Ειδησεογραφικό site

Υποδοχή ηρώων στους παίκτες της Εθνικής Αλβανίας – Πώς στήθηκε η προβοκάτσια στο Βελιγράδι – Οι εθνικιστές έμπλεξαν και την Ελλάδα – Εισβολή σε μειονοτικό χωριό της Β. Ηπείρου (βίντεο)

109

Μία μέρα μετά τα θλιβερά έκτροπα στο γήπεδο της Παρτιζάν και στον αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016, ο σάλος από την προβοκάτσια των Αλβανών εθνικιστών δεν λέει να κοπάσει. Και πώς να γίνει αυτό, άλλωστε, όταν οι Αλβανοί επιμένουν να δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα, υποδεχόμενοι ως… ήρωες τους Αλβανούς διεθνείς, μετά την επιστροφή τους από το Βελιγράδι.

Οι πολιτικές αντιδράσεις και τα δημοσιεύματα σε Σερβία και Αλβανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, χαρακτήρισε σκόπιμη, προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια το επεισόδιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα και πως ο ίδιος αναμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UEFA, διότι εάν «εμείς ανεμίζαμε τη σημαία της Μεγάλης Σερβίας» στα Τίρανα ή την Πρίστινα, το θέμα θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εμπλοκή, δε, του αδερφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στο όλο περιστατικό, «δίνει πολιτική διάσταση στο γεγονός, αποτελεί πολιτική προβοκάτσια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Ο Ντάσιτς επισήμανε ότι η Σερβία δεν φέρει καμία ευθύνη στο περιστατικό αυτό, όπως και στη διακοπή του αγώνα.

«Εμείς προσφέραμε καλή φιλοξενία. Δεν υπήρξε ένα υβριστικό σύνθημα από την πλευρά μας. Ακόμη και έπειτα από αυτές τις καθαρά εξτρεμιστικές ενέργειες, οι οπαδοί μας είχαν τη λογική να δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.


Οι έρευνες της αστυνομίας και οι πανηγυρισμοί των Αλβανών

Η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει επίσημο ανακοινωθέν, σύμφωνα ωστόσο με τα σερβικά ΜΜΕ αντιμετωπίζεται ως οργανωμένη ενέργεια αλβανικών εξτρεμιστικών κύκλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το ιπτάμενο αεροπλανάκι που εμφανίστηκε πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εισήλθε στο γήπεδο από τη βόρεια εξέδρα και πιθανολογείται ότι απογειώθηκε από την ταράτσα κάποιας πολυκατοικίας, δίπλα από το στάδιο της Παρτιζάν.

Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι το τηλεχειριστήριο βρέθηκε στην εξέδρα των επισήμων, στο χώρο όπου κάθονταν Αλβανοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Όλσι Ράμα, αδερφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας. Η αστυνομία δεν μπόρεσε, ωστόσο, να αποδείξει την ενοχή του, γι’ αυτό και αφέθηκε ελεύθερος.

Οι απανταχού Αλβανοί πανηγύριζαν, χθες βράδυ, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα, αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους, για να πανηγυρίσουν.

Ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας, ωστόσο, έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές στο Βελιγράδι.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στη δήλωσή του, μίλησε για αφιλοξενία των Σέρβων, ενώ δεν θεώρησε χρήσιμο να πει ούτε μία φράση καταδίκης για το επεισόδιο με την εμφάνιση της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Άλλωστε, σε λίγες ημέρες, στις 22 Οκτωβρίου, ο Έντι Ράμα θα είναι ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα επισκεφτεί τη Σερβία, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Οργή και απογοήτευση στη Σερβία

Στη Σερβία, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που επικρατεί στην Αλβανία, το Κόσοβο ή στις αλβανόφωνες περιοχές της ΠΓΔΜ. Στον απλό κόσμο κυρίαρχο είναι το συναίσθημα της οργής για ό,τι συνέβη, χθες βράδυ, στο γήπεδο της Παρτιζάν.

