Ειδησεογραφικό site

Μεταξύ 3,5% και 3,625% το επιτόκιο για το 3ετές ομόλογο

34

Το βιβλίο προσφορών θα κρίνει τους όρους της νέας έκδοσης τριετούς ομολόγου, από το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στόχος» του οικονομικού επιτελείου είναι να μην ξεπεράσει το επιτόκιο το 3,5%, με το οποίο άντλησε ρευστότητα πριν ένα μήνα η Alpha Bank. Ωστόσο όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η απόδοση θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 3,625%.

Από την έκδοση, το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5-3 δισ. ευρώ ενώ, αν διαπιστωθεί πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μεγάλη υπερκάλυψη προσφορών, μπορεί τελικώς να κάνει δεκτά έως και 3,5 δισ. ευρώ. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, οι προσφορές κυμαίνονται μεταξύ 5 με 6 δισ. ευρώ.

Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου τον Απρίλιο -ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού- το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε και επισήμως πλέον ότι η Ελλάδα βγαίνει για δεύτερη φορά στις αγορές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3-ετούς ομολογιακής έκδοσης «αναφοράς» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να λάβει χώρα και να τιμολογηθεί στο άμεσο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς».

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas. Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ προετοίμαζε την έκδοση του ομολόγου εδώ και έναν μήνα, σε συνεχείς επαφές που είχε σε Παρίσι, Λονδίνο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση επισπεύδει την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι με την κίνηση αυτή η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει παγκοσμίως, αλλά και το momentum που διαμορφώνει η έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ και η καλή πορεία της έκδοσης εντόκων γραμματίων της Τρίτης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο οικονομικό επιτελείο κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς τη νέα έκδοση και ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για διαφορετική έκδοση σε σχέση με εκείνη του Απριλίου που αφορούσε 5ετή ομόλογα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.