Ειδησεογραφικό site

Ματιά στο μέλλον: Αυτές θα είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2050

57

Το να προβλέπει κανείς το μέλλον είναι από μόνο του δύσκολο, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την οικονομική κατάσταση κάποιων χωρών.

Απαιτούνται, όχι μόνο ενδελεχείς αναλύσεις οικονομικών συστημάτων και υποδομών, αλλά πολλά εξαρτώνται και από το εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει σε κάθε χώρα, τα ποσοστά γονιμότητας, τη νομοθεσία, τη φορολογία… Όλα αυτά επιτρέπουν στους αναλυτές να κάνουν προβλέψεις για το ΑΕΠ και για το κατά κεφαλήν εισόδημα που θα χαράξουν το μονοπάτι μέχρι το – σχετικά – μακρινό 2050.

Η HSBC επιχείρησε να κάνει κάποιες πολύ επιστημονικές προβλέψεις σχετικά με το ποιες χώρες θα είναι οι πλουσιότερες το 2050, μελετώντας τις οικονομίες 100 κρατών.

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά: Καταρχάς, οι Φιλιππίνες αναμένεται να αναπτυχθούν με τόσο γρήγορο ρυθμό, ώστε θα ξεπεράσουν 27 χώρες τις επόμενες δεκαετίες, ανεβαίνοντας από την 43η στη 16η θέση των πλουσιότερων κρατών στον πλανήτη.

Από την άλλη, η Σουηδία αναμένεται να πέσει από την 20η θέση, στην 38η.

Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό που αρχίζουν από τώρα να πλησιάζουν τις ανεπτυγμένες χώρες, με μεγάλο εργατικό δυναμικό. Περισσότερο χαμένες αποδεικνύονται οι χώρες που, αν και αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι πολύ ανεπτυγμένες, εντούτοις έχουν γερασμένους πληθυσμούς, γεγονός που μειώνει προοδευτικά τον αριθμό του εργατικού δυναμικού.

Πώς θα διαμορφωθεί λοιπόν ο χάρτης των πλουσιότερων χωρών το 2050, με βάση τα δεδομένα που είναι σήμερα γνωστά;

15. Ρωσία– $1,87 τρισ.

russia1

Παρά τις προβλέψεις ότι το εργατικό δυναμικό της θα μειωθεί κατά 31%, η ρωσική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσει εκείνη της Αυστραλίας και της Αργεντινής μέχρι το 2050. Θα ανέβει δύο θέσεις και θα λάβει την 15η.
Κι αυτό παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα, με τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει η Δύση μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση με την Ουκρανία. Επίσης, η τρέχουσα πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει πλήξει καίρια το ρούβλι. Ο πληθωρισμός είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα (9,1% τον Νοέμβριο του 2014 – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2011).

14. Ισπανία – $1,95 τρισ.

Τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα είναι το αποτέλεσμα της φούσκας στην αγορά ακινήτων με τις τιμές να φουσκώνουν κατά 44% μεταξύ 2004 – 2008. Το σκάσιμο της φούσκας «έσβησε» σχεδόν το 1/3 της αξίας της αγοράς ακινήτων.

Σε συνδυασμό με μια μείωση 11% του πληθυσμού, η Ισπανία αναμένεται να χάσει δυο θέσεις στη λίστα των πλουσιότερων χωρών το 2050. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% το 2020, το 2030 και το 2040 – που είναι και πάνω από τον μ.ο. του αναπτυγμένου κόσμου.

13. Νότια Κορέα – $2,06 τρισ.

south korea1

Σε πορεία παράλληλη με την Ισπανία, αναμένεται να χάσει κι αυτή δυο θέσεις στην κατάταξη, κυρίως λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της Τουρκίας και του Μεξικού. Η χώρα έχει υποστεί μείωση στα ποσοστά γονιμότητας τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εργαζομένων.

Τα τελευταία 40 χρόνια, η Ν. Κορέα έχει αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις οικονομικής επιτυχίας, ανεβαίνοντας κατά 12 θέσεις στην παγκόσμια λίστα από τη δεκαετία του 70, ανεβαίνοντας στο τοπ 15.
Η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν ως στόχο να φέρουν την ευημερία στη χώρα.

12. Τουρκία – $2,15 τρισ.

Η Τουρκία θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από κάθε άλλο κράτος, καθώς αναμένεται να αναρριχηθεί κατά 6 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Θα ξεπεράσει την Ολλανδία, τη Ρωσία, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία και την Αργεντινή.