Το γεγονός ότι κυμάτισε στο Βελιγράδι η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» θεωρείται ταπείνωση και προστίθεται, συναισθηματικά, σε όλα αυτά που υπέστησαν οι Σέρβοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ακόμη και για το χθεσινό επεισόδιο, μέσα από τα ρεπορτάζ των σερβικών ΜΜΕ, φαίνεται πως ο κόσμος πιστεύει ότι η UEFA θα τιμωρήσει τη Σερβία για την είσοδο των φιλάθλων, αποδίδοντας δευτερεύουσα σημασία στην εμφάνιση της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας».

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κίνητρα της προβοκάτσιας

Σχετικά με τους στόχους της ενέργειας αυτής, εκφράζονται διάφορες απόψεις, που ξεκινούν από την προσπάθεια εξτρεμιστικών κύκλων να υπονομεύσουν τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία για εξομάλυνση των σχέσεων Αλβανίας – Σερβίας και φτάνουν μέχρι την αυριανή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η τελευταία άποψη κυριαρχεί στην επικαιρότητα λόγω της αυριανής στρατιωτικής παρέλασης και της άφιξης του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι. Ο πολιτικός αναλυτής Μπράνκο Ράντουν εκτιμά ότι «πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, ένα μήνυμα προς τη Σερβία για την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία».

«Πίσω από την ενέργεια αυτή δεν βρίσκεται μόνο η Αλβανία, αλλά και κάποια δυτικά κέντρα εξουσίας, που θέλησαν να προκαλέσουν χάος εν όψει της επίσκεψης Πούτιν, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα» εκτίμησε ο ίδιος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αλεξάνταρ Βούλιν, που εκτιμά πως «το επεισόδιο έχει σχέση με τη στρατιωτική παρέλαση και την παρουσία του Πούτιν».

Και την Ελλάδα μπλέκουν στα εξωφρενικά, όσο και εξωπραγματικά, σενάριά τους οι φανατικοί Αλβανοί εθνικιστές οι οποίοι δυναμίτισαν, το βράδυ της Τρίτης, την ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας.

Με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις που έχουν ακόμα οι δύο χώρες (εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου) η εμφάνιση στο γήπεδο μιας σημαίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» στάθηκε ικανή αφορμή για να προκληθούν πρωτοφανή έκτροπα και να αναδυθεί παράλληλα ένα μείζον πρόβλημα, αφού οι θρασύτατοι εμπνευστές του σεναρίου της “Μεγάλης Αλβανίας” δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα “σύνορα” του “κράτους” που ονειρεύονται σχεδόν τη μισή Ελλάδα!

Για την ακρίβεια στην περιβόητη “σημαία” τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα! Το γεγονός μάλιστα πως το όλο επεισόδιο ξεκίνησε όταν η “σημαία” της “Μεγάλης Αλβανίας” εμφανίστηκε πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου, επιβεβαιώνει πως επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά των Αλβανών εθνικιστών, με στόχο να προκληθεί ένταση και να πάρει έκταση το θέμα, για την προβολή των σκοπών τους.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η σερβική αστυνομία «φωτογραφίζει» ως υποκινητή των επεισοδίων τον Ολσι Ράμα, αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, επιτείνει την ανησυχία για προσχεδιασμένα επεισόδια και τον προβληματισμό για τους σκοπούς των Αλβανών εθνικιστών που είχαν να “φανούν” δημόσια από τα τέλη του 2013, όταν ο φιλόσοφος Kότσο Ντανάι, φερόμενος ως επικεφαλής του σχεδίου “Φυσική Αλβανία”, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung για να ανακοινώσει την έναρξη μιας καμπάνιας συλλογής υπογραφών από τους διασκορπισμένους σε πολλά βαλκανικά κράτη Αλβανούς με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους…

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες που απεικονίζονται στην σημαία της Μεγάλης Αλβανίας

Και μόνον από την επιλογή των προσώπων που απεικονίζονται δεξιά και αριστερά του χάρτη της “Μεγάλης Αλβανίας” καταλαβαίνει κανείς τους σκοπούς και τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.

