Ειδησεογραφικό site

Μεταρρυθμίσεις – σοκ στο Δημόσιο σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση της Φινλανδίας

49

Σε δραστικές περικοπές σε άδειες, αργίες και αμοιβές στο Δημόσιο σχεδιάζει να προχωρήσει η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Φινλανδίας, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα. Αιτία της νέας μεταρρύθμισης – σοκ στο σκανδιναβικό κράτος είναι η πτώση της ανταγωνιστικότητας που από το 2007 έχει παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 10-20%.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σιπίλα ανακοίνωσε τις αλλαγές ως μέτρο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ αν εφαρμοστούν, υπολογίζεται πως θα φέρουν άνοδο ύψους 5% μέχρι το 2017, όταν και τα μέτρα θα επανεξεταστούν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, περικόπτονται οι ημέρες ετήσιας άδειας για τους δημοσίους υπαλλήλους από 38 σε 30, καταργούνται δύο από τις επίσημες αργίες του φινλανδικού κράτους (τα Θεοφάνεια και της Αναλήψεως), ενώ περικόπτεται κατά ένα ποσοστό, που δεν ανακοινώθηκε προς το παρόν, και οι αμοιβές των εργαζομένων για την Κυριακή. Ακόμα, η πρώτη μέρα που κάποιος δηλώνει ασθένεια δεν θα πληρώνεται, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες απουσίας θα καταβάλλεται το 80% της αμοιβής,

Οι περικοπές αναμένεται να αποφέρουν στο φινλανδικό κράτος έσοδα ύψους ενός δισ. ευρώ ετησίως.

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των συνδικάτων της χώρας, καθώς ήδη ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σωματείου ο Αντι Παλόλα του STTK, αποκάλεσε το σχέδιο της κυβέρνησης «επίθεση στο φινλανδικό μοντέλο κοινωνικού κράτους» και πρόσθεσε πως «μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της φινλανδικής κοινωνίας».

Η οικονομία της Φινλανδίας, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, συρρικνώνεται κατά τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της ασθενούς ζήτησης από την ευρωπαϊκή και τη ρωσική αγορά, ενώ τα προβλήματα αντανακλώνται και στην κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της τεχνολογίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.