Ειδησεογραφικό site

Μήπως απευθύνονται σε πολίτες χωρίς κρίση;

58

Του Βασίλη Στεφανακίδη

Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την παραίτηση του πρωθυπουργού δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
Λίγο πολύ, όλοι το είχαν αντιληφθεί μετά την ουσιαστική απώλεια της δεδηλωμένης κατά την ψήφιση του 3ου μνημονίου.

Ηταν θέμα χρόνου να καταφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία ο Αλέξης Τσίπρας, αφού στην προσωπική του φιλοσοφία δεν περιλαμβάνεται η λογική της εθνικής συνεννόησης.

Γιατί αν είχε συναίσθηση της ζημιάς που θα προκληθεί στην πραγματική οικονομία αλλά και στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και έβαζε έστω για μία φορά το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό, υπήρχαν λύσεις αποφυγής των εκλογών μέσα από αυτή τη Βουλή.

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το μόνο που επιθυμεί είναι να ξεμπερδέψει με την Αριστερή Πλατφόρμα και να φτιάξει το κόμμα του στα δικά του μέτρα και απόλυτα ελεγχόμενο από τον ίδιο. Και για να το πετύχει αυτό μετέρχεται τα πιο παλαιοκομματικά τρικ και τις πιο παρωχημένες μεθόδους.

Επείγεται να κάνει τις εκλογές προτού φτάσουν στους πολίτες οι ειδοποιήσεις πληρωμών που συνοδεύουν το δικό του αριστερό μνημόνιο. Επείγεται να προηγηθούν οι εκλογές από τις μειώσεις των συντάξεων, από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα των αγροτών και από τον φόρο εισοδήματός τους με 26%. Επείγεται να μη φανούν οι περικοπές στους μισθούς από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, να μη φανεί η καταστροφή στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στις κοινωνικές παροχές. Επείγεται να μη φανερωθούν οι πραγματικοί αριθμοί στην ανεργία, στα λουκέτα, στην ύφεση και τα ελλείμματα, όλα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης πολιτικής πρακτικής των τελευταίων 7 μηνών.

Σε αυτά ποντάρει ο Τσίπρας, εκτιμώντας ότι ο λαός θα τον ακολουθήσει για άλλη μία φορά και θα του δείξει την ίδια εμπιστοσύνη όταν τον επέλεξε τον περασμένο Ιανουάριο.

Είναι όμως έτσι; Ο λαός αυτός στον οποίο απευθύνονται οι πολιτικές δυνάμεις είναι άραγε χωρίς κρίση και μνήμη; Δεν έχει καταλάβει τι τον περιμένει τα επόμενα χρόνια όποιος κι αν εκλεγεί, όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν προκύψει;

Δεν άκουσε τι δεσμεύσεις περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο που υπέγραψε ο Τσίπρας, ο οποίος πριν από τον Ιανουάριο έσκιζε μνημόνια και νόμους; Δεν γνωρίζει ποιον αφορά όλος αυτός ο ορυμαγδός μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί, καθώς κι αυτά που θα ληφθούν αμέσως μετά τις εκλογές, με τους εφαρμοστικούς νόμους που είναι υποχρεωμένη η νέα κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή, προκειμένου να διατηρήσει ενεργό το 3ο μνημόνιο και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας;

Φρονώ, λοιπόν, ότι το εκλογικό σώμα, ακόμα κι αν δεν έχει αντιληφθεί στο σύνολό της την εικόνα που έχει δημιουργηθεί με τις επιλογές της απερχόμενης κυβέρνησης, θα έχει όλο τον χρόνο μέχρι τις κάλπες να ενημερωθεί προτού πάρει τις αποφάσεις του.

Τα φτηνά κόλπα που θυμίζουν άλλες εποχές κι άλλα κόμματα και τα οποία μετέρχεται δυστυχώς και ο Τσίπρας δεν είναι εύκολο να περάσουν. Το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο σχεδόν κανένας υπόχρεος δεν πλήρωσε φόρους και χαράτσια που ούτως ή άλλως είναι νομοθετημένα δεν σημαίνει ότι αυτά παραγράφηκαν ή μηδενίστηκαν. Μας περιμένουν όλους και θα έρθουν σωρευτικά από την επομένη των εκλογών και ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα κρατικά ταμεία είναι στην κυριολεξία άδεια, ο κρατικός μηχανισμός διαλυμένος και τα χρήματα του νέου δανείου δεν αφορούν εσωτερικές ανάγκες της χώρας, αλλά κυρίως τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές από τα προηγούμενα δάνεια.

Και εν κατακλείδι, η διακύβευση αυτών των εκλογών δεν είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ζωές και το μέλλον όλων μας μέσα από έναν Γολγοθά τον οποίο είμαστε αναγκασμένοι να ανεβούμε μετά την καταστροφική πολιτική που ασκήθηκε τους τελευταίους μήνες και ήρθε να προστεθεί στην ήδη κακή κατάσταση που είχαν δημιουργήσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.