Στα δεξιά της “σημαίας” της “Μεγάλης Αλβανίας” απεικονίζεται ο Ισμαήλ Κεμάλ Μπέι Βλόρα. Ο Ισμαήλ Κεμάλ ήταν ο ιδρυτής του Αλβανικού Κράτους και ο πρώτος πρωθυπουργός της Αλβανίας (1912-1914). Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1844 στην Αυλώνα και συνάμα ο πρώτος Αλβανός πολιτικός που υπέγραψε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας. Αυτή οδήγησε στο τέλος της 500ετούς κατοχής της Αλβανίας από τους Οθωμανούς. Πέθανε στην Ιταλία στις 24 Ιανουαρίου του 1919. Η μορφή του διακρίνεται στην μπροστινή πλευρά του αλβανικού χαρτονομίσματος των 200 λεκ της περιόδου 1992–1996 και του χαρτονομίσματος των 500 λεκ, το οποίο τυπώνεται από το 1996.

Ο Ισα Μπολετίνι (απεικονίζεται στο αριστερό μέρος της σημαίας) γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1864 στο χωριό Μπολετίν κοντά στη Μιτρόβιτσα. Ηταν Αλβανός εθνικιστής και αντάρτης και αποτελεί σημαντική φιγούρα των Αλβανών εθνικιστών. Το 1902, διορίστηκε επικεφαλής της προσωπικής «αλβανικής φρουράς» του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β’ στην Κωνσταντινούπολη, με τον τίτλο του μπέη. Ο Μπολετίνι ήταν ένας από τους ηγέτες της αλβανικής εξέγερσης του 1910 στο Βιλαέτι του Κοσσυφοπεδίου και αποτελεί μια σημαντική προσωπικότητα του αλβανικού αγώνα εναντίον των Οθωμανών. Ως επικεφαλής Αλβανών επαναστατών, κατέλαβε τον Αύγουστο του 1912 τα Σκόπια, πρωτεύουσα του βιλαετίου του Κοσόβου. Απεβίωσε στις 23 Ιανουαρίου του 1916.

Για «προσχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» κάνει λόγο η σερβική κυβέρνηση

Το πρωτοφανές περιστατικό πάντως προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σερβικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα μεταξύ των εθνικών ποδοσφαιρικών ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας για τα προκριματικά του EURO 2016 ήταν «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης». Υπογράμμισε, δε, ότι οι σερβικές αρχές δεν είναι υπεύθυνες για το γεγονός ότι διεκόπη ο αγώνας.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το γεγονός αυτό θα ήταν ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα αντιφατικό σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι το γεγονός ότι προκλήθηκε από τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος ήταν εδώ ως επισκέπτης. Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης».

Ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η στους Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Στο μεταξύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του αδελφού του Έντι Ράμα, Όλσι, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι’ αυτούς.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, τέλος, στο γεγονός πως το επεισόδιο σημειώθηκε σε μια εποχή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα περί βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας, με αφορμή και την επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, στις 22 Οκτωβρίου, στη σερβική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στη Σερβία τα τελευταία 70 χρόνια.

Τι λένε τα σκοπιανά ΜΜΕ

Πάντως, μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν ότι Αλβανοί οπαδοί από την ΠΓΔΜ «σχεδίασαν», κατά πάσα πιθανότητα, την ενέργεια στον χθεσινοβραδινό ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας – Αλβανίας, με το τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο αντικείμενο, από το οποίο κρεμόταν λάβαρο.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ» (Utrinski Vesnik) αναφέρει ότι μία ομάδα Αλβανών οπαδών από τα Σκόπια, οι οποίοι αποκαλούνται «Σβέρτσερι» (λαθρέμποροι) σε σχετική ανάρτηση στον λογαριασμό τους, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσαν: «Χαιρετίσματα από τα Σκόπια – Έργα και όχι λόγια».

Το γύρο του κόσμου μέσω των ΜΜΕ κάνουν τα επεισόδια

Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ξένων ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης φιγουράρει η είδηση με τα πρωτοφανή επεισόδια κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στη Σερβία και την Αλβανία.