Θα βιώσει μια υγιή αύξηση του εργατικού δυναμικού. Την περασμένη δεκαετία το κατά κεφαλήν εισόδημα σχεδόν τριπλασιάστηκε παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Την τελευταία 5ετία οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13 δισ. δολ., ενθαρρύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη.

11. Ιταλία – $2,19 τρισ.

trastevere

Αλλη μια χώρα της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίσει δημογραφικές δυσκολίες, με μείωση εργατικού δυναμικού που προβλέπεται μειωμένο κατά 23%. Λόγω αυτού, αλλά και άλλων δυσκολιών αναμένεται να πέσει στην 11η από την 7η θέση μέχρι το 2050.

Από τότε που μπήκε στην ΕΕ (πριν 16 χρόνια), η οικονομία της έχει αναπτυχθεί μόνο κατά 4%. Αυτό το ποσοστό, σύμφωνα με την HSBC, ισχύει και για την Ελλάδα παρά «τα πολύ δύσκολα οικονομικά της». Για το 2015 προβλέπεται ότι η Ιταλία θα έχει τη βραδύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ, πίσω από την Κύπρο, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

10. Καναδάς – $2,29 τρισ.

canada

Είναι η μόνη χώρα στη λίστα που προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερή στη 10η θέση. Οι Καναδοί πάντως αναμένεται ότι θα ανέβουν κατά 3 θέσεις αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους, στη 12η από την 15η θέση.

Ο Καναδάς έμεινε μεν αλώβητος από την παγκόσμια κρίση χάρη στο ισχυρό τραπεζικό του σύστημα, αυτό όμως δεν τους έσωσε από την πρόσφατη πτώση στο πετρέλαιο. Το καναδικό δολάριο έχασε έδαφος έναντι του αμερικανικού, λόγω των καναδικών επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου που αποβαίνουν επικερδείς μόνον όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι ψηλά.

9. Γαλλία – $2,75 τρισ.

france1

Θα πέσει από την 6η στην 9η θέση, πίσω από τη Βραζιλία, την Ινδία και το Μεξικό.
Σε σχέση με τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο, η Γαλλία θα υπολείπεται σε κατά κεφαλήν εισόδημα τις επόμενες δεκαετίες.
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν δύσκολα για τη χώρα, η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη (0,3% από το 2008), την ώρα που η βρετανική είχε ανάπτυξη κατά 3,2% το 2015.

8. Μέξικο – $2,81 τρισ.

Αυτή τη στιγμή είναι 13η και αναμένεται να ανέβει κατά 5 θέσεις, πάνω από Γαλλία, Καναδά, Ισ[ανία, Ν. Κορέα και Ιταλία.
Δεν θα είναι όμως ρόδινα για τους κατοίκους καθώς το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί κατά θέσεις, από την 42η στη 47η θέση παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος Νιέτο έχει δρομολογήσει 11 διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η απασχόληση, ο ανταγωνισμός και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.

7. Βραζιλία – $2,96 τρισ.

Την περίοδο 1986 – 1994 η Βραζιλία είχε ετήσιο πληθωρισμό 500% και τώρα η χώρα έχει θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερε οικονομίες στον κόσμο. Η ευημερία πρόκειται να συνεχιστεί, ωστόσο το κατά κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να υποχωρήσει κατά 9 θέσεις, από την 52η στην 61η.

6.  Ηνωμένο Bασίλειο – $3,58 τρισ.

UK1
Μέχρι το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προβλεφθεί ότι θα μειώσει κατά το ήμισυ την ψαλίδα ανάμεσα στην οικονομία της και την οικονομία της Γερμανίας, που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία προηγείται κατά 346 δισ. δολ. από τη Βρετανία, ενώ το 2050 η διαφορά εκτιμάται ότι θα είναι 138 δισ. δολ.

Και η Γερμανία και η Βρετανία θα χάσουν μια θέση στην κατάταξη, εξαιτίας της ανάδυσης της Ινδίας που προσφάτως έσπασε το «φράγμα» του 1 τρισ. δολαρίων.

Κατά τον 19ο αιώνα το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείτο της βιομηχανικής επανάστασης, θέτοντας τις βάσεις για την άνοδο της εκβιομηχάνισης κατά τον 20ο αιώνα σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, οι αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες προτιμούν τη Βρετανία ως τόπο εγκατάστασης ς των ευρωπαϊκών τους παραρτημάτων.

