Ειδησεογραφικό site

Μετά τις επαφές με Τσίπρα ο Σουλτς ενημερώνει Μέρκελ και Ολάντ: “Που τα βρήκαμε και που όχι”

49

Τις εντυπώσεις του αλλά και όσα αποκόμισε από τις συνομιλίες του με τον Αλ. Τσίπρα για τα κρίσιμα θέματα της οικονομίας και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενημερώνει ο Μάρτιν Σουλτς τους Μέρκελ και Ολάντ.

Συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρασουά Ολάντ θα έχει σήμερα Πέμπτη στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις επαφές που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σουλτς δήλωσε ότι η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα είχε αρκετές διαφωνίες.

Υπογράμμισε ότι στην Ε.Ε. καμία χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της, και ειδικά τα κράτη της ευρωζώνης, που έχουν εκχωρήσει ορισμένες αρμοδιότητες και πρέπει να προχωρούν από κοινού.

Που συμφώνησαν και που όχι Τσίπρας-Σουλτς

Την θέση ότι στη συζήτηση που είχε με τον κ.Τσίπρα “συμφώνησαν σε μερικά θέματα, διαφώνησαν σε μερικά και συγκρούστηκαν σε άλλα” εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Στο τετ-α-τετ που είχαν οι δύο άντρες στο Μέγαρο Μαξίμου πριν την συνέντευξη Τύπου που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συμφώνησαν ότι με τη λιτότητα η Ευρώπη δεν μπορεί να βγει από την κρίση καθώς και ότι απαιτείται προφανώς απαιτείται χρόνος για να γίνει διαβούλευση για μια κοινά αποδεκτά λύση.

Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, αναθεώρηση των εξωπραγματικών πλεονασμάτων, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σταθερό απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο, ήταν μερικά από τα ζητήματα που τέθηκαν από ελληνικής πλευράς.

Σε αυτό όμως που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν στο αίτημα για ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό New Deal, συμπληρωματικό προς το Πακέτο Γιουνκέρ, που θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει εν τέλει την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ο ίδιος ο Σουλτς συμφώνησε, όπως τονίζεται από το Μ. Μαξίμου, στο να εξαιρούνται οι δημόσιες επενδύσεις από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που τίθεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επαναλήφθηκε τέλος η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη βιωσιμότητα του χρέους, θέμα στο οποίο δεν απάντησε ο συνομιλητής του κ. Τσίπρα.

Στη βραχεία συζήτηση για το Ουκρανικό, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη βούλησή της για διασφάλιση της ειρήνης, για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ, για εξυπηρέτηση σταθερότητας και εθνικού συμφέροντος.

«Εμείς δεν ζητήσαμε από τον κ. Σουλτς να μεταφέρει κάτι στην Α. Μέρκελ. Αν θέλει να μάθει κάτι η Καγκελάριος, θα το μάθει. Δεν έχουμε κρυφές θέσεις»: ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε ένα συμπερασματικό σχόλιο για την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου.

Ενώ αναφερόμενος στη μάχη κατά της διαφθοράς τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει έναν εξωκοινοβουλευτικό υπουργό (τον κ. Νικολούδη) με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.

Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου

Για μία ειλικρινή συζήτηση στην οποία συμφώνησαν σε πολλά θέματα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν, ενώ τόνισε πως υπήρχαν και πολλά θέματα στα οποία διαφώνησαν. “Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι θα ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο, όμως εγώ διαπίστωσα το αντίθετο. Εύχομαι να παραμείνετε σε ευρωπαϊκή πορεία” τόνισε ο κ.Σουλτς. “Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και θα βγει πιο δυνατή από ποτέ” τόνισε από τη πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Ευχαριστώ για την τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος ξένος προσκεκλημένος σας» είπε ο κ. Σουλτς απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, που πρόσθεσε ότι “είναι πολύ σημαντικό να να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο. Ήταν μία κουραστική συζήτηση, αλλά είμαι ευγνώμων, γιατί μιλήσαμε ειλικρινά. Σπάνια έχουμε συζητήσει τόσο ειλικρινά και για τόσα θέματα ουσίας. Βεβαίως θα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις, αλλά η Ελλάδα αναζητά λύσεις από κοινού με τους εταίρους της”

“Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα όμως υπάρχουν και άλλα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω συζήτησης”, τόνισε ο κ.Σουλτς, που αναφέρθηκε στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής “Στην Ελλάδα οι πολύ πλούσιοι έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό Χαίρομαι πολύ κύριε Τσίπρα γιατί έχετε προτεραιότητα την πάταξη της φοροδιαφυγής”.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως “Στην Ευρώπη υπάρχει φόβος ότι θα ακολουθήσετε έναν δικό σας δρόμο, διαπίστωσα το αντίθετο. Ελπίζω η χώρα σας να μείνει στην ευρωπαϊκή πορεία της, που είχε ανέκαθεν. Η Ελλάδα έχει χαρίσει πάρα πολλά στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο αγώνας της Ελλάδας για τη Δημοκρατία έχει να δείξει και πολλούς άντρες και γυναίκες που θυσιάστηκαν. Η Ελλάδα δεν έχει σχέση μόνο με τους αρχαίους χρόνους αλλά έχει να επιδείξει πολλά ακόμα και αυτός είναι ο δικός σας ρόλος.Να παραμείνετε και να συνεχίσετε σε αυτόν τον δρόμο, της δημοκρατίας και της συνεργασίας”

«Για 4 χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε την αποτυχία του προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Ο λαός πλήρωνε την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε λέγοντας πως «Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση. Έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο του κ.Σουλτς λέγονταςπως “έχει πολλές φορές αποδείξει ότι εκπροσωπεί επάξια τον κατ’ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ”

«Ο ελληνικός λαός βίωνε καθημερινά την αποτυχία εσωτερικής υποτίμησης και πλήρωνε ευθύνες άλλων. Πλήρωνε κυρίως την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία η οποία αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που τις αναλογούν και το παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε. Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτή την ανάρμοστή σχέση. Τον διαβεβαίωσα ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης: την πελατειακή συναλλαγή , τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα όμως έχουμε και σχέδιο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την επιστροφή στην ανάπτυξη χωρίς επιμονή στο λάθος και την πολιτική της λιτότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα της συζήτησης.

Επίσης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ευρώπης “Η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση και θα είναι πιο ισχυρή από ποτέ άλλοτε Η Ευρώπη θα προχωρήσει, θα κοιτάξει μπροστά, σε ένα καλύτερο μέλλον. Διαβουλευόμαστε για αμοιβαία επωφελή λύση”

Τα σχόλια είναι κλειστά.