Guardian, Telegraph, Independent, Mirror, Washington Post, UsaToday, είναι μερικά μόνο από τα διεθνή μέσα που περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια το περιστατικό, εστιάζοντας στις δεδομένες τεταμένες σχέσεις που έχουν ακόμη οι δύο χώρες, εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

«Σερβία VS Αλβανία», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian, περιγράφοντας τα έκτροπα που εκτυλίχτηκαν μέσα στο γήπεδο, ενώ φιλοξενεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο. UsaToday, Independent, και Mirror προτάσσουν τη σύλληψη του αδερφού του Αλβανού πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι ο αγώνας για τον 9ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος «βάφτηκε» με έντονο πολιτικό χρώμα.

«Εισβολή» Αλβανών εθνικιστών σε μειονοτικό χωριό της Βορείου Ηπείρου

Αλβανοί εθνικιστές, «εισέβαλαν» αργά χθες το βράδυ στο μειονοτικό χωριό Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου, προκαλώντας επεισόδια κατά των ομογενών κατοίκων. Το περιστατικό συνέβη, μετά το τέλος του επίμαχου αγώνα Σερβίας – Αλβανίας στο Βελιγράδι, όταν κομβόι αυτοκινήτων με Αλβανούς που κρατούσαν σημαίες και λάβαρα, εισήλθε στο χωριό φωνάζοντας συνθήματα κατά των Ελλήνων και της Ελλάδας.

Οι «εισβολείς» δεν αρκέστηκαν μόνο στα συνθήματα αλλά επιτέθηκαν και τραυμάτισαν κατοίκους του χωριού και για αρκετή ώρα περιφέρονταν με τα αυτοκίνητα τους στους δρόμους του χωριού, εκφοβίζοντας τους κατοίκους όπου εκείνη την ώρα είχαν πιαστεί στον ύπνο και μη έχοντας πολλές επιλογές να αντιδράσουν.

Σύμφωνα με το himara.gr ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από κατοίκους της Δερβιτσάνης και ρίχτηκαν στο αέρα για εκφοβισμό κατά των Αλβανών. Κάποιοι κάτοικοι έτρεξαν στην εκκλησία του χωριού χτυπώντας τις καμπάνες ώστε να συγκεντρωθούν και να απαντήσουν στην προκλητική «επέλαση» των Αλβανών.

Η αστυνομία έφτασε καθυστερημένα στο χωριό, ενώ ακόμη οι κάτοικοι προσπαθούν να ηρεμήσουν από το περιστατικό, που επανέφερε δραματικές μνήμες από το παρελθόν.

Έως αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Αλβανού δημοσιογράφου Τέλνι Σκούθκι, ζει και εργάζεται στο Αργυρόκαστρο, για το προκλητικό συμβάν: «Το να τρομοκρατείς επί 45 λεπτά ένα ολόκληρο μειονοτικό χωριό, καταστρέφοντας οχήματα στο όνομα του «πατριωτισμού», αυτό εγώ το αποκαλώ βαρβαρότητα. Αυτό συμβαίνει τώρα, στο χωριό Δερβιτσάνη, που βρίσκεται περίπου 5 χλμ από το Αργυρόκαστρο. Πάνω από 100 «πατριώτες» από το νότο έχουν τρομοκρατήσει τυφλά τους τουλάχιστον δύο χιλιάδες κάτοικους του χωριού, και η αλβανική αστυνομία, όχι μόνο δεν ξέρει να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση, αλλά δεν είναι καν σε θέση να εγγυηθεί τις ζωές των δύο δημοσιογράφων που τόλμησαν να πάνε στο συμβάν για να καταγράψουν το γεγονός. Το να είσαι πατριώτης δεν σημαίνει πως πρέπει να τρομοκρατείς ένα άλλο έθνος, αντιθέτως πατριωτισμός είναι να σέβεσαι έναν άλλο λαό. Αρκετά με τον μεσαιωνικό «πατριωτισμό». Είμαστε στο 2014».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.