5. Γερμανία – 3,71 τρισ. δολ.

Η Γερμανία θα παραμείνει και το 20150 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη της HSBC και θα είναι μια εκ των 5 πλουσιότερων κρατών στον πλανήτη. Στο μεταξύ, πάντως, αναμένεται ότι η Ινδία θα την ξεπεράσει.
Παρά την υποχώρησή του από την 4η στην 5η θέση, το γερμανικό κατά κεφαλήν εισόδημα θα αυξηθεί κατά 8 βαθμίδες από τη 18η στη 10η θέση παγκοσμίως, μάλλον λόγω της μείωσης του πληθυσμού κατά 11 εκατ. μεταξύ 2010 και 2050. Η Γερμανία θα βιώσει τη δραματικότερη μείωση εργατικού δυναμικού σε ολόκληρη την ΕΕ που θα αγγίξει το 29%. Παρά όμως αυτή τη μείωση, η σταθερή χρηματοδότηση και το ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο θα διασφαλίσει τη διατήρηση της σταθερότητας της οικονομίας της.

4. Ιαπωνία – 6,43 τρισ. δολ.

japan1
Ο πληθυσμός της γερνάει με ταχύτατους ρυθμούς και η Ιαπωνία αποζητά τρόπους να ξεπεράσει τη δημογραφική κρίση που είναι χειρότερη εδώ από οπουδήποτε αλλού. Το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να μειωθεί κατά 37%.
Πέραν τούτου, τα ποσοστά γονιμότητας των Ιαπώνων βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο μεταξύ των υπόλοιπων πλούσιων κρατών, με μ.ο. 1,3 παιδιά ανά ενήλικο (προσεγγίζει τη Γερμανία). Ο πληθυσμός της θα μειωθεί κατά 25 εκατ. μέχρι το 2050. Παρ’όλ΄αυτά θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

3. Ινδία – $8,17 τρισ.

ινδία1

Αποτελεί «ζωντανό» παράδειγμα για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πληθυσμιακή αύξηση. Το εργατικό της δυναμικό αυξάνεται και μέχρι το 2050 αναμένεται να γίνει η τρίτη παγκόσμια δύναμη και η πιο πολυπληθής, ξεπερνώντας την Κίνα, καθώς θα γίνει η πρώτη χώρα με πληθυσμό 1,5 δισ. κατοίκους. (Το 2013 η Κίνα είχε 1,357 δισ. κατοίκους και η Ινδία 1,252 δισ.)

Αντιγράφοντας ξένες οικονομικές πολιτικές και επωφελούμενη από την τεχνολογία, η Ινδία αναμένεται να γίνει μια εκ των μηχανών της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης να έχει ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 5% και άνω, κυρίως χάρη στα χαμηλά τρέχοντα επίπεδα ανάπτυξης..

2. ΗΠΑ – $22,27 τρισ.
Όλοι οι οικονομικοί δείκτες είναι ισχυροί στις ΗΠΑ, έχει ισχυρή δημοκρατία, τήρηση του νόμου, ενώ τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν ένα πάνω από τον μ.ο. δείκτη γονιμότητας. Ωστόσο, η Νο1 οικονομία του πλανήτη θα χάσει τα πρωτεία και θα πέσει στη δεύτερη θέση, μέχρι το 2050. Στον αναπτυγμένο κόσμο, τις επόμενες δεκαετίες, θα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, με μοναδικές εξαιρέσεις το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.

1. Κίνα – $25,33 τρισ.

κίνα1

Η Κίνα το 2050 θα έχει κάνει τη μεγάλη ανατροπή, παραγκωνίζοντας τις ΗΠΑ και λαμβάνοντας την πρώτη θέση. Αναμένεται να έχει απορροφήσει το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο μέχρι το 2049, κάτι που θα τη βοηθήσει να εκτοξευθεί στην κορυφή.
Η αύξηση του πληθυσμού της έχει επιβραδυνθεί με την πολιτική του ενός παιδιού, κάτι που θα προκαλέσει μείωση του εργατικού δυναμικού μέχρι το 2050.
Και πάλι ο πληθυσμός της θα είναι το Νο2 μέχρι το 2050 και οι πολίτες θα επωφεληθούν από τη διαρκή προσπάθεια της Κίνας να εξελίξει την οικονομία της. Η Κίνα θα προλάβει τις εξελίξεις στις περισσότερο προηγμένες από αυτήν χώρες και θα ακολουθήσει το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο που της έδωσε ώθηση τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: nowmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.