Ειδησεογραφικό site

Μεξικό: «Ανθρώπινο δικαίωμα» η χρήση κάνναβης

24

Μία απόφαση η οποία έχει ήδη προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις, έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού, χαρακτηρίζοντας «βασικό δικαίωμα του ανθρώπου» το κάπνισμα κάνναβης (μαριχουάνας).

Αν και δεν νομιμοποιεί την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, ανοίγει ωστόσο τον δρόμο στους βουλευτές να επανεξετάσουν τους κανόνες που διέπουν την παραγωγή και διακίνηση της κάνναβης, μέσω της νόμιμης οδού. Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ με πλειοψηφία 4-1, εκτιμώντας ότι η απαγόρευση χρήσης της μαριχουάνας αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από το 2013, μέλη της μεξικανικής οργάνωσης για την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση μαριχουάνας, είχαν καταθέσει νομικώς τα επιχειρήματά τους υπέρ της άρσης απαγόρευσης, τα οποία εξετάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η υπόθεση στηρίχθηκε στο «δικαίωμα ανάπτυξης του ανθρώπινου χαρακτήρα», το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας και είναι η πρώτη φορά που προσεγγίζεται ως «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα».

Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων που αντιτίθενται στη χρήση μαριχουάνας, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί τον προάγγελο της απελευθέρωσης χρήσης, για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους, ως μία κίνηση ανάλογη με εκείνη της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.