Ειδησεογραφικό site

Μήνυμα στήριξης από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ-Σε εξέλιξη η συνάντηση με Σαμαρά

38

Ισχυρό μήνυμα στήριξης στη χώρα και στην κυβέρνηση στέλνει με την επίσκεψή του σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μετά την  συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο, στο οποίο θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νέος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στόχος του προέδρου της Κομισιόν είναι να καταστήσει σαφές πως θα εργαστεί για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε διεμήνυσε και με τη δήλωσή του, πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της Επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας» σημείωσε, σε μία από τις σπάνιες φορές που πρόεδρος της Κομισιόν προβαίνει σε δηλώσεις για ανεπίσημη επίσκεψή του σε χώρα-μέλος της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα Νέα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι «ένας διαχρονικός φίλος της χώρας που μας στηρίζει σταθερά από την αρχή της κρίσης».

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «υπήρξε ο πρώτος που, τον Ιούλιο του 2011, είχε ζητήσει την προσωρινή άρση της υποχρέωσης της Ελλάδας να καταβάλει τη συμμετοχή της στα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως και έγινε, ενώ εξαρχής τόνιζε ότι είναι αδιανόητος ο εκτοπισμός μιας χώρας από το ευρώ και πως θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ελληνικών δανείων». Επίσης, από το Μαξίμου σημειώνουν ότι τον Ιούλιο του 2012 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν είχε διστάσει να έρθει σε σύγκρουση με το Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, κατηγορώντας την καγκελαρία ότι έκανε «εσωτερική πολιτική στην πλάτη του ευρώ».

Για το χαρτοφυλάκιο

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί και το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει στην Επιτροπή ο Δημ.Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Άμυνας φέρεται ως επικρατέστερος να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο για το Μεταναστευτικό, για το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά θέση Επιτρόπου.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και πως υπάρχουν κι άλλες θέσεις στο νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα συζητηθούν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.