Ειδησεογραφικό site

Μεγάλο «ναι» για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές από τους κατοίκους της περιοχής

33

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εθνικών εκλογών αναφορικά με την… ουσία του προβλήματος στις Σκουριές Χαλκιδικής και της επένδυσης της ElDorado Gold στην περιοχή.

Μια απλή πρώτη ανάγνωση στα εκλογικά αποτελέσματα δείχνει πως η πλειονότητα των κατοίκων τάσσεται υπέρ της επένδυσης και της συνέχισης του έργου που θα δώσει ζωή και περαιτέρω… ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα ο Δήμος Αριστοτέλη έχει 16 χωριά και των οποίων τα 11 είναι ορεινά χωριά, “μεταλλευτικά”, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εξόρυξης. Τα 11 αυτά χωριά εκπροσωπούν περί το 66% του συνόλου των ψηφοφόρων, του πληθυσμού του Δήμου.

Τα υπόλοιπα 5 χωριά, τα παραθαλάσσια, είναι κατά της επένδυσης, εκπροσωπώντας το 34% του συνόλου των ψηφοφόρων του Δήμου.

Μια πιο προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 37%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με ποσοστό 33%. Από αυτή την ανάγνωση προκύπτει πρόβλημα ή τουλάχιστον λάθος στο σκεπτικό που επικαλούνται οι πολέμιοι του έργου της εξόρυξης, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των κατοίκων είναι κατά της εξόρυξης. Παρά το γεγονός πως το θέμα αναδείχθηκε σε μείζον όσον αφορά στην τοπική πολιτική ρητορική και σε σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικώς καταψηφίστηκε από την πλειονότητα των κατοίκων!

Για του λόγου το αληθές και αναλύοντας ακόμα βαθύτερα τα νούμερα των εκλογών βλέπουμε πως τα 11 χωρια που υποστηρίζουν την επένδυση έδωσαν ποσοστό 47% στη ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, τα 5 χωριά που είναι κατά της εξόρυξης, έβγαλαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 48% και δεύτερο κόμμα τη ΝΔ με ποσοστό 20%.

Συμπερασματικά, από τα νωπά ακόμα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει αναντίρρητα πως η μεγάλη πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού τάσσεται βασικά και ξεκάθαρα υπέρ της εξόρυξης, ενώ η αντίσταση στην επένδυση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στην Ιερισσό…

Τα σχόλια είναι κλειστά.