Ειδησεογραφικό site

Μεγάλοι ζωγράφοι για μικρά παιδιά

324

Της Πέννυς Κροντηρά

«Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» λέγεται η εθελοντική κίνηση από φοιτητές, απόφοιτους της σχολής Καλών Τεχνών αλλά και από ανθρώπους που έχουν ταλέντο στη ζωγραφική και όχι μόνο. Αντικείμενο της ομάδας μας είναι η φιλοτέχνηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και έργων τέχνης σε ιδρύματα, στέγες ανηλίκων, νοσοκομεία, ειδικά σχολεία, σχολεία στην επαρχία κι όπου φιλοξενούνται «μη προνομιούχα» παιδιά.

Η κ. Ελένη Κοντονάτση, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομάδας εξηγεί στο «Κ» πως δημιουργήθηκε η εθελοντική ομάδα. «Το 2010, παρακολουθώντας ένα σεμινάριο, η Ειρήνη Κουρτζέλλη εμπνεύστηκε τους “Ζωγράφους σε Δράση για τα ΠΑΙΔΙΑ” και το υλοποίησε στo πλαίσιo ενός προγράμματος. Βλέποντας την αποδοχή και το όφελος από την εικαστική επέμβαση στη “Στέγη Ανηλίκων Περισσού” αποφάσισε να το συνεχίσει και να το εξελίξει σε εθελοντική κίνηση. Ό,τι χρειαζόμαστε για την κάθε δράση μας, μας παρέχεται από τον φορέα που θα ζητήσει τη συνδρομή μας, είτε είναι χρώματα για τη φιλοτέχνηση ενός τοίχου, είτε υλικά για δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς είναι αρχή της εθελοντικής μας κίνησης να μην έχουμε σχέση με οικονομική διαχείριση. Συμμετέχουμε σε γιορτές με διάφορα δρώμενα όπως ζωγραφική με τα παιδιά, face painting, origami, αφήγηση παραμυθιών, μουσική, θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία και με άλλους εθελοντές. Στην ομάδα μας μπορεί να συμμετέχει όποιος έχει αγάπη για τα παιδιά, την τέχνη και τον εθελοντισμό.»

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η συναισθηματική πληρότητα που προκύπτει από την εθελοντική προσφορά είναι κινητήριος δύναμη για νέες δράσεις. «Η συμμετοχή μας σε δράσεις με τα παιδιά είναι κάθε φορά μια συγκινητική εμπειρία, όπου η αίσθηση που μας μένει είναι ότι η χαρά που παίρνουμε είναι πολλαπλάσια από αυτή που δίνουμε. Τα παιδιά μας ζητούν να ξαναπάμε στον χώρο τους κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Θα σας αναφέρω την τελευταία μας εμπειρία, όταν ζωγραφίζαμε τον μουσαμά για το Hub of Hapiness στο “συνΑθηνά”, όπου ένα παιδί, απ΄αυτά που λέμε “παιδιά των φαναριών”, από την Ρουμανία, ήρθε από μόνο του και πήρε τα πινέλα για να ζωγραφίσει, τόση ήταν η χαρά του που φώναζε και τον αδελφό του να συμμετάσχει. Για μας αυτός είναι ο στόχος της εθελοντικής μας κίνησης να δώσουμε χαρά με τα χρώματα και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στην τέχνη.»

