Ειδησεογραφικό site

Μήνυμα στήριξης από Βρυξέλλες – Η ΕΕ θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια – Κατάινεν: «Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να βοηθάει την Ελλάδα»

34

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια σε βιώσιμα επιτόκια», τόνισε πριν από λίγα λεπτά από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’Κόνορ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξομαλύνει τον δρόμο της Ελλάδας προς την πλήρη πρόσβασή της στις αγορές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ «βλέπει» ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει περάσει τον κάβο (European Commission sees strong evidence that Greece has turned the corner, ήταν η ακριβής διατύπωση στην αγγλική γλώσσα)», επισήμανε ο κ. Ο’Κόνορ.

«Είμαστε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα έκανε λάθος που έθεσε θέμα εξόδου από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου νωρίτερα του προβλεπομένου, ο κ. Ο’Κόνορ αρνήθηκε να κάνε σχόλιο και αρκέστηκε να πει: Το θέμα αυτό θα συζητηθεί αργότερα το φθινόπωρο.

Γίρκι Κατάινεν: «Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να βοηθάει την Ελλάδα»

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, έκανε σήμερα την παρακάτω δήλωση:

“Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη δημιουργία ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο θα βασίζεται σε υγιή δημόσια οικονομικά, σε ανταγωνιστικότερη οικονομία και σε εύρωστο, αποτελεσματικά εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αυτό το πρωτοφανές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και η αναγκαία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή συνεπαγόταν πολύ δύσκολες επιλογές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο της Ευρωζώνης συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Παρόλο που υπάρχει σαφής ανάγκη διατήρησης της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χώρα έχει πλέον αλλάξει πορεία.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να βοηθάει την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο απαιτείται για να διασφαλιστούν αποδεκτοί όροι χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος, και να διευκολυνθεί η επιστροφή στην πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά.

Προς το σκοπό αυτό θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, η οποία θα απαιτήσει την συμφωνία επί ολοκληρωμένης δέσμης φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Θα καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουμε την ομαλή εξέλιξη της ευρωπαϊκής στήριξης για τη χώρα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα όσον αφορά τον καθησυχασμό των δανειστών και των χρηματοπιστωτικών αγορών για την ισχυρή δέσμευση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού και επαρκούς δημοσιονομικού αποθέματος”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.