Ειδησεογραφικό site

Κατερρίφθη στην Ουκρανία Boeing της Malaysia Airlines – Nεκροί και οι 295 επιβαίνοντες- Ρωσόφωνος αυτονομιστής ηγέτης ανέλαβε την ευθύνη

55

Νεκροί είναι οι 295 επιβαίνοντες του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών, το οποίο κατερρίφθη  στην ανατολική Ουκρανία, ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ενας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του αντιαεροπορικού συστήματος Buk.

Το αεροσκάφος μετέφερε 280 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα και εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ενα μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι ο ανταποκριτής του στην περιοχή αντίκρισε το φλεγόμενο αεροσκάφος και πτώματα στο έδαφος.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη ενώ βρισκόταν σε ύψος 10 χιλιομέτρων πάνω από την περιοχή Σνίτσνε του Ντονέτσκ, περίπου πέντε λεπτά προτού εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές το αεροσκάφος Boeing 777 με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Ουκρανία κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η εταιρεία Malaysia Airlines επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής της στο Twitter ότι «έχασε κάθε επαφή» με το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH 17 από το Αμστερνταμ με προορισμό την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ.

Η εταιρεία ανέφερε ότι η τελευταία επαφή που είχε με το αεροσκάφος της ήταν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας μεταβαίνουν στην περιοχή.

Ερευνα για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε, διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ.

Νωρίτερα, το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Δεν είναι γνωστό εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για την κατάρριψη του μαχητικού.

Ρωσόφωνος αυτονομιστής ηγέτης: «Εγώ έριξα το μαλαισιανό Boeing»

Λίγη ώρα μετά την πτώση του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών κοντά στην ανατολική Ουκρανία, ο αυτοανακηρυχθείς υπουργός Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ιγκόρ Γκίρκιν, ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους που παρέσυρε στο θάνατο 295 επιβαίνοντες.

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, γνωστός με το όνομα Στρέλκοφ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Kyiv Post δε δίστασε να αναρτήσει το προσωπικό του προφίλ σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης: «Το αεροπλάνο έπεσε κάπου κοντά στο Τόρεζ, στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σας προειδοποιήσαμε, μην πετάτε στον ουρανό μας».

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό δημοσίευμα η ανάρτηση του αυτονομιστή πραγματοποιήθηκε στις 16.32 (τοπική ώρα), πριν το αεροσκάφος ανακοινωθεί ότι κατέπεσε.

Παρόλα αυτά, νωρίτερα οι φιλορώσοι αντάρτες απέρριψαν την υπόθεση της κατάρριψης, επιρρίπτοντας κατηγορίες στις ουκρανικές δυνάμεις, ισχυριζόμενοι ότι δε διαθέτουν όπλο που να έχει εμβέλεια τα 10.000 μέτρα. Μάλιστα, υποστήριξαν πως στην περιοχή εγκαταστάθηκε τις τελευταίες ώρες συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων από τον ουκρανικό στρατό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.