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Μερικές από τις δράσεις μας είναι η δημιουργία τοιχογραφιών στην: Στέγη ανηλίκων Περισσού, Στέγη ανηλίκων Πειραιά, Ειδικό σχολείο Πεντέλης, Ειδικό σχολείο Αγίου Δημητρίου, Ειδικό σχολείο «ΑΡΓΩ» (Ναυτικών Γονέων παιδιών με Ειδικές ανάγκες) στον Πειραιά, Ίδρυμα Χατζηκώνστα, 50ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, σε συνεργασία με τους Atenistas, Κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ, Ειδικό σχολείο του 9ου δημοτικού στο Γουδί, Δημοτικό σχολείο στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων Καποτά Αχαρνών, Παιδιατρική κλινική Κορίνθου, Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Αθηνών, των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, στην Κυψέλη. Ακόμα, η συμμετοχή της ομάδας μας στο project φοιτητών της Παντείου, Hub of Hapiness. Τον μουσαμά που ζωγραφίσαμε τον δωρίσαμε μετά στα παιδικά χωριά SOS. Ακόμα, παραδώσαμε έργα που φιλοτεχνήσαμε: Στη στέγη ανηλίκων Περισσού, στη στέγη Ανηλίκων Πειραιά, στο Ζάννειο Ίδρυμα, στην «ΑΡΓΩ», στο Ειδικό σχολείο ΑΡΩΓΗ στις Αχαρνές και στη μονάδα φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων στην Αγιάσο Μυτιλήνης», μας αναφέρει η κ. Κοντονάτση.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Στις 21 Φεβρουαρίου οι «Ζωγράφοι σε δράση για τα παιδιά» βρέθηκαν στο «Χριστοδούλειο Ίδρυμα» για να φτιάξουν μαζί με τα κορίτσια που φιλοξενούνται εκεί, πασχαλινές λαμπάδες. Επίσης, ανοίγοντας ο καιρός μας θα φιλοτεχνηθούν τοιχογραφίες σε σχολεία των Αχαρνών. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι “Περισσότερα χρώματα, περισσότερα χαμόγελα για τα παιδιά”. Και με την ευκαιρία να δηλώσουμε πως έχουμε ανάγκη από τοιχογράφους για να ηγούνται στις δράσεις μας, αλλά και απλά μέλη με ταλέντο στην ζωγραφική για να μεταμορφώσουμε όσους περισσότερους χώρους παιδιών. Οι εθελοντές μας ενημερώνονται από την ιστοσελίδα μας, http://zografoisedrasi.wix.com/giatapaidia, από την fanpage στο f/b και μέσω email.», καταλήγει.

Τι λένε οι εθελοντές

Βικτωρία Παπάδη, 22 ετών, φοιτήτρια

«Η συμμετοχή μου στους “Ζωγράφους” είναι από τα γεγονότα της ζωής μου για τα οποία είμαι, με όλη τη σημασία της λέξης, περήφανη! Και αυτό γιατί η γενεσιουργός ιδέα της ομάδας είναι τόσο απλή και αληθινή: Οι άσπροι τοίχοι μέσα στους οποίους φιλοξενούνται «μη προνομιούχα» παιδιά να γεμίζουν με σχέδια και χρώματα! Ίσως για κάποιους ο καλωπισμός ενός τοίχου να μοιάζει δευτερεύουσας σημασίας, όταν προέχουν σημαντικότερες ανάγκες όπως αυτές της στέγασης και της ιατρικής περίθαλψης των παιδιών. Ευτυχώς όμως άνθρωποι όπως οι “Ζωγράφοι” αναγνωρίζουν την ανάγκη για χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία, έννοιες που αυτά τα παιδιά έχουν από νωρίς στερηθεί».

Γιώτα Βόνη, εκπαιδευτικός – εικονογράφος

«Η συμμετοχή μου στις εθελοντικές δράσεις της ομάδας τα τελευταία 4 χρόνια, αποτελεί τρόπο έκφρασης της αγάπης μου για το παιδί και τη ζωγραφική. Η συνεισφορά και τα μοιράσματα με τα υπόλοιπα μέλη των “Ζωγράφων” σε δράση για τα παιδιά είναι πηγή χαράς, ηθική αμοιβή και αέναο ταξίδι συνειδητότητας. Όταν αλλάζει ο κόσμος ενός παιδιού με μια ζωγραφιά συντελείται κι ένα θαύμα ζωής. Χαραγμένη στη μνήμη μου είναι η εικόνα των μικρών παιδιών στο ίδρυμα Μητέρα, τα οποία είχαν κρεμαστεί στο παράθυρο και μας παρατηρούσαν να ζωγραφίζουμε με μάτια γεμάτα ενθουσιασμό.»

Βάσια Παπαδοπούλου, ζωγράφος

«Είναι πολλά εκείνα που έχουμε αποκομίσει μέσα απ’ αυτή την ομάδα. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο των παιδιών που αρκετές φορές συμμετέχουν μαζί μας και χρησιμοποιούν όλη τους τη φαντασία για να ξεφύγουν απ’ τα προβλήματα που τα απασχολούν. Μια εικόνα που μου έχει μείνει χαραγμένη, είναι στην πρώτη μου επαφή με τα παιδιά στο ειδικό σχολείο Πεντέλης, όπου όταν τελειώσαμε τις τοιχογραφίες ένα κοριτσάκι με βαριάς μορφής νοητική στέρηση μπήκε μέσα στο χώρο, επεξεργάστηκε για λίγο τις ζωγραφιές μας και ύστερα μας χειροκρότησε με όλη της τη δύναμη».

Τα σχόλια είναι κλειστά.