μετεκλογικό σοκ περιμένει όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους- μικρά ή μεγάλα- στην εφορία, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισης τους!

Η επίμαχη Απόφαση- ενδεχομένως να χρειαστεί και μια δεύτερη- βρίσκεται κλειδαμπαρωμένη στο συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών και θα βγει αμέσως μόλις αναλάβει… δράση η νέα κυβέρνηση, που θα πρέπει να εφαρμόσει και να εξειδικεύσει διατάξεις που έχουν ψηφιστεί με το νέο Μνημόνιο. Κατ’ αρχάς, έρχεται αύξηση του επιτοκίου που επιβαρύνει τη ρύθμιση και μάλιστα ως 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ως τώρα για οφειλές ως 5.000 ευρώ η ρύθμιση ήταν άτοκη. Έτσι, για παράδειγμα, να κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ αντί των 300 ευρώ σήμερα. Σημειωτέον, ότι οι μικροί οφειλέτες- δηλαδή εκεί που μετράει και το ένα ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό- μπορούν να γλιτώσουν το μετεκλογικό φέσι

ΜΟΝΟ αν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις και μάλιστα σωρευτικά:

να μην ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, άρα να μην είναι ούτε καν ελεύθεροι επαγγελματίες
η ακίνητη περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ
το ετήσιο εισόδημα τους να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ

Τι θα συμβεί αν κάποιος που έχει ρυθμίσει 5.000 ευρώ, εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Ενώ η εξόφληση του χρέους του θα ήταν άτοκη, πλέον η εφορία του ζητά 250 ευρώ σε ετήσια βάση!

Οι… εκπλήξεις δεν περιορίζονται στην αύξηση του επιτοκίου. Κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις απ’ όσο είχαν υπολογίσει, αφού το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να τους… ράψει κουστουμάκι. Με τι κριτήριο; Θα βάλει κάτω τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα αποφασίσει ότι μπορούν να εξοφλήσουν σε πολύ λιγότερες δόσεις. Ήδη, στους διαδρόμους της Καραγιώργη Σερβίας ακούγεται ότι πολλοί από αυτούς που ρύθμισαν σε 100 δόσεις, θα είναι ευχαριστημένοι αν τους μείνουν τελικά οι 50!
Το… κερασάκι στην τούρτα είναι η έκπτωση από τη ρύθμιση για όσους δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα (ίσχυε μόνο για τις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών). Έτσι, όσοι άφησαν απλήρωτο φόρο εισοδήματος ή φόρο ακινήτων, θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και θα τρέχουν χωρίς να φτάνουν.

Σημειωτέον, ότι τόσο η μείωση του αριθμού των δόσεων για τους… έχοντες (;) όσο και η έκπτωση για τους αμελείς, δεν αφορούν μόνο σε όσους έχουν υπαχθεί στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και σε όσους έκαναν χρήση της αντίστοιχης ρύθμισης του 2014, καθώς οι δανειστές δεν θέλησαν να αφήσουν κανέναν… παραπονεμένο.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.