Ειδησεογραφικό site

«Μετά το πάρτι, οι διαπραγματεύσεις» – Τα αιχμηρά σχόλια του γερμανικού Τύπου

34

Το ελληνικό ζήτημα σχεδόν μονοπωλεί τα σχόλια και τα ρεπορτάζ του γερμανικού Tύπου. Η προσοχή εστιάζεται στον κύκλο επαφών της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρώπη και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.

«Μετά το πάρτι» των πρώτων ημερών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, σημειώνει το σχόλιο της Deutsche Welle. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «ένα στοιχείο πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. Είναι ικανή να μάθει και μάλιστα εξαιρετικά γρήγορα. Πριν από μία εβδομάδα οι νικητές των εκλογών προσποιούνταν ακόμη τους ισχυρούς άνδρες και προκαλούσαν ενόχληση στους Ευρωπαίους εταίρους με υπερβολικές απαιτήσεις για κούρεμα χρέους, κατάργηση δημοσιονομικών ελέγχων από την τρόικα και ανεξαρτησία για τους δήθεν υποδουλωμένους Έλληνες. Αφότου ο ακραιφνής αριστερός πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών του έσκυψαν πάνω από τα βιβλία, έλαβαν γνώση των πραγματικών αριθμών και κυρίως είχαν τις πρώτες συζητήσεις με τους δανειστές τους στη Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη, έρχονται επιτέλους πιο κοντά στην πολιτική πραγματικότητα. Τώρα μπορεί και πρέπει να γίνει συζήτηση. Ένας συμβιβασμός θα έπρεπε να είναι εφικτός, προς το συμφέρον της Ελλάδας και ολόκληρης της ευρωζώνης».

«Όλοι φοβούνται την Μέρκελ»

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel εστιάζει στον κύκλο επαφών του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη. «Όλοι φοβούνται την Μέρκελ», σχολιάζει στον τίτλο του το περιοδικό και επισημαίνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά συμμάχους ενάντια στη γερμανική πολιτική λιτότητας. Όμως, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στη Ρώμη, είτε στο Παρίσι, η υποδοχή είναι μεν φιλική αλλά με στάση αναμονής. Εκεί φοβάται κανείς υπερβολικά για να προκαλέσει εκνευρισμό στην καγκελάριο Μέρκελ». Το περιοδικό εκτιμά μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να εξεταστεί αντί ενός κουρέματος η λύση της προσαρμογής των προθεσμιών εξόφλησης των δανείων στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Μία τέτοια πρόταση θεωρείται από πολλούς στις Βρυξέλλες λογική. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χειραγωγήσει την αποπληρωμή εμφανίζοντας ανακριβή στοιχεία για την ανάπτυξη. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι μηχανισμοί ελέγχου της ΕΕ έχουν βελτιωθεί αισθητά».

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται μεταξύ άλλων στη χθεσινοβραδινή απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει πλέον δεκτά ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, επικαλούμενη τη μη ολοκλήρωση του προγραμματισμένου ελέγχου του τρέχοντος προγράμματος. «Η ΕΕ φοβάται για έφοδο στις τράπεζες στην Ελλάδα», αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Die Welt του Βερολίνου, επισημαίνοντας ότι «στις Βρυξέλλες προετοιμάζονται για μία πανικόβλητη λεηλασία των τραπεζικών λογαριασμών. Τα τραπεζικά ιδρύματα χρειάζονται ήδη αισθητά περισσότερα έκτακτα δάνεια», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της.

Η ίδια εφημερίδα, σε σχόλιο στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκτιμά ότι «η καγκελάριος πρέπει τώρα να μείνει πολύ ψύχραιμη». Οι επαφές των Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη στην Ευρώπη σχολιάζονται με ένα μείγμα από θαυμασμό και καυστική ειρωνεία, ενώ υπογραμμίζεται η υποχωρητική στάση που φαίνεται να κρατούν ορισμένοι εταίροι της Ελλάδας. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι είναι καλό το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση παρέμεινε ως τώρα συγκρατημένη. «Το Βερολίνο είναι μεν νευρικό. Ωστόσο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε η καγκελάριος ούτε ο υπουργός Οικονομικών της τοποθετήθηκαν δημόσια στις ειδήσεις από την Αθήνα. Και οι δύο αναμένουν να δουν τι σχέδια θα παρουσιάσουν οι Έλληνες. (…) Μέχρι τότε το μήνυμα είναι διατήρηση της πορείας –ειδάλλως ο Βαρουφάκης δεν θα είχε αντάξιο αντίπαλο».

«Τι θα κάνει τώρα η ΕΚΤ με την Αθήνα;»

Εξόχως αιχμηρό το πρωτοσέλιδο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του Αλέξη Τσίπρα. Η συντηρητική εφημερίδα σχολιάζει ότι το «όνειρο των ακραιφνών σοσιαλιστών» -όπως χαρακτηρίζει η FAZ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- είναι «μία ζωή χωρίς τρόικα σε βάρος των φορολογουμένων στην Ευρώπη». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η ΕΚΤ είχε εξωθήσει στο παρελθόν σε υποχώρηση την Ιρλανδία και την Κύπρο και διερωτάται. «Τι θα κάνει τώρα η ΕΚΤ με την Αθήνα;»

Για «απόρριψη σε όλα τα επίπεδα» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Το αν «θα δοθεί στην Ελλάδα αέρας ώστε να αναπνεύσει» είναι ζήτημα «πολιτικών αποφάσεων» υπογραμμίζει ο σχολιαστής, που χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι οι «πολιτικοί στην ΕΕ δεν δέχονται τις τελευταίες προτάσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για την ελάφρυνση του χρέους. Οι προτάσεις όμως δεν είναι έργο μιας ακραιφνούς αριστερής κυβέρνησης, αλλά μετριοπαθείς».

Τα σχόλια είναι κλειστά.