Ειδησεογραφικό site

Μετά το κασκόλ και τα γιουχαρίσματα στο γήπεδο, ο Τσίπρας θα συζητήσει για προσφυγικό και Κυπριακό

53

Στην Άγκυρα φτάνει πριν το μεσημέρι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για κρίσιμες συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ταγίπ Ενρτογάν, με κύριο θέμα το προσφυγικό.

Κεντρικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι να προωθήσει μία συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος από την γειτονική χώρα με δημιουργία hot spot στο έδαφός της και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων δουλεμπορίας, που διοχετεύουν χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά στο Αιγαίο. Ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να επιδείξει ισχυρό πνεύμα συνεργασίας με την Άγκυρα, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα τεθούν θέματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, όπως οι κοινές περιπολίες.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Άγκυρα πρωτίστως ως απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η θετική ανταπόκριση της τουρκικής κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά και ελληνικά αιτήματα μόνο εύκολη και δεδομένη δεν είναι – το αντίθετο έχει δείξει μέχρι τώρα η πρακτική.

Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη και στο βαθμό που ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις και προτάσεις, να αποσπάσει ισχυρά ανταλλάγματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για οποιοδήποτε αίτημα ικανοποιήσει. Υπό αυτή την έννοια η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και πιθανόν κρύβει εκπλήξεις ως προς τις απαιτήσεις της Άγκυρας με δεδομένη την ενδυνάμωση του ρόλου του Ταγίπ Ερντογάν που έφεραν οι πρόσφατες γενικές εκλογές στη γειτονική χώρα.
Στην ατζέντα των συζητήσεων θα τεθεί και το Κυπριακό, όπως και η αναβάθμιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τον κ. Τσίπρα οι σημερινές επαφές «θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση», όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ».

Υπογραμμίζει δε τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες». Τονίζει τη σημασία της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και το συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».

Νωρίς, στις 8 το πρωί και λίγο πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κωνσταντινούπολη, θα επισκεφθεί το Φανάρι και θα έχει συνομιλία με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου θα γίνει στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα υπάρξει γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά θα γίνουν δηλώσεις και αργότερα σήμερα ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.