Ειδησεογραφικό site

Μαζικά στις κάλπες οι Ευρωπαίοι με αγωνία για το αποτέλεσμα

36

Σημαντική η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών, όπως καταγράφεται μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, ιδιώς στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη μητροπολιτική Γαλλία, η συμμετοχή είχε ανέλθει στις 12 τοπική ώρα στο 15,70%, περίπου μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 που βρισκόταν, την ίδια ώρα, στο 14,81%.

Αυξημένη στο 25,6% εμφανίζεται μέχρι στιγμής (έως τις 12.00 ώρα κεντρικής Ευρώπης) η συμμετοχή των Γερμανών στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Στις ευρωεκλογές του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφωνόταν σε 20,2%.

Επίσης, ξεπέρασε το 16% η συμμετοχή των Ιταλών εκλογέων στη σημερινή αναμέτρηση των ευρωεκλογών, έως τις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

Μικρή αύξηση παρατηρείται και στην Πορτογαλία, που εκλέγει 21 ευρωβουλευτές–12,14% από 11,84% που ήταν το 2009.

Στην Κροατία (11 ευρωβουλευτές), η οποία εντάχθηκε πέρυσι στην ΕΕ, στις 12 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες αφότου άνοιξαν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 7,53% και μέχρι να κλείσουν οι κάλπες η συμμετοχή αναμένεται να φθάσει στο 20,84%.

Αντίθετα, στις μικρότερες χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης, καταγράφεται μικρή συμμετοχή: Στην Τσεχία που ψήφισε δύο ημέρες, Παρασκευή και Σάββατο, για να εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, μόλις το 20% προσήλθε στις κάλπες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρακτορείου ειδήσεων CTK. Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ψήφισε σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι «αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 20% δεν θα είναι δραματικό».

Η Μάλτα, όπου κατά παράδοση η συμμετοχή είναι μεγάλη, αυτή τη φορά κατέγραψε ιστορικό χαμηλό, ωστόσο η συμμετοχή πλησίασε το 75%.

Σημειώνεται ότι το 2009, η αποχή ξεπέρασε το 70% στις περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Σλοβακία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Δημοκρατία της Τσεχίας.

Το ενδιαφέρον στις σημερινές Ευρωεκλογές εστιάζεται στα ποσοστά που θα λάβουν τελικά τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σε όλες τις χώρες της ηπείρου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να καταγράψουν συνολικά σημαντική άνοδο και να ενισχύσουν την παρουσία τους στο καινούριο Ευρωκοινοβούλιο.

Πάντως, μέχρι τώρα, στις χώρες που έχει ήδη διεξαχθεί η ψηφοφορία, τα αποτελέσματα είναι μοιρασμένα. Η νίκη του Φάραζ στη Βρετανία θεωρείται δεδομένη, καθώς στις παράλληλες τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν αναδείχθηκε μεγάλος κερδισμένος, «κλέβοντας» μεγάλο μέρος της δύναμης και των κυβερνώντων συντηρητικών, αλλά και των εργατικών.

Την ίδια ώρα, ο ακροδεξιός και ακραίος ευρωσκεπτικιστής Βίλντερς στην Ολλανδία, φαίνεται πως καταποντίζεται: Αν και οι δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή τον έδιναν στην πρώτη θέση, τα exit polls της κάλπης που στήθηκε την Πέμπτη στη χώρα, τον κατατάσσουν μόλις τέταρτο και με σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του.

Σε κάθε περίπτωση, στη Γαλλία η νίκη του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν θεωρείται βέβαιη, ενώ η άνοδος άλλων Ευρωσκεπτικιστών που προέρχονται ακόμα και από την άκρα αριστερα, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις σημερινές Ευρωεκλογές.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αφού κλείσουν οι κάλπες σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.